Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Хинков защити увеличението на заплатите в спешната помощ с 22 на сто

Христо Хинков, министър на здравеопазването
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Христо Хинков защити процентите за увеличение на заплатите в Центровете за спешна помощ. Хинков каза, че 22-процентното увеличение е съобразено с инфлационните процеси.

В края на втория месец от управлението ни сме постигнали увеличение на заплатите в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) от 22% и увеличение на заплатите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) с 20%, което никак не е малко от гледна точка на желанието да влезем в 3-процентен бюджетен дефицит. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков на брифинг във ведомството, на който присъства и заместник-министър д-р Бойко Пенков.

Той посочи, че е провел многократни срещи със Синдикат "Защита", но не разбира методите, които те използват.

"И до момента не е ясно какво е представителството на този синдикат. В Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, са национално представените синдикати", посочи проф. Хинков.

Министърът изтъкна, че предложението на Синдикат "Защита" е било представено на Тристранния съвет. Извършен е анализ на сумите, предложени от тях, който установява, че те надхвърлят предоставените 30 млн. лева допълнително от държавния бюджет. Освен това чрез така направеното разпределение, се създават диспропорции – увеличение с 330 лева на медицинските сестри и 600 лева на шофьорите, с 400 лева на лекарите и 500 лева на фелдшерите. Ето защо това предложение не е прието на заседанието на Отрасловия съвет.

"Разговорите със "Защита" бяха дотук. Повече няма как да провеждаме разговори с тях, защото те очевидно не разбират аргументите и на другите страни в този процес - не само нашите аргументи. Но аз ви повтарям, че разликите между лекар и шофьор - увеличението е 300 лв. Смятате ли, че това съотношение трябва да се намали? Смятате ли, че лекарите няма да реагират и то много по значимо, отколкото сегашната реакция на шофьорите На спешна помощ?", посочи Хинков.

По изчисления на Министерството на здравеопазването брутната месечна заплата на шофьор в центровете за спешна медицинска помощ ще бъде 1500 лева, като средното увеличение е с 258 лева. Лекар с две специалности ще получава 3300 лева.

Министър Хинков каза още, че винаги е в готовност да подаде оставка, както поискаха от "Защита".

След като чуха обясненията на министерството, събралите се пред министерството представители на "Защита" заявиха, че идните дни ще продължат с различни форми на протести. Те се заканиха да организират гладни стачки и масови блокади и в другите градове на страната.

"Тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но за да има компенсирани промени за заплати, те трябва да се заложат сега", посочи зам.-министър д-р Бойко Пенков. Той обяви, че гласуваното увеличение на заплатите ще запази баланса между отделните категории служители в спешните звена.

След договорения ръст от 22% на възнагражденията на работещите в спешна помощ, лекар с две специалности ще получава средно 3300 лева, а специалист по здравни грижи – 2245 лв. Основната брутна месечна заплата на шофьорите пък става 1500 лева.

"Общата сума, която ще бъде разпределена за работни заплати в ЦСМП от 1 август до края на годината, е около 22 млн. лв.", обобщи д-р Пенков.

По-рано днес шофьори на линейки, парамедици, фелдшери и сестри от спешната помощ и Синдиката "Защита" излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването с искане за по-справедливо разпределение на парите.

Към обед членовете на синдиката "Защита" блокираха за кратко кръстовището на булевардите "Мария-Луиза" и "Тодор Александров" пред ЦУМ в София. Това стана, след като не се състоя поисканата от тях среща с премиера Николай Денков за разпределението на парите за шофьорите на линейки, фелдшерите, парамедиците и медицинските сестри.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова. Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят огледи за оценка на нанесените щети. Вероятната причина за подпалването е човешка грешка или..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да..

публикувано на 25.06.24 в 19:13