Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армения иска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради Нагорни Карабах

Съветът за сигурност на ООН.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Армения отправи призив към Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание относно влошаването на хуманитарната ситуация в азербайджанския регион Нагорни Карабах, който е населен предимно с арменци, предаде АП.

В писмо до председателя на Съвета за сигурност на ООН, разпространено днес от министерството на външните работи на Армения, нейният постоянен представител в световната организация посочва, че населението на Нагорни Карабах е "на ръба на пълна хуманитарна катастрофа", посочва БТА.

От декември миналата година насам Азербайджан блокира единствения път, водещ от Армения към Нагорни Карабах, като по този начин сериозно ограничи доставките на храни, медицински консумативи и други стоки от първа необходимост за региона, в който живеят около 120 000 души.

Армения изпраща този призив, след като във вторник бившият главен прокурор на Международния наказателен съд предупреди, че Азербайджан подготвя геноцид срещу етническите арменци в Нагорни Карабах и призова Съвета за сигурност на ООН да отнесе въпроса до международния трибунал.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици

Днес е Международният ден за борба със злоупотребата и с незаконния трафик на наркотици. На този ден общности и организации по целия свят обединяват усилия в повишаване на осведомеността относно проблемите, които незаконното разпространение на наркотици представлява за обществото. Превантивно-информационният център по проблемите на..

публикувано на 26.06.24 в 08:18
Проф. Галин Цоков

МОН представя анализа на резултатите от НВО за 10. клас

Министерството на образованието ще представи анализа на резултатите от националното външно оценяване за десети клас.  Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика. След въпрос на БНР служебният министър на образованието Галин Цоков оцени протичането на изпитите като..

публикувано на 26.06.24 в 08:16

Международен форум обсъжда в София намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Обсъждат цените на природния газ за юли

Обществено обсъждане на цените на природния газ за месец юли ще се проведе в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на "Булгаргаз" е синьото гориво да поевтинее незначително - с малко над един процент. Окончателно решение комисията ще вземе на 1 юли.

публикувано на 26.06.24 в 08:05
Министрите на отбраната на Израел и САЩ Йоав Галант и Лойд Остин.

САЩ предупредиха Израел за последствията от конфликт с "Хизбула"

САЩ оказват натиск над Израел за предотвратяване на военен конфликт с ливанската групировка "Хизбула", който може да прерасне в нова криза в Близкия изток. Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви пред израелския си колега Йоав Галант, който е на посещение в Съединените щати, че провокациите на "Хизбула" рискуват да въвлекат Израел..

публикувано на 26.06.24 в 08:05
Велин Богданов

Собственици на фотоволтаични централи пред фалит. Затварят пътя Плевен - София

Собственици на фотоволтаични централи излизат на протест край плевенското село Ясен. Те ще затворят главен път Русе – София, при детелината на село Ясен, от 9.00 до 9.20 часа. Организатор на протеста е Националното сдружение на собствениците на фотоволтаични централи.  Велин Богданов има такива централи, помага и на други да ги..

публикувано на 26.06.24 в 08:05
Володимир Зеленски

Зеленски приветства размяната на украински военнопленници и задържани руснаци

Във видеообръщение президентът Володимир Зеленски притветства връщането на 90 украински военнопленници, които са били размемени за 90 задържани руснаци, като размяната е осъществена с посредничеството на Обединените арабски емирства. Той коментира издадените от Международния наказателен съд заповеди за арест на бившия министър на отбраната на..

публикувано на 26.06.24 в 08:01