Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бербок: Русия нападна Украйна и Украйна има право да се защитава

Аналена Бербок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският външен министър Аналена Бербок защити нападенията с дрон над Русия от Украйна. На съвместна пресконференция с естонския си колега Маргус Цакна тя заяви, че Украйна е в правото си да защитава хората и територията си:

"Русия нападна Украйна и затова Украйна има гарантирано от Хартата на ООН право да се защити. Русия наруши забраната на ООН за насилие, бомбардира цивилни цели в Украйна без прекъсване, болници и църкви и Украйна ке защитава в рамките на международното право. За нас доставката на оръжия е свързана именно със спазването на правилата на ООН".
 
През изминалата нощ имаше нова серия от нападения с дронове на руска територия. Местните власти съобщиха за трима загинали при удар на украински безпилотен апарат в Белгородска област и за подобни атаки в Москва. Единият от засечените дронове е ударил строяща се сграда в в центъра на руската столица. Още два безпилотни апарата са били свалени и над западната част на Московска област.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски дни на наследството

България ще отбележи днес и утре Европейските дни на наследството с над 200 събития. Заради инициативата голяма част от музеите, библиотеките, етнографските комплекси, читалищата и галериите ще работя безплатно. Европейските дни на наследството се организират от 1985 година насам съвместно с ЕС и Съвета на Европа и са една от европейските прояви с..

публикувано на 21.09.24 в 08:57

Сърбия е стъпка по-близо до въвеждане на задължителна военна служба

Сърбия е една стъпка по-близо до въвеждането на задължителна военна служба, съобщи сръбската държавна телевизия РТС. На извънредно заседание на сръбското правителство, на което присъства президентът Александър Вучич, беше прието заключение за създаване на съответната работна група. Тя ще трябва да прегледа дейностите и мерките, насочени към въвеждане..

публикувано на 21.09.24 в 08:42

Майкъл Ендлънг: Американската икономика изглежда силна

Американската икономика се намира в добро състояние, коментира пред БНР Майкъл Ендлънг, водещ пазарен анализатор. Той беше потърсен за мнение след решението на Федералния резерв да пристъпи към понижение на водещата лихва с 50 базисни пункта през седмицата, въпреки че повечето анализатори очакваха стъпката да бъде с четвърт процент. "Като цяло..

публикувано на 21.09.24 в 08:23
Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново

17-ото издание на Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново

17-ият Международен фестивал на военните оркестри започва днес във Велико Търново. По традиция форумът е част от честванията за независимостта на България . Велико Търново е българският град, където за първи път в страната засвирва военен оркестър при приемането на Търновската конституция.   Близо 100 музиканти под пагон от Румъния и България..

публикувано на 21.09.24 в 08:05

Облачността намалява, предимно слънчево

В събота облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево време, най-късно над Югоизточна България, сочи прогнозата на НИМХ. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София - около 20°. Над планините облачността ще се разкъса и намалее до предимно..

публикувано на 21.09.24 в 08:02

Въпреки наводненията в Чехия гласуват за местна власт и за сенатори

В Чехия и днес избирателните секции са отворени. Имащите право на глас избират местни органи на властта, както и гласуват на първи тур на частичните избори за Сенат (горната камара на парламента). Нов състав на местни органи на властта ще бъде избран в 13 области. Изключение прави столицата Прага, която е със специален статут.  Вотът се смята..

публикувано на 21.09.24 в 07:58

При израелски удар в Бейрут е убит висш командир на "Хизбула"

Командирът на елитно подразделение на ливанската организация "Хизбула" е бил убит при израелския въздушен обстрел в Бейрут, при който загинаха 14 души и над 60 бяха ранени. От "Хизбула" потвърдиха, че Ибрахим Акил е загинал при израелската атака вчера в южната част на ливанската столица. В района на въздушния удар настъпи хаос, докато екипите на..

публикувано на 21.09.24 в 07:26