Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 28 август приемат заявления за отстъпки от стойността на акциза на горивото за селскостопански нужди

Снимка: Ани Петрова, БНР

От 28 август започва приемът на заявления за отстъпка от стойността на акциза върху горивото за селскостопански нужди, съобщават от Министерството на земеделието. Бюджетът на държавната помощ тази година е 100 млн. лева.

Няма промяна в условията за кандидатстване спрямо предходната кампания, уточняват от агроведомството.

Заявленията се подават в съответната общинска служба по земеделие и по постоянен адрес на фермерите. Закупуването на газьола се доказва с фактури, издадени на името на кандидатстващия за помощта стопанин. През 2023 година се заявява за възстановяване на акциз по фактури за закупен газьол през 2022 г. Бюджетът на помощта се определя със Закона за държавния бюджет и за 2023 г. той е 100 милиона лева. Ставката на литър обаче ще бъде определена на по-късен етап на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на кандидатствалите земеделски стопани.

Интересът към държавната помощ за отстъпка от акциза за газьола нараства с всяка изминала година. За първата кампания през 2016 година са подпомогнати 6700 фермери, докато миналата година подпомагане са получили 13 660 стопани.

От началото на прилагането на схемата на земеделските стопани са изплатени общо над 616 милиона лева. Приемането на документи тази година ще продължи до 20 септември. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Пресечен е заговор за отвличане и убийство на Володимир Зеленски

Службата за сигурност на Украйна обяви, че е пресякла заговор за отвличане и убийство на президента Володимир Зеленски. Арестувани са били двама полковници от украинската държавна служба за охрана, които замислили покушение срещу Зеленски след като били вербувани от руските служби.  Руските войски са ускорили напредването си в Донбас от средата на април..

публикувано на 07.05.24 в 17:56
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска

Гражданите на Република Северна Македония избират утре парламент и президент

Гражданите на Република Северна Македония избират утре парламент и президент. На първия тур на изборите за държавен глава преди две седмици кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от Социалдемократическия съюз на..

публикувано на 07.05.24 в 17:48
Антониу Гутериш

Гутериш призова за незабавното отваряне на пунктовете към Ивицата Газа

Израел обяви, че е установил контрол върху пропускателния пункт “Рафах” на границата на Ивицата Газа с Египет и ще продължи по план военната си операция в града. Около 100 000 души от източните райони на Рафах са призовани да се евакуират. Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах" Израелската армия продължава..

публикувано на 07.05.24 в 17:44

Георги Свиленски води листата на коалиция "БСП за България" в Плевен за изборите за НС

Георги Свиленски води листата на коалиция "БСП за България" в Плевен за изборите за НС. Като своя цел определиха постигането на два мандата за 15 МИР на предстоящите парламентарни избори. След като се регистрираха в РИК, Георги Свиленски каза на свикана пресконференция: "Самото мое присъствие в листата и в позицията ми на..

публикувано на 07.05.24 в 17:33
Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница

ОС за изграждане на Национална детска болница настоява за координация между съответните министерства

Общественият съвет за изграждането на Националната детска болница е срещнал трудност с липсата на звено в Министерство на здравеопазването, което да е ангажирано със строежа. Това стана ясно от пресконференция на Обществения съвет (ОС). От съвета настояват за ясна координация между съответните министерства посредством създаването на..

публикувано на 07.05.24 в 17:16

ЕК напомни на Скопие за ангажимента да включи българите в Конституцията си

От Европейската комисия напомниха на Република Северна Македония, че има ангажимент да включи в своята Конституция и българите като държавотворен народ.  "Северна Македония се ангажира да промени конституцията си и ние вярваме, че всички политически сили ще се фокусират върху пътя на страната към ЕС" - така говорителят на Еврокомисията Ана..

публикувано на 07.05.24 в 17:02
Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Каквато ни държавата - такава ни и Детската болница

Каквато ни държавата - такава ни и Детската болница . Толкова си можем! Този коментар направи пред БНР д-р Стойчо Кацаров, бивш служебен министър на здравеопазването. " И да искаш, като не можеш . Първата копка на Детската болница е правена преди 40 години", добави той.  До края на май започва събарянето на сградите на терена на бъдещата..

публикувано на 07.05.24 в 17:02