Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрастно семейство даде 10 000 лева на телефонен измамник - мним полицай

Снимка: Pixabay

Възрастна семейна двойка е станала жертва на телефонна измама в Силистра, съобщи БТА като се позова на Областната дирекция на МВР. 

На стационарния телефон на семейството в сряда се обадил мъж, представящ се за полицай, и съобщил, че синът им е задържан, след като причинил смъртта на жена при катастрофа. На притеснените хора обяснил, че може да им съдейства, като ги свърже с адвокат, за да освободи сина им от ареста. За повече автентичност в разговора се включила плачеща жена, представяща се за снаха им, която настойчиво ги умолявала да помогнат. Комуникацията продължила с мнимия адвокат, който първоначално поискал 30 000 лв., но впоследствие склонил на 10 000. 

Мъжът и жената събрали уговорената сума, като през цялото време били контролирани чрез мобилен телефон, на който междувременно се прехвърлил разговора. Измамниците първоначално ги накарали да изчакат на пейка в парка, а след това - да се приберат в дома си, пред който привечер предали пакета с парите на непознат. Когато по-късно снаха им ги посетила, разбрали, че са измамени.

От полицията призовават гражданите да бъдат изключително предпазливи и да не дават пари на непознати под какъвто и да е предлог. Схемите на измамите могат да бъдат различни, но винаги са свързани с искане на пари. Освен освобождаване от наказателна отговорност, сред популярните престъпни сценарии са нужда от спешно скъпоструващо лечение, изгодна търговска сделка, колет от чужбина, съдържащ голяма парична сума, участие в полицейска акция за залавяне на измамници и др. 

Полицията съветва гражданите да не се доверяват, в случай че получат подобно обаждане. За да се уверят в самоличността на своя близък, да търсят обратна връзка с него или да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не дават пари на непознати. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат каквото и да било, да потърсят връзка с полицията на тел. 112.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: България остава ангажирана със силния и единен отговор на НАТО и ЕС на руска военна агресия срещу Украйна

"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна". Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Главчев участва в започналата вчера двудневна първа среща на върха за мир в Украйна в..

публикувано на 16.06.24 в 07:44
Президентът Румен Радев

Румен Радев ще посети Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристига днес на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. Днес той ще бъде посрещнат официално в Подгорица с шпалир от гвардейци и червена пътека. Утре, 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и..

публикувано на 16.06.24 в 07:35

Ученици от пети клас на 17-то училище гостуваха на програма "Хоризонт" на БНР

В края на учебната година на гости на Българското национално радио бяха децата от 5 "б" клас на 17 СУ "Дамян Груев", които за успешното завършване получиха подарък-пътешествие из внушителната сграда на БНР. Запомнящи се емоции и неповторимо преживяване им предложиха екипите на програма "Хоризонт". Наталия Ганчовска беше техен гид и успя да..

публикувано на 16.06.24 в 05:53

СЗО: Необходими са нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.  Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат..

обновено на 16.06.24 в 05:19

Западните лидери разкритикуваха условията на Русия за мир в Украйна

Постигането на устойчиво решение на войната между Украйна и Русия не може да включва капитулацията на Киев. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на международната среща на върха за постигане на мир, която се провежда в Швейцария. Изказването му дойде, след като в петък руският държавен глава Владимир Путин на практика призова Украйна да обяви, че..

публикувано на 16.06.24 в 04:24

Преди вота във Великобритания: Отчитат спад в подкрепата за Консервативната партия

В Обединеното кралство две нови социологически проучвания донесоха само лоши новини за премиера Риши Сунак, като едното показа, че подкрепата за неговата Консервативна партия е намаляла с още четири пункта, а другото, че може да спечели само 72 места в новия парламент след общите избори на 4 юли. Проучване на Savanta за „Сънди телеграф“..

публикувано на 16.06.24 в 03:43

Кейт Мидълтън с първа публична поява след диагностицирането с рак

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, направи своята дългоочаквана първа публична изява за годината на традиционния военен парад Trooping the Colour по случай рождения ден на крал Чарлз Трети. Принцесата, която в момента се лекува от рак, бе видяна да се усмихва и маха от балкона на Бъкингамския дворец в края на церемонията, изпълнена с помпозност и..

публикувано на 16.06.24 в 01:20