Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция - родината на фрапето, където узото се пие за "Добре дошъл" с мезе

| обновено на 07.08.23 в 10:13
Снимка: pixabay

В предаването „Летни нощи“ по програма „Хоризонт“ отиваме в Гърция, където се оказва, че си има трендове при поръчките по заведенията на кафе. Така се познава дали клиентът е местен или турист, както и при поръчка на други традиционни за южната ни съседка питиета.

Ако попитате чужденец с какво свързва Гърция през лятото, ще ви отговори за три сигурни неща: много слънце, кристална вода и фрапе. Няма чужденец, който да не е опитал тази напитка през лятото, а гърците си пият кафето с лед дори и през зимата.

Историята за откриването на тази напитка, която през годините се превръща в нещо като символ за гърците, е много любопитна. В далечната 1957 година на панаира в Солун гъркът Димитриос Вакондрис работи на щанда на американска фирма, която рекламира нова напитка за деца - какао с мляко, което се разбърква в шейкър (нещо съвсем ново за онова време).

По традиция, Димитриос си пиел нескафе, разтворено в топла вода, обаче през тази година панаирът бил през лятото и човекът искал да пие нещо като разхладителна напитка, но с кофеин и вкус на кафе. Както рекламирал детското какао, идва му идеята и в шейкъра поставя бучки лед, вода и нескафе. И така се появява фрапето!

После то се разпространява и в други страни, но гръцкото фрапе има няколко особености - преди всичко пяната, която е гъста като крем. С или без захар, но по традиция в кафето се слага малко мляко. Чистото е като чистото уиски - много силно на кофеин. Ако няма каймак на фрапето, то това не е върхът на удоволствието!

Когато се срещат гърците, вместо познатото: "Да се видим на кафе?", те казват: "Хайде на фрапе!". Това е покана за среща!

Ако отидете на гости в дом на гърци, то там ще ви предложат две кафета: гръцко с каймак или фрапе. Много рядко домакиня да предложи еспресо - в заведенията започват да го правятв последните десетина години, като преди това го е имало само в хотелите за чужденците.

Тези, които пият фрапе, вече свикват и с нови варианти на студено кафе - фредо еспресо и фредо капучино.

И ако попитате собственик на кафенета в Гърция „От кое кафе продава най-много?“, то отговорът е все един и същ - фрапе. И зимата, и лятото той трябва да има лед, за да направи едно качествено фрапе - особено, ако клиентите са по-млади хора, докато за възрастните клиенти си остава традицията гръцко сварено кафе с каймак, а традицията е много важно нещо за гърците.

Например, гръцкото кафе с каймак, което се нарича в Гърция "турско", защото го варим в джезве, си е част от традицията за всички семейни събития - раждане, сватба, погребение. Всичките тези събития са с аромата на гръцко кафе, а не на фрапе!

Също част от традицията е узото! Поради топлото време гърците не са любители на концентратите. В Гърция няма да чуете: "Ела да те черпя една ракия!", а "Едно узо?" и то с много мезета. Не може да предложиш на гост узо и да му сложиш на масата една салата - първо се изисква много лед, а узото в чашата е не повече от 50 грама.

Няма меню, което да включи всички мезета за узо, но някои са традиционни  - риба, салата, печени тиквички, млечна салата (дзадзики), миди и много хляб.  Затова и гърците не се напиват с узо - то е просто за "Добре дошъл на гости!“ или за аперитив в заведение. Второ, узо в таверна не се поръчва, защото с обяда се пие рицина или друго леко вино, което пак се разрежда със сода или с кола.

За лятното издание на „Нощен Хоризонт“ кореспондентът ни в Гърция разказва и че преди у нас е било „супер-питие гръцка "Метакса" с много звезди“:
„Оказа се, като заживят в Гърция,  тук хората не пият коняк, ама никакъв! Дали не им харесва вкуса или просто не са свикнали ... Но ако в заведение си поръчате коняк, то ще ви питат от коя страна идвате. Само чужденец си поръчва коняк! Грък с чаша коняк в заведения аз не съм виждала! Сигурно има, но би ми направило голямо впечатление...“

В Гърция всяко питие си има специално мезе, а понеже гъркините са домакини - жени, родени за семейство, те от малки се стреямт да научат нещо повече и да изненадат близките с причудливи и много вкусни ястия, включително и нови мезета.
„Ако искате да привлечете вниманието на гъркиня, първо й кажете, че е много добра домакиня, а след това, че знаете рецепта, която тя досега не е готвила. Няма да се отървете, ако не разкажете рецептата поне три пъти! Още на другия ден тя ще я пробва!“, споделя още кореспондента ни Катя Пеева, която може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Велинградските животновъди в напрегнато очакване на повторни проби

Заради откритото огнище на чума по дребните преживни животни  във Велинград и последвалите протести на фермери там днес ще бъдат взети повторно нови 300 проби . Към момента 1700 овце са застрашени от принудително умъртвяване . Вчера животновъдите заявиха, че животните им са здрави и настояват за нови изследвания, тъй като са убедени, че..

публикувано на 27.11.24 в 06:37
Владимир Береану

Владимир Береану: Джорджеску спечели благодарение на Тик-Ток с 3 млн. последователи

Любопитни са резултатите от първия тур на президентските избори. Първия - Калин Джорджеску, изобщо социолозите не го хванаха. В проучванията той беше в графата "и други", каза журналистът Владимир Береану в интервю пред БНР. В предаването "Нещо повече" той направи интересен анализ на  двамата  от осемте кандидати за президент на северната ни..

публикувано на 25.11.24 в 18:14
Бойко Ноев

Бойко Ноев: На България са необходими нови политически субекти. Тези са изчерпани

"Дълбоко съм убеден, че  на България са ѝ необходими нови политически субекти . Тези са изчерпани. " Това заяви пред БНР   Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат.   Ще се появят нови лидери , изрази убеденост той. Не е възможно Борисов да бъде министър-председател , смята Ноев.  Според него това е така и заради..

публикувано на 23.11.24 в 14:02

Паул Шмид: Контролът по вътрешните шенгенски граници е паническа и напълно неефективна мярка

Две години Австрия блокира пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското споразумение. Вчера стана ясно, че Австрия вдига ветото. Неофициално това се знаеше още след парламентарните избори в алпийската република, казва Паул Шмид , директор на Австрийския институт за европейски политики. Паул Шмид: Назрял е политическият момент Виена..

публикувано на 23.11.24 в 11:44

Джон Маннерс-Бел: Налагането на търговски мита не носи полза за никого

Геополитическото противопоставяне ще задушава глобалната икономика в следващите години. Очаква ни вял растеж, фрагментация и най-вероятно търговска война. Това е изводът на повечето наблюдатели на икономическите процеси, пред които стои основният въпрос - какъв ще бъде следващият двигател на растеж? Отговорите са противоположни, но по един от тях като..

публикувано на 23.11.24 в 11:00

Какво произвежда нереформираното образование?

Над 2500 души са подписали петицията за преразглеждане на сегашната система от национални външни оценявания във всичките ѝ етапи. Те са достатъчно, за да потвърдим, че такъв проблем съществува , каза пред БНР Ирина Манушева, инициатор на петицията. Според нея обаче проблемът не се разпознава достатъчно ясно, а той пропива цялата..

публикувано на 22.11.24 в 10:55

"За нашите деца" отново призовава: Тази Коледа чудесата правите Вие

Фондация "За нашите деца" организира за 12-а поредна година коледната благотворителна кампания "Тази Коледа чудесата правите Вие". За 12-и път със събраните средства фондацията ще подкрепи повече от 3000 деца, семейства и специалисти.  От вторник ще бъдем на коледния базар , каза пред БНР Ана-Михаела Търнева, експерт "Развитие на партньорства"..

публикувано на 22.11.24 в 10:49