Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сабах": Турция може да посредничи между Москва и Киев за "зърнената сделка"

Снимка: Ройтерс

Турция работи с ООН по проекти за възобновяване на "зърнения коридор" през Черно море и е възможно Истанбул да бъде домакин на технически преговори между Москва и Киев, целящи да възстановят функционирането на коридора, пише турският в. "Сабах".

Анкара се опитва да възроди Черноморската инициатива възможно най-скоро, вместо да бъдат използвани алтернативни маршрути, отбелязва изданието.

След като Русия се оттегли от 17 юли от споразумението за безопасен пренос на зърно от украински пристанища, Украйна обяви миналата седмица обособяването на "хуманитарен коридор" в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани на пристанищата ѝ.

Преминаването през този коридор обаче се извършва на собствен риск от търговските кораби, тъй като Москва не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна.

Преди това доставките на зърно се извършваха съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли миналата година между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН. То предвиждаше безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян: Никой не влиза в еврозоната в средата на годината, ще влезем в началото на 2026 г.

Вероятността да влезе България в еврозоната през 2025 г. е много малка, никой никога не е влизал в средата на годината. Да се надяваме, че бихме могли да го направим в началото на 2026 г. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян в интервю пред БНР. "Трябват организирани усилия. Не е задължителна политическата стабилност, ако..

публикувано на 14.05.24 в 17:22
Говорителката на ЦИК Росица Матева

418 са кандидатите за Европарламент, 6114 - за български

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати.  От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не..

публикувано на 14.05.24 в 17:10
Болницата в Кюстендил.

Кюстендилската болница ще има нов управител

Кюстендилската болница ще има нов управител  -  Димитър Стоилов, досегашен експерт в регионалния клон на Здравната каса. Така е според обявените от Министерството на здравеопазването резултати от проведения конкурс. Досегашният управител - д-р Александър Величков, заемаше поста 14 години без прекъсване.  В лекарското съсловие и сред работещи в..

публикувано на 14.05.24 в 17:01
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Стоянов: Собственикът на оръжието от инцидента в Арбанаси ще бъде обвинен

Отделът за закрила на детето във Велико Търново не е информиран от прокуратурата, както заявиха снощи от държавното обвинение, а се е самосезирал за инцидента, при който дете простреля с боен пистолет друго дете на частно празненство в неделя в село Арбанаси.  Започнало е проучване.  На този етап са се отзовали само родителите на момчето,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00
Найден Тодоров (вдясно) на днешния Съвет

Предложение: Аудиовизуалните платформи да влагат в европейско съдържание

Част от печалбата на аудиовизуалните платформи да се влага в създаването на европейско съдържание - това е едно от предложенията, които са били дебатирани на днешния Съвет "Образование, култура, младеж и спорт", съобщи министърът на културата Найден Тодоров. То е част от идеите за промяна на директивата за работата на аудиовизуалните платформи:..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

В Босилеград искат да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни

Да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни в секцията в Босилеград, каквито на предишните избори били доста, ще се постараят организаторите от Културно-информационния център там, каза директорът Иван Николов. Гласоподавателите не отбелязвали с X в квадратчето на бюлетината, а с кръгче, каквото е правилото при гласуване в Сърбия.  И..

публикувано на 14.05.24 в 16:59
Областният управител на Монтана Ивайло Антонов

Повече катастрофи, ранени и жертви в Монтанско спрямо преди година

Увеличава се пътният травматизъм в област Монтана. От началото на годината са станали 255 пътно-транспортни произшествия с петима загинали.  Спрямо миналата година има повече катастрофи, убити и ранени по пътищата. До края на април в областта са станали 60 тежки катастрофи с петима загинали и 89 ранени. Информацията съобщи Елвис Иванов,..

публикувано на 14.05.24 в 16:43