Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гърция - родината на фрапето, където узото се пие за "Добре дошъл" с мезе

| обновено на 07.08.23 в 10:13
Снимка: pixabay

В предаването „Летни нощи“ по програма „Хоризонт“ отиваме в Гърция, където се оказва, че си има трендове при поръчките по заведенията на кафе. Така се познава дали клиентът е местен или турист, както и при поръчка на други традиционни за южната ни съседка питиета.

Ако попитате чужденец с какво свързва Гърция през лятото, ще ви отговори за три сигурни неща: много слънце, кристална вода и фрапе. Няма чужденец, който да не е опитал тази напитка през лятото, а гърците си пият кафето с лед дори и през зимата.

Историята за откриването на тази напитка, която през годините се превръща в нещо като символ за гърците, е много любопитна. В далечната 1957 година на панаира в Солун гъркът Димитриос Вакондрис работи на щанда на американска фирма, която рекламира нова напитка за деца - какао с мляко, което се разбърква в шейкър (нещо съвсем ново за онова време).

По традиция, Димитриос си пиел нескафе, разтворено в топла вода, обаче през тази година панаирът бил през лятото и човекът искал да пие нещо като разхладителна напитка, но с кофеин и вкус на кафе. Както рекламирал детското какао, идва му идеята и в шейкъра поставя бучки лед, вода и нескафе. И така се появява фрапето!

После то се разпространява и в други страни, но гръцкото фрапе има няколко особености - преди всичко пяната, която е гъста като крем. С или без захар, но по традиция в кафето се слага малко мляко. Чистото е като чистото уиски - много силно на кофеин. Ако няма каймак на фрапето, то това не е върхът на удоволствието!

Когато се срещат гърците, вместо познатото: "Да се видим на кафе?", те казват: "Хайде на фрапе!". Това е покана за среща!

Ако отидете на гости в дом на гърци, то там ще ви предложат две кафета: гръцко с каймак или фрапе. Много рядко домакиня да предложи еспресо - в заведенията започват да го правятв последните десетина години, като преди това го е имало само в хотелите за чужденците.

Тези, които пият фрапе, вече свикват и с нови варианти на студено кафе - фредо еспресо и фредо капучино.

И ако попитате собственик на кафенета в Гърция „От кое кафе продава най-много?“, то отговорът е все един и същ - фрапе. И зимата, и лятото той трябва да има лед, за да направи едно качествено фрапе - особено, ако клиентите са по-млади хора, докато за възрастните клиенти си остава традицията гръцко сварено кафе с каймак, а традицията е много важно нещо за гърците.

Например, гръцкото кафе с каймак, което се нарича в Гърция "турско", защото го варим в джезве, си е част от традицията за всички семейни събития - раждане, сватба, погребение. Всичките тези събития са с аромата на гръцко кафе, а не на фрапе!

Също част от традицията е узото! Поради топлото време гърците не са любители на концентратите. В Гърция няма да чуете: "Ела да те черпя една ракия!", а "Едно узо?" и то с много мезета. Не може да предложиш на гост узо и да му сложиш на масата една салата - първо се изисква много лед, а узото в чашата е не повече от 50 грама.

Няма меню, което да включи всички мезета за узо, но някои са традиционни  - риба, салата, печени тиквички, млечна салата (дзадзики), миди и много хляб.  Затова и гърците не се напиват с узо - то е просто за "Добре дошъл на гости!“ или за аперитив в заведение. Второ, узо в таверна не се поръчва, защото с обяда се пие рицина или друго леко вино, което пак се разрежда със сода или с кола.

За лятното издание на „Нощен Хоризонт“ кореспондентът ни в Гърция разказва и че преди у нас е било „супер-питие гръцка "Метакса" с много звезди“:
„Оказа се, като заживят в Гърция,  тук хората не пият коняк, ама никакъв! Дали не им харесва вкуса или просто не са свикнали ... Но ако в заведение си поръчате коняк, то ще ви питат от коя страна идвате. Само чужденец си поръчва коняк! Грък с чаша коняк в заведения аз не съм виждала! Сигурно има, но би ми направило голямо впечатление...“

В Гърция всяко питие си има специално мезе, а понеже гъркините са домакини - жени, родени за семейство, те от малки се стреямт да научат нещо повече и да изненадат близките с причудливи и много вкусни ястия, включително и нови мезета.
„Ако искате да привлечете вниманието на гъркиня, първо й кажете, че е много добра домакиня, а след това, че знаете рецепта, която тя досега не е готвила. Няма да се отървете, ако не разкажете рецептата поне три пъти! Още на другия ден тя ще я пробва!“, споделя още кореспондента ни Катя Пеева, която може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русе забраниха употребата на алкохол извън заведенията

В Русе е в сила забрана да се консумира алкохол извън заведенията. Решението е на Общинския съвет. Глобите ще бъдат налагани от полицията и са по 200 лева за първо провинение и по 500 лева за всяко следващо.  "Русе не е град на пиянки. Това, че те не могат да се справят с някакви пиянки, не означава, че всички трябва да ни обявят за..

публикувано на 29.07.25 в 10:58
Хераклея Синтика

20 хил. посетители на Хераклея Синтика за първата половина на годината

За първата половина на годината през античния град Хераклея Синтика са преминали около 20 хил. посетители. За цялата минала година са били над 60 хил.   Това заяви пред БНР проф. Людмил Вагалински - ръководител на разкопките в Хераклея Синтика.  "Силният сезон вече е в разгара си. Второто полугодие е по-силно за туризма. Миналата година..

публикувано на 29.07.25 в 10:37

Бизнес и образование заедно в подготовката на кадри и заетост за хора от уязвими групи

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" подписаха споразумение за сътрудничество по програмата "Път към успех", с което обединяват усилията и капацитета си за подготовка на квалифицирани кадри и осигуряване на заетост за хора от уязвими групи на пазара на труда. По думите на..

публикувано на 28.07.25 в 11:53

Над 150 милиона деца под 5-годишна възраст страдат от недохранване, сочи доклад

Милиони деца по света продължават да страдат от недохранване. Това сочи доклад по темата на УНИЦЕФ, Световната здравна организация и Световната банка, публикуван тази седмица.  Над 150 милиона деца по света под 5-годишна възраст имат проблеми със спиране на растежа заради недохранване, сочат данните в доклада, който обхваща периода от 2000 до 2024 г...

публикувано на 27.07.25 в 05:27
Полина Паунова

Полина Паунова: Нe Бойко Борисов, а Делян Пеевски вече е централната фигура в българския политически живот

„Комисията за противодействие на корупцията е обвързана с получаването на средствата по Плана за възстановяване от Европейската комисия. Този план, както и законодателната програма, която сме обещали, са одобрени и не подлежат на ревизия, което ще рече, че откажем ли се като държава от Комисията за противодействието на корупцията (КПК), няма да сме..

публикувано на 26.07.25 в 16:03
Алесандро Джованини

Алесандро Джованини от ЕЦБ: Цифровото евро няма да отнема права на гражданите

Цифровото евро няма да отнема права на европейските граждани, а ще им предостави по-голям избор. Това заяви за БНР Алесандро Джованини , съветник на директора за цифровото евро към Европейската централна банка . Още за проекта за цифровото евро и каква е истината за редица фалшиви твърдения, които се разпространяват за него в социалните мрежи,..

публикувано на 25.07.25 в 06:50

Локалите - феномен или дефицити в общуването между родители и деца?

"Дали е поколенческо? По-скоро е възрастово – в момента ги наричаме локали, но назад в годините винаги е имало подобни групи деца, тийнейджъри. Едно дете живее в общност , не живее изолирано само с майка си и баща си. То попива от цялата среда и не можем да се похвалим със спокойна, мотивираща и креативна среда ." Това мнение изразява пред..

публикувано на 17.07.25 в 11:23