Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живопис и рисунки дават плът и цвят на музиката в изложбата на д-р Емилия Юкер

| Интервю
Снимка: Лора Търколева

Живопис и рисунки дават плът и цвят на музиката. От 1 август Културният институт "Красно село" отваря очите ни към един необикновен синтез - между музика и живопис, в изложбата под надслов "Музикални емоции" на д-р Емилия Юкер. Пред БНР тя сподели, че на откриването е имало музика, а самата тя е рисувала на живо.

"Рисунките показват отражението на музиката върху мен - човекът, който малко по-различно слуша може би. Интересно ми е как хората могат да почувстват това", посочи тя и отбеляза, че рисува по време на концерт, тъй като тогава е много силно преживяването:

"При някои хора преживяването минава със слушане, то се отразява в тях, а при мен се отразява не само в слушане. Централната нервна система дава сигнали чрез главния мозък, това са импулси, които след това се превръщат в движение на ръката и реализира за част от секундата онзи израз на рисунък, който съответства на силата на звука, неговия ритъм, както и филтриране на онова, което доминира. /.../ От 5-6 минути музика се получава около 40 страници движение на музиката във вид на криви, от които след това се образуват различни фигури. Смятам, че самите композитри са рисували според техните впечатления. Това, което засичам като движение на музиката, като отношение - какъв е наклонът - това е свързано с преживяването на композиторите вероятно". 

Д-р Емилия Юкер рисува по изпълнения на редица музиканти в Държавната опера в Хамбург. 

"Рисувам на всяка предпремиера. Рисувам с двете ръце. Трябва да се рисува на тъмно. Даже не гледам сцената. Дори не се запознавам преди това кой е постановчикът или кой ще бъде на премиерата. По този начин мога да вярвам на своите усещания. Хубавото е, че музиката от 200 години не се изменя. Нотно е защитена", разказа тя в интервю за предаването "Преди всички".

Изложбата на д-р Юкер може да видите до 14 август.
 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Художникът Юлиян Табаков с послание към децата чрез изложбата "Виждам те"

"Творението е красив организъм, съставен от множество форми, безброй същества. Но като че ли рядко виждаме неговата същност, скрита от собствените ни проекции – желания и страхове. А в страха и желанията си се опитваме да капсулираме битието, да го геометризираме и класифицираме. А защо след това да не почерпим от благата му и да отстраним неудобствата?..

публикувано на 27.09.24 в 13:35

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това какво ще видят. Исках те сами да изградят своята фабула и да интерпретират. Аз съм..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и оркестър ще открие първия концерт от новия сезон на състава, а самият автор ще бъде и солист. Другите..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все още ясни и неподправени.  И ние сме в синхрон с времето, леко отпочинали, леко уморени. Вече не..

публикувано на 26.09.24 в 17:06