Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински дрон е унищожен над Москва

Сергей Собянин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската ПВО е унищожила украински дрон над Москва. Няма причинени щети или жертви, съобщиха властите. Съединените щати са одобрили изпращането на изтребители Ф-16 на Украйна от Нидерландия и Дания. 

"Корпусът на дрона падна в района на Експо център и не причини значителни щети на сградата“, заяви кметът на руската столица Сергей Собянин и добави, че няма пострадали хора. Според руското министерство на отбраната атаката е извършена от Киев в 04:00 местно време и е била насочена към „обекти, разположени в Москва и Московска област“. 

По-рано беше съобщено и за опит за атака по кораби на Черноморския флот от страна на украинската армия, който е бил осуетен. 

САЩ одобриха изпращането на изтребители Ф-16 в Украйна от Дания и Нидерландия за защита срещу руските нашественици, веднага след приключване на обучението на украинските пилоти. По-рано украинската страна заяви, че не очаква да може да използва подобни изтребители още тази година. 

Група от европейски държави, водена от Великобритания, заявиха, че ще предоставят оборудване за противовъздушна отбрана на стойност около 115 милиона долара на Украйна. Това включва договор с норвежката компания в сферата на отбраната „Конгсберг“ за предоставяне на системите Кортекс Тайфун, които се монтират на превозни средства и се използват за откриване и унищожаване на дронове. 

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев вече е получил две системи за противовъздушна отбрана "Ирис-Т" от Германия. Той обяви, че украинската страна планира да проведе форум на отбранителната индустрия през есента с участието на украински и чуждестранни производители на оръжие. 

"Планираме форумът да е първият опит в нашата отбранителна индустрия. Да покажем какво вече знаем да произвеждаме. Да обсъдим какво можем да надградим към възможностите си, по-специално чрез създаването на нови производствени мощности в Украйна с помощта на партньорите".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Възпоменателен митинг в памет на Георги Бенковски в местността „Костина“ на с. Рибарица.

Край Тетевен отбелязват 148 години от гибелта на Георги Бенковски

В местността "Костина",  край тетевенското село Рибарица, с възпоменателен митинг, ще бъде отбелязана паметта на Георги Бенковски и на загиналите по време на Априлското въстание. Поводът е 148-годишнината от гибелта на революционера. Възпоменателният митинг пред паметника на Георги Бенковски ще започне в 11.00 ч. Участие в него ще вземат..

публикувано на 25.05.24 в 08:29

Светият Синод решава: Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит

На заседание на Светия Синод на Българската православна църква ще бъде разгледана документацията от провелия се на 19-ти май епархийски избор за Сливенски митрополит. Тогава епископите Арсений и Герасим бяха избрани от епархийските избиратели в Сливен, като един от двамата се очаква да бъде посочен утре от Св. Синод за Сливенски владика...

публикувано на 25.05.24 в 08:15

МЕУ приключва процедурата по удостоверяване на машините за вота 2 в 1

Днес Министерството на електронното управление приключва процедурата по удостоверяването на машините за изборите на 9 юни. В процеса на проверка на софтуера и хардуера им участваха Институтът по метрология и Институтът по стандартизация. Днес започва процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за..

публикувано на 25.05.24 в 08:05

Изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна секция и по настоящ адрес

Изтича срокът за подаване на документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. Документи могат да бъдат подавани и по електронен път, като в този случай не се изисква електронен подпис. До днес в общините може да се подава и заявление за гласуване по настоящ адрес. Това..

публикувано на 25.05.24 в 08:01

Радев на двудневно посещение в Унгария

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария днес и утре. Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от унгарския си колега Тамаш Шуйок. Двамата ще проведат среща "на четири очи" в президентския дворец в Будапеща. Задълбочаването на двустранните отношения между България и Унгария в областта на..

публикувано на 25.05.24 в 07:57

САЩ запазват позицията си против израелската военна операция в Газа

Съединените щати остават на позиция против израелската военна операция в граничния град Рафах, потвърди първият американски дипломат Антъни Блинкън. По-рано Международният съд на ООН разпореди на Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах, като определи хуманитарната ситуация като "катастрофална".   Американският държавен секретар..

публикувано на 25.05.24 в 07:51

НС е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Народното събрание е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която ще се състои от днес до 27 май. Очаква се за заседанието на Асамблеята да пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.  В събота и неделя ще заседават комитетите – по икономика и сигурност, по наука и технологии, демокрация и политически..

публикувано на 25.05.24 в 07:34