Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистите ни убедителни срещу Белгия в контрола

Национален отбор по волейбол
Снимка: ФИВБ

Националният тим на България по волейбол победи категорично Белгия във втората контрола между двата тима, част от подготовката на "лъвовете" за Европейското първенство, на което страната ни е съдомакин, съобщиха от федерацията.

Българските национали спечелиха първите три гейма, а след това се наложиха и в допълнителния четвърти за крайното 4:0 (25:22, 25:18, 25:18, 25:19). 

Мачът се игра в Двореца на културата и спорта във Варна, където на 29 август родният отбор ще започне участието си на Евроволей 2023 срещу Испания. България спечели и първата контрола с Белгия преди два дни с 3:2.

Във втората приятелска среща "лъвовете" бяха много по-категорични.

Най-резултатен за България беше Александър Николов с 15 точки, Мартин Атанасов реализира 12, а Денис Карягин и Илия Петков - по 10. За Белгия игралият и в четирите гейма Фере Регерс завърши с 18 точки.

Пламен Константинов започна с Мартин Атанасов, Илия Петков, Александър Николов, Денис Карягин, Алекс Грозданов, Георги Сеганов и либеро Симеон Добрев. 

Впоследствие влизаха Валентин Братоев, Георги Братоев, Николай Пенчев, Димитър Димитров, Мартин Божилов, Аспарух Аспарухов, Стефан Чавдаров и за част от първия гейм Теодор Салпаров. Капитанът Цветан Соколов получи почивка в този мач.

Белгийците оказаха сериозна съпротива само в първия гейм. След като реализираха първите две точки в мача, увеличиха преднината си при 4:7 и при 6:10. България стигна до 13:13 след дълго разиграване и отиграване на Мартин Атанасов. За първи път поведохме при 17:16 след две поредни точки - първо с нападение от Алекс Николов, а после - след мощен сервис на Илия Петков и атака през центъра на Мартин Атанасов след върналата се в полето ни и обработена топка. След грешка от начален удар на Белгия и успешна блокада на Алекс Грозданов поведохме 20:18. Нов добър сервис на Петков и атака на Алекс Николов доведоха до 25:20 и първи гейм за България.

Вторият гейм бе изцяло под контрола на българския отбор. Започна с две точки преднина, а разликата се увеличаваше - при 9:6, при 10:5 и при 20:13, за да затворим частта при 25:18 с хитро пусната топка от Георги Братоев.

Третият гейм отново започна с първите две точки в българския актив. Пореден отличен сервис на Илия Петков, затруднил посрещането, и контра на Грозданов доведе до 4:1. След добра игра в защита Карягин увеличи преднината ни за 10:6. Прекъсване на Белгия не даде резултат и след пратена топка в аут авансът на "лъвовете" стана 5 точки. Българската блокада работеше добре. Първо запази преднината, а след точка на Петков и последвал негов добър начален удар Грозданов и Карягин хванаха белгийската атака на двоен блок - 14:8. Нова успешна акция на Карягин направи разликата 7 точки.

При 23:18 Алекс Грозданов и Алекс Николов направиха две точки, като при последната изпълняващият сервис Валентин Братоев се отличи и в защита, преди Николов да затвори гейма. Отново 25:18 и 3:0 за България.

В допълнителния гейм Пламен Константинов започна с Валентин Братоев, Стефан Чавдаров, Димитър Димитров, Аспарух Аспарухов, Илия Петков, Георги Братоев и либеро Симеон Добрев. Добре се включи и Мартин Божилов.

Четвъртият гейм започна с три точки за България. След добра игра в защита и блок аут на Аспарухов, блокада на Петков и успешно нападение на Димитър Димитров след ново дълго разиграване и добри изяви в дефанзивен план. Разликата се поддържаше до 17:14, когато Аспарухов направи ас за 4 т. преднина. Тройна българска блокада на Георги и Валентин Братоеви и Петков хвана атаката на съперника за 19:14. След 22:19 България направи три поредни точки, с които спечели и четвъртия гейм. Първо Аспарухов атакува успешно. След това отборът затвори частта и мача с нови две блокади - първо на Аспарухов, затворил противника заедно с Илия Петков, след това и на Димитър Димитров, успял отново да реализира след двоен блок с Илия Петков. 25:19 и 4:0 за България.

България е съдомакин на Европейското първенство по волейбол за мъже от 28 август до 16 септември. Мачовете на родна земя ще се играят в Двореца на културата и спорта във Варна. Морската столица ще приеме всички мачове от Група В, четири осминафинални и два четвъртфинални двубоя.

Откриващият мач във Варна е на 29 август от 20,30 часа, като в него България посреща Испания. Следващите мачове на избраниците на Пламен Константинов от груповата фаза са срещу Финландия (31 август), Украйна (2 септември), Хърватия (3 септември) и Словения (5 септември). Всички срещи на българския национален отбор са от 20,30 часа. Първите мачове в дните с по две срещи са от 17,30 часа. Осминафиналите във Варна са на 8 и 9 септември, а четвъртфиналите - на 11 септември.


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Световна купа по фехтовка

Французойка отстрани и двете българки в Пловдив

Двете представителки на България във втория ден на Световната купа по фехтовка на сабя жени в Пловдив – Йоана Илиева и Олга Храмова, бяха елиминирани от една и съща състезателка. Французойката Каролин Кероли се оказа непреодолимо препятствие и за двете български сабльорки, след като първо Кероли спечели във втория кръг срещу Храмова, а на..

публикувано на 18.05.24 в 17:30
Шави Ернандес

Шави: Имам подкрепата на ръководството

Старши треньорът на футболния Барселона Шави Ернандес отрече съобщенията в испански медии, че ръководството обмисля неговото уволнение, защото е казал, че лошите финанси на клуба ще му попречат да се конкурира с Реал (Мадрид). "Клубът ми предаде, че трябва да запазя спокойствие и да продължа да работя със същата мотивация и отдаденост...

публикувано на 18.05.24 в 17:26
Национален отбор

Бленджини определи групата за Лигата на нациите в Анталия

Селекционерът Джанлоренцо Бленджини определи групата на националния ни отбор за първия турнир от Лигата на нациите по волейбол за мъже. Отборът заминава за Анталия в неделя с полет за Истанбул в 9:25 часа. На турска земя България ще играе срещу Франция, Канада, САЩ и Нидерландия. Първият мач на тима е срещу французите на 21 май от 17:00..

публикувано на 18.05.24 в 17:22
ЦСКА София

От ЦСКА София: Глобата е платена, остава мониторинг за 3 години

Ръководството на футболния ЦСКА София съобщи, че глобата от 450 000 евро, която бе наложена от УЕФА вече е платена. Европейската централа санкционира "армейците" и ги предупреди с изваждане от турнирите заради просрочени задължения. Комисията за финансов контрол на клубовете на УЕФА обяви списък с 13 клуба, които не са изпълнили изискванията,..

публикувано на 18.05.24 в 17:16
Калина Бояджиева

Калина Бояджиева: Церемонията „Нощ на звездите“ е още една възможност да се отличат най- добрите спортисти

На 1 юни фондация „Енчо Керязов“ ще връчи годишните си награди. В 13-та церемония  "Нощ на звездите", която е посветена на талантливите деца на България в категориите „Изкуство“, „Образование“ и „Спорт“ ще бъдат наградени по трима финалисти. В категория „Спорт“ това са  състезателката по брейк Пламена Георгиева, художествената гимнастичка Елвира..

публикувано на 18.05.24 в 13:12

Валерия Станчева спечели титла на европейското първенство по борба за девойки

Валерия Станчева спечели европейска титла за момичета до 15 години от континенталния шампионат по борба в Лутраки, Гърция, с което младите национали заслужиха второ злато. Състезателката на ЦСКА записа нова категорична победа - този път срещу Малита Болатова (Русия) с технически туш в категория до 46 кг. Двубоят приключи 1:26 минути преди края на..

публикувано на 18.05.24 в 11:21
Индиана

Индиана победи Ню Йорк в НБА и вкара серията в седми мач

Решаващ седми мач ще определи победителя от полуфиналната серия на Изток между Индиана Пейсърс и Ню Йорк Никс, след като Пейсърс взеха мач номер 6 у дома със 116:103. По този начин и шестте двубоя до момента бяха спечелени от домакините, а Никс ще имат домакинско предимство в последния мач. Срещата в Индианаполис бе равностойна до средата на втората..

публикувано на 18.05.24 в 10:16