Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко: Путин не тласка Беларус да влезе във война с Украйна

Александър Лукашенко и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин не се опитва да тласне Беларус да се присъедини към войната в Украйна, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в онлайн интервю, публикувано в четвъртък, предаде Ройтерс.

"Да се включи Беларус... какво ще даде това? Нищо", каза Лукашенко, който е един от най-близките съюзници на Путин и чиято страна граничи с Украйна, Русия и три страни от НАТО, включително Полша.

"Ако вие, украинците, не пресечете нашата граница, ние никога няма да участваме в тази война. В тази гореща война. Но ние винаги ще помагаме на Русия – те са наши съюзници“, каза той в интервю за Диана Панченко, проруска украинска журналистка.

Лукашенко също така каза, че вярва, че Путин вече е постигнал целите си в това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна, и каза, че двете страни трябва да седнат на масата за преговори и да бъдат готови да обсъдят всички въпроси, включително бъдещето на Крим и други украински територии, за които Москва претендира.

"Нейните (на Русия) цели вече са изпълнени към днешна дата. Украйна никога няма да се държи толкова агресивно спрямо Русия след края на тази война, както го правеше преди войната", посочи Лукашенко.

Лукашенко предупреди, че Беларус ще отговори в случай на външна агресия, включително чрез използване на ядрените оръжия, които Москва е разположила на нейна територия.

"Може да има само една заплаха - агресия срещу страната ни. Ако агресия срещу страната ни започне от Полша, Литва, Латвия, ние ще отговорим моментално с всичко, което имаме", каза той.

В същото онлайн интервю Лукашенко посочи, че е имало преки контакти между Украйна и Беларус, но украинският президент Володимир Зеленски ги е спрял.

Последният такъв контакт се случи преди няколко месеца, каза той.

Според Лукашенко обсъжданите теми са включвали потенциално участие на Беларус във войната на руска страна, потенциално използване на ядрени оръжия и наемници от групата "Вагнер", които сега са разположени в Беларус.

"Тези въпроси се натрупаха. Но ние имахме тези контакти, говорихме. Нямаме нищо против. И все още има предложения този диалог да продължи", отбеляза той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Процедурите за..

публикувано на 03.05.24 в 20:25
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия, съобщи израелското правителство в платформата "Х"...

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците. Полицията в Париж отстрани пропалестински студенти, окупирали университета за политически науки "Сиенс По" (Sciences Po). Около 200 души са се събрали пред Пантеона в Париж в подкрепа на жителите на Газа. Организатори са различни студентски организации, младежки екологични..

публикувано на 03.05.24 в 18:20
Яхя Сареа, военен говорител на йеменските хути

Йеменските хути заплашват да атакуват всеки кораб, насочващ се към израелско пристанище

Йеменските хути ще атакуват кораби, насочващи се към израелските пристанища, във всяка зона, която попада в обхвата им. Това обяви военният говорител на хутите Яхя Сареа, цитиран от Ройтерс. Подкрепяните от Иран бунтовници нанесоха многократни удари с дронове и ракети по кораби в ключовите канали за корабоплаване в Червено море, пролива Баб..

публикувано на 03.05.24 в 17:38