Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителите в руския Далечен изток евакуираха над 1000 души от наводнените райони на Усурийск

Спасителните служби оказват помощ на жителите на наводнено село в района на Приморие, Русия - 13 август 2023 г..
Снимка: БТА

Спасителите в руския Далечен изток евакуираха повече от 1 000 души от наводнените райони на град Усурийск в Приморския край, съобщава областната администрация в канала си в Телеграм.

В региона само за няколко дни паднаха валежи, които на места превишиха месечната норма два пъти. Те бяха предизвикани от преминаващата тропическа буря Ханун.
По данни на гражданската отбрана наводнени са близо 4 500 къщи и много пътища. От вчера в девет общини в района е обявено бедствено положение.

Руският Червен кръст ще изпрати около 600 хранителни и хигиенни комплекта и също толкова пакета спално бельо на пострадалите от наводнението.

В Приморския край вече  работят и пунктове за събиране на хуманитарна помощ. Открити са и 13 центъра за временно настаняване на хората, останали без дом. 

Усурийск се намира на 90 км северно от най-голямото руско пристанище на Тихия океана - град Владивосток, който е и административен център на Приморския край.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марк Рюте официално поема поста генерален секретар на НАТО

В Брюксел бившия нидерландски премиер Марк Рюте официално ще заеме поста на генерален секретар на НАТО - след 10-годишното председателстване на Йенс Столтенберг. Вчера Столтенберг отправи призив НАТО да не допуска Русия да победи в Украйна, тъй като това би било знак - цитирам - че когато Владимир Путин използва сила и когато заплашва Запада,..

публикувано на 01.10.24 в 07:37

Планова техническа профилактика на предаватели

На 1 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа  профилактика на предавателите на ултракъси  вълни:  КОСТЕНЕЦ 4 на честота  91.3  MHz, ТЪРГОВИЩЕ 4 на честота 92.8 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта  binar.bg, в района на Костенец и..

публикувано на 01.10.24 в 06:00

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08
Садик Хан

Садик Хан предупреди за възможен скок в престъпленията от омраза заради напрежението в Близкия изток

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди за потенциално увеличаване на престъпленията от омраза във Великобритания, предизвикано от нарастването на насилието в Близкия изток, след като водеща британска еврейска организация предупреди за опасността от "атаки за отмъщение" на Острова. Предупреждението на кмета на столицата идва след поредица от израелски..

публикувано на 01.10.24 в 04:38
Изглед към централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, септември 2022 г.

Среща между Никос Христодулидис и Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк

Неформална тристранна среща между генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, президента на Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк, обявиха от централата на международната организация в понеделник вечерта. Съобщението дойде в навечерието на днешния национален празник на Кипър – Деня..

публикувано на 01.10.24 в 04:31
Дейвид Лами

Дейвид Лами призова британските граждани да напуснат Ливан

Министърът на външните работи  на Обединеното кралство Дейвид Лами призова британските граждани да се вслушат в съвета на правителството и незабавно да напуснат Ливан. Лами каза, че ситуацията на място е "бързо развиваща се" и министрите не могат да гарантират помощ, "ако нещата ескалират значително през следващите часове и дни".  Британският дипломат..

публикувано на 01.10.24 в 04:25
Израелската артилерия поразява села в южен Ливан

Израел обяви, че е започнал ограничена сухопътна операция в Ливан

Израелските отбранителни сили са започнали преди няколко часа целенасочена и ограничена сухопътна операция в южен Ливан срещу цели и инфраструктура на терористичната организация "Хизбула", обяви армията на еврейската държава. Мишените са села, които се намират близо до границата и са непосредствена заплаха за израелските общности в северната част на..

публикувано на 01.10.24 в 02:59