Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е предложила на Украйна над 100 бронетранспортьора

Министрите на отбраната на Украйна Олексия Резников (вляво) и на България Тодор Тагарев - Киев, 22 август 2023
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски е призовал България да се включи в усилията за осигуряване на сигурността в Черно море предвид агресивното поведение на Русия в него. Киев вече потърси съдействието на други две страни от НАТО с излаз на морето - Румъния и Турция. В Атина Зеленски е разговарял с премиера Николай Денков, като е потвърдил и интереса на Украйна за закупуването на двата руски реактора за непостроената АЕЦ "Белене".

България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна и още тази есен може да ѝ предостави бронирана бойна техника. Това заяви военният министър Тодор Тагарев по време на необявена визита в Одеса.

"Наистина предложихме над 100 броя бронетранспортьори от съветския дизайн, които са все още в инвентара на Министерството на вътрешните работи и това малко забавя процеса, защото трябваше да подпишем споразумение между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна. Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от парламента, когато той започне работа през септември. Това вероятно ще е един от приоритетите на страната за сезона. Надявам се до края на септември или началото на октомври ратификацията да мине и след това и след това да се случи действителното прехвърляне", заяви Тагарев на пресконференция с украинския си колега Олексий Резников.

Министър Тагарев е на посещение в Украйна, което става на фона на исканията на БСП за изслушването му в парламентарните комисии по отбрана и външна политика по въпроси, свързани с националната сигурност.

Предложението за предоставянето на бронирани машини от складовете на МВР направиха в средата на юли депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. А парламентът го одобри в края на месеца. В самото решение не се споменава бройката, но в различни изявления на депутати стана ясно, че тя ще е около 100. Преди ваканцията решението мина през ресорната отбранителна комисия със спор. По процедурата, по която това трябва да се случи. При дебатите стана ясно, че МВР не е съгласно с това директно да се договаря с украинската страна за предаването на машините. От Министерството на отбраната обясниха, че това е по-добрият вариант, защото процедурата при предаване би била по-кратка, а освен това МО няма в момента интерес към приемането на БТР-ите, защото не е бил предвиден щат за тях. В крайна сметка комисията одобри предаването на машините. С уговорката, че МО ще помага при изготвянето на документацията. Министърът на отбраната Тодор Тагарев не уточнява дали вече има подписано споразумение между МВР и Украинското военно министерство. Но уверява украинския си колега Олекси Резников, че ратификация му ще е една от първите задачи за пленарната зала. 

"Наистина предложихме над сто броя бронетранспортьори от съветския дизайн, които са всe още са в инвентара на Министерството на вътрешните работи. И това малко забавя процеса, защото трябваше да подпишем споразумение между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна. Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от парламента. Когато парламентът се върне на заседание през септември. Това вероятно ще е един от приоритетите на страната за сезона. Надявам се до края на септември или началото на октомври ратификацията да мине. И след това да се случи действителното прехвърляне". 

България прави анализ на предоставената към момента помощ на Украйна, каза още Тодор Тагарев в Одеса. И към момента българските военни заводи работят денонощно, за да посрещнат нуждите на, цитирам „водещата се война, което става и с пълната подкрепа на правителството“  

"Да, българската армия все още разчита в значителна степен на оборудване от съветски тип. И това е добрата новина за Украйна, защото то е съвместимо с оборудването, което украинските въоръжени сили използват и боеприпаси, които могат да се използват веднага. Вече успяхме да доставим част от това оборудване на Украйна. Ние продължаваме да анализираме исканията от украинската страна, идващи от различни канали, включително по време на срещата ни по-рано. И ще видим какво е възможно да предоставим от военните запаси. Вероятно повече e важна материална страна. Капацитетът на българската отбранителна индустрия и традиционно в съветските времена българската отбранителна индустрия се е специализирала в малки оръжия, леки оръжия, в боеприпаси. Имаме огромно количество фабрики и производствен капацитет и както стана публично известно по някое време миналата година, България предостави решаваща подкрепа за Украйна през първите месеци на войната. И сега много от нашите фабрики работят денонощно, за да отговорим на изискванията на настоящата война. Което има пълната подкрепа на сегашното правителство и ние сме готови дори да предоставим възможност на компаниите да заобикалят всички посредници и да продават директно на украинското министерство на отбраната или на компании, които украинското министерство на отбраната посочи за тази цел". 

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че България ще помогне на Киев за разминирането на Черно море. 

"Ние вече обсъдихме с българския министър на отбраната Тодор Тагарев въпроса за разминирането на Черно море... Този проблем е общо предизвикателство за четирите черноморски държави - Украйна, България, Турция и Румъния. Тагарев наскоро разговаря по този въпрос и с румънския си колега Анджел Тълвар".  

Тодор Тагарев обясни, че разминирането на Черно море е важна задача за българските Военноморски сили. И че в момента се извършва мониторинг за наличие на мини в българските териториални води. Българският министър на отбраната очаква засилването на сътрудничеството между държавите, за да се гарантира, че след края на войната основните морски комуникационни маршрути ще бъдат чисти от мини и ще бъдат безопасни. Двамата министри са разговаряли за руските провокации в Черно море и за засилването на наблюдението и ситуационната ни осведоменост“, посочи Тагарев.  

"Ескалацията на напрежението заради прекратяването на зърнената сделка предизвикват загриженост. Тези действия за засилват рискът от инциденти и възпрепятстват свободното корабоплаване. В тези условия тясната координация на усилията с крайбрежните ни съюзници Румъния и Турция има за цел да се засили наблюдението и ситуационната ни осведоменост". 

Министър Тагарев каза, че България разработва със съюзниците от НАТО и предприема национални мерки за гарантиране на сигурността в случай на ескалация на напрежението в Черно море. „Това, което ни тревожи, е непровокираните военни действия от руска страна, които може да въздействат върху цивилни активи. България е за членството на Украйна в НАТО потвърди Тодор Тагарев, като подчерта, че страната ни е подкрепила последните решения на Алианса във Вилнюс. „Това включва и елиминирането на стъпката с предварителен план за действие за членството на Украйна в НАТО“, каза Тагарев. 

Междувременно стана ясно, че и премиерът Николай Денков е разговарял с президента на Украйна Володимир Зеленки. В Атина, където и двамата са на срещата „Украйна-Балканите“, е имало разговори за обстановката в района на Черно море и функционирането на "зърнения коридор". 

"Благодарен съм на България за това, че осъди едностранното изтегляне на Русия от черноморската зърнена инициатива. Украйна е готова да използва алтернативни маршрути за "зърнения коридор", е уверил Володимир Зеленски, цитиран от украински медии. Той е казал, че разчита на подкрепа от страна на България за това.

Репортажа на Добромир Видев в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42