Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на земеделието се среща с производителите и преработвателите на слънчоглед

Кирил Вътев
Снимка: mzh.government.bg

Министърът на земеделието Кирил Вътев ще се срещне с производителите и преработвателите на слънчоглед. Повод за срещата са предупрежденията на преработвателните предприятия, че ще спрат дейността си заради липса на суровина.

Напрежението между производители и преработватели на слънчоглед започна миналото лято, когато зърнопроизводителите се оплакваха че украинския внос на зърно сваля цените на местното производство и го обрича да стои по складовете.

По данни на браншовата асоциация над 600 000 тона български слънчоглед от миналогодишната реколта залежават непродадени, докато производителите на олио предпочитат украински слънчоглед заради по-ниската му цена.

По-късно Брюксел разреши на България и още няколко страни-членки да забранят вноса на слънчоглед до 15 септември и отпусна финансова компенсация за българските производители.

В условията на временна забрана за внос от Украйна обаче за ощетени се обявиха преработвателите на маслодаен слънчоглед, които обявиха, че са пред спиране на мощности заради недостиг на суровина.

От Съюза на производителите на растителни масла посочиха, че земеделското министерство отказва диалог с преработвателите на слънчоглед и затова браншът търси вече помощ от премиера.

Ден по -късно производители и преработватели получиха от агроминистъра покана за среща,на която ще се опитат да постигнат консенсус.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът и папата: Предизвикателството пред света е спирането на войните в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев обяви, че по време на днешната му аудиенция пред папа Франциск двамата са се обединили около мнението, че най-голямото предизвикателство пред човечеството е да бъдат спрени кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа. Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий "Разбира се, това..

публикувано на 23.05.24 в 13:28

770 секции в чужбина, в 1/3 - машини. МВнР изпраща 700 представители

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.  Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване.  Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях..

публикувано на 23.05.24 в 13:17
Министерство на енергетиката

Владимир Малинов и Джеймс О'Брайън обсъдиха във Вашингтон напредъка по общите енергийни проекти

Стратегическото сътрудничество между България и САЩ е потвърдено по време на среща на министъра на енергетиката Владимир Малинов и помощник държавния секретар Джеймс О'Брайън във Вашингтон, са казва в съобщение на Министерството на енергетиката.  Двамата са обсъдили напредъка по общите енергийните проекти, сред които е изграждането на нови мощности в АЕЦ..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Кола падна от мост в столицата, двама са пострадали

Автомобил е паднал от мост на столичната улица "Самоковско шосе".  При катастрофата са пострадали двама души - мъж на 33 години, който е бил пътник във возилото, и шофьорката - 44-годишна жена. Водачката е с контузия на гръдния кош, а спътникът ѝ - с контузия на главата. И двамата са откарани в УМБАЛ "Света Анна".  Сигналът за инцидента, станал..

публикувано на 23.05.24 в 12:58

Пострадалият от мълния в столицата младеж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от болницата. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. Припомняме ви, че при..

публикувано на 23.05.24 в 12:07

В Троян и Априлци разчистват след пороя, унищожена е реколта

В общините Троян и Априлци продължава разчистването след падналия вчера пороен дъжд, придружен с градушка. Няма пострадала пътна инфраструктура, но е унищожена селскостопанската реколта. В Априлци ледените късове са били с диаметър 4 см. В момента екипи на общината разчистват наноси по пътната настилка в кв. "Зла река".  Кметът Тихомир..

публикувано на 23.05.24 в 11:53

Шествие на близки на загинали на пътя започна в София

Две шествия - автобилно и пешеходно - под надслов "СТОП на беззаконието по пътищата!" организират в София от сдружението "Ангели на пътя". Протестиращите се събраха в подкрепа на родителите на 14-годишния Филип, който беше убит на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" в София през миналата година. Протестът е подкрепян от редица..

публикувано на 23.05.24 в 11:45