Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима звездни европейци влизат в баскетболната Зала на славата на САЩ

Дирк Новицки
Снимка: БТА

Бившият германски баскетболист Дирк Новицки благодари емоционално на родителите си по време на церемонията, белязала приемането му в баскетболната Зала на славата в Спрингфийлд, САЩ.

"Няма да забравя до края на живота си това, което направихте за мен. Ако стана поне наполовина толкова добър баща, колкото добри родители бяхте вие, тогава ще съм щастлив", заяви 45-годишният Новицки на родния си език. Германецът бе видимо развълнуван докато произнасяше речта си. Той е баща на три деца.

Дирк Новицки игра за Далас Маверик през цялата си 21-годишна кариера в Националната баскетболна асоциация и остави дълбока следа в най-престижната баскетболна лига в света. Той изведе Маверикс до първата и единствена шампионска титла в историята на клуба в НБА пред 2011 година, ставайки първият европеец, избран за най-полезен играч в НБА през 2007 година и номер 6 в класацията за най-много отбелязани точки. Освен това Новицки стана първият германец, приет в "Нейсмит Мемориъл" Зала на славата.

Новицки, който бе въведен в най-престижната в световен мащаб баскетболна Зала на славата заедо с французина Тони Паркър и испанеца Пау Гасол като част от Клас 2023, донесе европейски привкус на грандиозната вечер. Пред залата фенове развяваха германското знаме и скандираха името на Дирк Новицки, когато бившата звезда на Далас мина по червения килим преди церемонията.

Не липсваха и фенски, и испански фенове на Паркър и Гасол. Бившият гард на Сан Антонио Спърс Тони Паркър е първият европеец, ставал най-полезен състезател във финалите, а дългогодишният център на Лос Анджелис Лейкърс Пау Гасол е първият чужденец, ставал новобранец номер 1 на годината и беше ключова фигура при успехите на "езерняците".

Гасол отбеляза ролята на европейските баскетболисти, играли в САЩ преди него, но отдаде и дължимото на американците, които са го вдъхновявали. Той се влюбил в играта по време на Олимпийските игри през 1992 година в родния му град Барселона, когато САЩ доминираше и спечели златото.

"Бях на 12 години. Това промени живота ми. Американците ни показаха как трябва да се играе баскетбол", заяви испанецът.

Гасол благодари на Коби Брайънт, негов съотборник в Лос Анджелис Лейкърс, трагично загинал в катастрофа с хеликоптер през 2020 година заедно с дъщеря си Джиджи. "Нямаше да съм тук без теб, братко. Повече от всичко ми се иска ти и Джиджи да сте тук с нас. Липсваш ми и те обичам", каза той.

Сан Антонио Спърс бе представен освен от Тони Паркър и от дългогодишния треньор в НБА и петкратен шампион Грег Попович, а Беки Хамън, която след успешна кариера в женската НБА се присъедини към Спърс и стана първата жена, назначена като помощник-треньор в мъжката лига, също бе отличена.

Сред останалите приети в Залата на славата бяха Дуейн Уейд, част от шампионския отбор на Маями Хийт, както и бившият треньор на университета Северна Каролина Джим Валвано, който спечели титлата в колежанското първенство през 1983-а и бе почетен посмъртно.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Килиан Мбапе

Килиан Мбапе: Новият ми отбор има ясна позиция - няма да участвам на Олимпийските игри

Капитанът на националния отбор на Франция Килиан Мбапе говори на пресконференцията на тима преди старта на "петлите" на Евро 2024 утре срещу тима на Австрия. Новото попълнение на Реал Мадрид призова младите хора във Франция да гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори. "Екстремистите са на прага на властта, имаме възможност да изберем..

публикувано на 16.06.24 в 18:46
Полша - Нидерландия - 1:2

Нидерландия победи Полша на Евро 2024 след обрат

Нидерландия преодоля пасив от един гол и спечели с 2:1 срещу Полша на старта на четвърта група от европейското първенство по футбол. Коди Гакпо и резервата Воут Вегхорст бяха точни за "лалетата", които оглавяват потока преди мача между Австрия и Франция в понеделник от 22 часа българско време. Халфът на българския Лудогорец (Разград) Якуб Пьотровски се..

публикувано на 16.06.24 в 18:40
Живко Желев

Втородивизионният Литекс (Ловеч) започна лятната си подготовка с ново име и с нов треньор

Втородивизионният Литекс (Ловеч) започна лятната си подготовка с ново име и с нов  треньор. След като Гриша Ганчев се отказа от футбола и прехвърли безвъзмездно цялата спортна база и управлението на футболния клуб на Община Ловеч, от новия сезон отборът ще играе с ново име.  За момента то не е уточнено, но ще се случи в предстоящите дни, тъй..

публикувано на 16.06.24 в 17:48
ПФК Левски подписа договор за три години със защитника  Алдаир Невеш Пауло Фаустино

Футболен клуб Левски подписа за три години с десен бек от Португалия

ПФК Левски подписа договор за три години със защитника  Алдаир Невеш Пауло Фаустино, съобщават от футболения клуб. Португалецът е на 24 години и играе предимно като десен бек, а "сините" го привлякоха от испанския Понферадина. Алдаир прекара миналия сезон под наем в португалския втородивизонен Пасош Ферейра, за който той изигра 25 мача и вкара..

публикувано на 16.06.24 в 17:38
Елвира Краснобаева

Елвира Краснобаева със злато във финалите с топка и с лента от турнира Гран При в Бърно

Елвира Краснобаева спечели титлите с топка и с лента, сребро с бухалки и бронз с обръч във финалите на отделните уреди на турнира по художествена гимнастика от веригата  Гран При  в Бърно (Чехия). Така възпитаничката на Светлана Юриевна завършва надпреварата с пет отличия, след като вчера стана шампионка и в многобоя. В първия финал Краснобаева..

публикувано на 16.06.24 в 17:28

България с девет медала от Открития ЕШ по лека атлетика за спортисти с интелектуални затруднения

Общо девет медала спечелиха българските състезатели от Открития европейски шампионат по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания в Швеция Към шестте отличия от първите два дни Александър Асенов и Радена Ангелова добавиха още злато, сребро и бронз  в актива на България. Асенов, който спечели златото в спринта на 100 метра, беше над всички..

публикувано на 16.06.24 в 15:49
Клод Гонсалвеш

Бившият халф на Лудогорец Клод Гонсалвеш ще продължи кариерата си в Легия Варшава

Полският гранд Легия Варшава представи новото попълнение Клод Гонсалвеш. Бившият халф на Лудогорец подписа за три години с поляците. 30-годишният португалец пристигна във Варшава като свободен агент, след като договорът му с Лудогорец не бе подновен. "Много съм щастлив. С Легия бих искал да спечеля титлата. Обичам да играя под напрежение. Присъединих..

публикувано на 16.06.24 в 11:25