Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експеримент: Eдна година 4-ма души ще са доброволни "затворници" на НАСА

Снимка: НАСА

Eдна година четирима души ще са доброволни "затворници" на НАСА. Причината - експеримент, който трябва да изследва как хората реагират на изолация и други стресови фактори

378 дни - толкова време ще стоят затворени двамата мъже и двете жени. От близо месец и половина те са в затворени в 3D принтирано пространство с площ 158 квадратни метра в космическия център „Джонсън" на НАСА в Хюстън, Тексас. Целта е да се види как се работи и живее на Марс, как се правят симулации на космически разходки, научни експерименти и поддръжка на хабитата, как се отглеждат култури за храна. Четиримата доброволци - изследователят Кели Хастън, строителният инженер Рос Брокуел, лекарят Нейтън Джоунс и микробиологът Анка Селариу, са вече от месец и нещо вътре. А само преди 20-тина дни беше обявено, че първото, което ще се случи, е да се тестват системите за храна и отглеждане на храната. Д-р Скот Смит от хранителна биохимична лаборатория на НАСА обяснява:

"Екипът е напълно самостоятелен. Те имат всичко нужно в самия хабитат. Храненето ще бъде крайъгълен камък на успеха на мисиите за изследване на космоса, където хранителната система е ограничена. Ключовите фактори за успешна мисия включват поддържане на диетичено хранене и поддържането на телесна маса, наблюдение и управление на доставките на храна и поддържане на положително взаимодействие с екипажа. Тези фактори и други ще се проявят по време на мисията. И това ще ни позволи да успешното бъдещо изследване на космоса".

Как да се изхранват хората в космоса - имало много идеи. И д-р Скот Смит не мисли, че те са лоши. Но по време на космически полет и те обикновено са много предизвикателни от гледна точка на логистиката:

"Предложенията са да се принтира храната или да се оглежда. Имаме хора, които предлагат използването на клетъчни култури за отглеждане на месо, за да се направи пържола. Имаме хора, които предполагат, че можем да използваме щурци, за да правим хамбургери. И всички тези предложения са възможни. Но трябва да запомните, че трябва да е лесно. Трябва да може да се побере в космическия кораб. На космическата станция можем доста лесно да отглеждаме храна, така че това не е толкова голям проблем. По пътя към Марс, може да е страхотно, ако отглеждаме пържолите от клетки. Но имате нужда от устройство, което да ви позволи да направите това, което означава, че може да отнеме място. Ще ви трябват суровини, за да направите това. Ще ви трябва начин да почистите системата, за да то правите многократно. След това трябва да го сготвите, което в момента не го правим. Сега само стопляме храната в космоса. Не я готвим. И това е само за готвенето на пържолата. Колко дни в седмицата можете да ядете само пържоли? Тогава трябва да имате някакъв вид зеленчук. Ще отглеждаме растения и ще берем растения. Така че сега имате нужда от камера за растеж, за да направите това. Имате нужда от семена, вода, хранителни вещества и всички неща вървят заедно с това. Всички стават много ограничаващи пространството, тоест ограничаващи обема и времето на екипажа. Времето, което екипажите ще трябва да отделят за отглеждане, прибиране на реколтата и превръщането им в годна за ядене.

И ако едно от тези неща се счупи, ще имате ли второ. Ако загубим реколта, губим ли екипажа? И това са всички видове предизвикателства, пред които сме изправени, които правят тези неща много, много трудни, поне в този момент. Някой ден, когато стигнем там, ще го направим. Някой ден, когато имаме база на Луната, където екипажите ще живеят месеци или години без прекъсване, ще можем да изпратим материала за изграждане на съоръжения за справяне с това".

НАСА предупреди вече, че едно от големите предизвикателства е ограниченият контакт на хората. В продължение на 378 дни екипажът ще бъде ограничен само до трима души, с които ще има контакт лице в лице. Комуникацията с външния свят ще се осъществява със забавянето, което би се случило – към 11 минути средно. Симулацията ще позволи да се съберат данни за реакциите на хората, казва Грейс Дъглас, отговорникът за проекта.

"Ще проверим когнитивното и физическото представяне, за да получим по-добра представа за потенциалното въздействие на продължителните мисии до Марс върху здравето и работата на екипажа. В крайна сметка тази информация ще помогне на НАСА да вземе информирани решения за проектиране и планиране на успешна човешка мисия до Марс. Принтираните обитаеми места може да са вариант за заселването на други планети".

За сега НАСА не е представила повече информация как протича проектът, който предвижда не само четирима души да бъдат затваряни. Има още няколко подобни идеи, предвидени за 25-та и 26-та година. Голямата цел е Агенцията да изпрати хора на Марс до 2037 г. Но крайната дата неведнъж се е местила напред във времето. Това, което се знае, е, че от миналата година специално устройство на роувъра „Персевиърънс” вече произвежда кислород от червената планета при различни атмосферни условия, включително през деня и нощта и през различни марсиански сезони. А количеството е достатъчно за един човек за 100 минути. НАСА обяви, че ще разработва, заедно с американските военни, ядрен ракетен двигател, който да полети до Марс до 2027 г. Агенцията отпусна и 10 милиона долара на компания, която да развие технологията за плазмен двигател, който да отведе космически кораб до Марс само за 39 дни. Очаква се към 2030-та година да има мисия за връщане на взети проби от Марс съвместно с Европейската космическа агенция.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55