Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художнички превърнаха автобусни спирки в Лясковец в художествена галерия на открито

Снимка: Личен архив

Две сестри художнички превърнаха автобусните спирки в родния си град Лясковец в художествена галерия на открито. Евгения и Невена Лефтерови превърнаха две олющени и станали пана за некролози автобусни спирки в триизмерни произведения на изкуството. 

Два от автобусните заслони в центъра на Лясковец от миналата година са преобразени на историческа тематика, а от няколко дни първата автобусна спирка в града на влизане от Велико Търново и последната на излизане към Горна Оряховица са превърнати в приказни пана. Цветните спирките за чудо и приказ са благодарение на таланта и труда на двете сестри художнички Евгения и Невена Лефтерови.  

Инициативата беше на Община Лясковец, потърсиха ни в началото на годината и поискаха да предложим няколко проекта за преобразяване на олющените автобусни спирки в родния ни град, които бяха станали пана за некролози, разказват Невена и Евгения Лефтерови:  

„Нашето изкуство е триизмерно улично изкуство, както хората ни познават. Решихме да ги направим с ефект, на който хората могат да се снимат“, казва Невена. 

„Нашата работа е такава, искахме да преобразим самото пространство, за да може да има повече простор, да бъдат по-прозрачни, по-свежи, по-светли, по-цветни“, допълва Евгения. 

Снимка: Личен архивЕдната автобусна спирка е преобразена в пъстра цветна градина, през която се наднича от стая с отворени прозорци, прелита птица, жълтее златно жито, а ябълковите дървета са натежали от рубинен плод. Втората автобусна спирка е със закачка. Нарисуван е наближаващ автобус по линията между Велико Търново до Горна Оряховица през Лясковец, пухкава усмихната билетопродавачка и чакащ пътник, който чете вестник „Лясковски хроники”. Ако се загледате, ще видите и „намигването“ от първа страница, което носи голямото заглавие, че две световно известни художнички са изрисували спирките в Лясковец.  

„Автобусните шофьори, понеже ни се наложи да отидем да направим лека корекция на едната спирка, щяха да се „изпотрепят“ един през друг, всички водеха борба, за да бъдат изобразени, да се виждат от стъклото на автобуса. Решили сме занапред, ако има нещо друго такова подобно, ще направим конкурс и ще подберем“, разказва през смях Евгения Лефтерова. 

За посланието сестра ѝ Невена Лефтерова разказа: „Ние наистина искаме да превърнем градовете в галерия на открито. Ето сега по инициатива на Община Лясковец се открива наистина едно невероятно място, на което творците могат да покажат своите умения – автобусните спирки“. 

Снимка: Личен архив„Общественият транспорт е добре, пътувам доста често с автобусите. Много по-приятно е. Особено в по-ранните ми години като ученичка и студентка пътувах от точно тази спирка, която е с птичката. Сега съм на по-централна спирка. Наистина е много по-приятно, по-закътано, по-уютно. Дори в зимния период, когато стане сиво, кално и мрачно, винаги зад гърба ти има едно слънце“, допълва Евгения Лефтерова.  

Сестрите художнички Лефтерови имат много успешни проекти с тяхната 3D живопис в чужбина. Във Велико Търново изрисуваха отвън един от баровете на Самоводската чаршия. Направиха триизмерно златно съкровище на площада пред крепостта Царевец за миналогодишното издание на общностния фестивал „48 часа Варуша юг“. Изрисуваха щъркели и бебета в родилното отделение на горнооряховската болница. Развеселиха автобусните спирки в Лясковец. Сега работят по проект за изрисуване на сграда в малко населено място.  

„Да зарадваме хората. Да се радват, да не мислим. Моментът е тук и сега. Тук и сега се чувстваме добре, тук и сега правим тези неща. Ако тук и сега сме добре, значи в бъдеще също ще сме добре. Важно е наистина да оценяваме това, което имаме. Наистина е важно ние, като хора, да се обединяваме в такива проекти, в културни мероприятия. Да се свързваме, да не сме толкова разединени“, казва Невена Лефтерова.  

„По принцип много често си говорим, че реално в по-малките населени места, по-малки общини се случват много повече и по-интересни неща, като че ли хората там са по-отворени и с много по-голямо желание искат нещата да се случат. Продължаваме да бъдем отворени, да бъдем мобилни, не спираме да се местим тук, в чужбина “, допълва Евгения Лефтерова. 

„Не спираме и не се отказваме. За всеки има място под слънцето. Има много интересни проекти, които могат да се случват между различни артисти, различни общности, да се развиваме занапред. Вярваме, че красотата ще спаси света“, убедена е Невена Лефтерова. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След иранското нападение над Израел: Първи разговори между представители на Иран и САЩ

За първи път след иранското нападение над Израел с дронове през април са водени разговори между представители на Иран и САЩ. За това съобщава американският новинарски портал "Аксиос", цитиран от Ройтерс. Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение) Двама висши представители на правителството на американския..

публикувано на 18.05.24 в 12:40
Снимката е илюстративна.

МЗ пусна процедура за строеж на болница с 550 легла в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която да бъде разрешено на компанията "Търговска лига" да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене. Това става ясно от информация, изпратена до БНР от Изпълнителната агенция "Медицински надзор".  По-рано този месец същата частна компания получи от служебното..

публикувано на 18.05.24 в 12:16

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия.  Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации. Програмата за деня..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е бил сам във возилото.  Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата,..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, "разбират малко за това как работят техните системи" и..

публикувано на 18.05.24 в 10:42