Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия прие промени в НК за по-строги санкции за лека и средна телесна повреда

Извънредно заседание на Комисията по правни въпроси на НС, на което се обсъждат изменения и допълнение на НК и ЗЗДН. На снимката: председателят на комисията Стою Стоев (в центъра).
Снимка: БТА

На извънредно заседание Правната комисия на Народното събрание прие предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които се завишават санкциите за нанесена лека и телесна повреда. С 12 гласа "за", 6 "въздържали се" депутатите приеха на първо четене и промените в Закона за защита от домашното насилие, според които насилие при интимна връзка се приравнява към случаите на домашно насилие заедно с фактическото съпружеско съжителство. 
Проектът за промени в Наказателния кодекс, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, бе одобрен с пълно единодушие от 19 гласа "за".  Той предвижда за нанесена средна телесна повреда извършителят да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6.

Отпада възможността за пробация при лека телесна повреда. За такова престъпление се предвижда до две години лишаване от свобода, като се увеличава глобата от 500 до 1000 лева, в момента тя е от 100 до 300 лева.

С 16 гласа "за" и 3 "против" беше приет и проектът на "Възраждане". В него се залага минимална долна граница от 3 месеца ефективно наказание за нанасяне на лека телесна повреда и отпадане на изискването за системност за проява на насилие, но е записано, че трябва да има поне един предишен такъв случай.

Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира: "Също така считам за изключително важно обаче промените да не останат само на законодателно ниво, защото само законодателната интервенция с увеличаване на санкциите няма да реши проблема. Също така аз съм убеден, че част от проблемите, които са констатирани, могат да бъдат решени с адекватна съдебна практика".

Депутатът от ДПС Хамид Хамид възрази и посочи защо все пак се налага да се повишават наказанията: "И щяхме ли да сме тук днес и има ли необходимост от увеличаване на наказанията, ако тази адекватна съдебна практика или тази преценка на съда беше в съответствие със закона? Ако съдии като Гьонева бяха направили правилната квалификация".

Депутатите приеха и промените в Закона за защита от домашно насилие, с които се разширява кръга на лицата, които попадат под закрилата му, като приравнява интимна връзка към случаите на брачно партньорство и съжителството без брак.
От опозицията възразиха срещу предложената дефиниция за интимна връзка като "доброволен, относително траен съюз, без лицата да споделят общо домакинство", като водещ елемент е строго личния характер на отношенията им.

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" отбеляза: "Опитът да се прави определение на тези връзки е обречен на неуспех. Няма как да го дефинирате. Няма как за всеки вид интимност да се търси наказателна отговорност".

Вносителите се съгласиха с необходимостта от прецизиране на формулировката.

На днешното си извънредно заседание депутатите  от Правната комисия отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху закона за съдебната власт, с които се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановяват допълнителни шест месеца срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да..

публикувано на 30.06.24 в 16:21
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

" Честит да бъде новият български патриарх Даниил , каза за БНР Велислава Дърева, журналист.  Проф. Желев: От новия Патриарх очакваме да разпространява християнската просвета "Той трябва да бъде преди всичко духовен човек . Аз познавам и тримата кандидати. Дядо Даниил и дядо Григорий ги познавам от времето, когато бяха съвсем млади монаси в..

публикувано на 30.06.24 в 14:14