Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

платена публикация
Ваучери за храна по наредба 11. За какво се използват и какви са предимствата им?

В България ваучерите за храна са широко разпространена социална придобивка сред работодатели и служители. Сравнително малко хора са запознати, че ваучерите могат да се предоставят по две различни наредби - Наредба 7 от 7.07.2023г. и Наредба 11 от 21.12.2005г. И в двата случая основното предимство е, че ваучерите са освободени от данъци и такси, което спестява средства и за работодатели, и за работещите.

Ваучерите по наредба 7 са достъпни за всички фирми в страната. Вторият тип ваучери за храна - по наредба 11, могат да се предоставят само на част от работещите. В статията ще разгледаме спецификите на законодателната рамка, за да можете да прецените дали тази социална придобивка е достъпна за вашия бизнес.

Какво представляват ваучерите по наредба 11?

Ваучерите за храна по Наредба 11 могат да се предоставят на работещите в предприятия със специфичен характер и организация на труда. Те заместват храните и напитките, които работодателят е длъжен да осигури по закон. Наредбата регламентира задължителното предоставяне на безплатна храна и/или добавки към нея за работещите в такива предприятия.

Има много условия, при които едно предприятие може да се счита за фирма със специфичен характер и организация на труда и работещите в него да имат право на безплатна храна или добавки към нея. Сред най-честите случаи са:

  Работа с продължителност на работния ден от 12 часа;

  Полагане на нощен труд между 22:00 ч. и 06:00 ч. сутринта;

  Работа при среднодневни температури под +10 °C и над +30 °C за повече от половината работно време;

  Липса на заведения за хранене в близост до отдалечените обекти;

  Работа под земята;

  Контакт с биологични агенти в клинични лаборатории;

  Работа с вредни вещества, надвишаващи определени норми, както и при изложение на високи нива на шум, прах или вибрации;

  Работещи в сектори, свързани с производство и пренос на електрическа или топлинна енергия.

За пълния списък със условия можете да се запознаете в Наредба 11.

Кои служители могат да получават ваучери за безплатна храна?

Докато ваучерите по наредба 7 се предоставят на всички служители в равен размер, ваучери за храна по наредба 11 могат да получават само служителите, които работят при специфични условия. Например, администрацията в завод или лаборатория, която работи със стандартно работно време и условия, няма право на придобивката. Размерът на ваучерите няма ограничение с държавна квота или сходни рестрикции. Има единствено минимум, регламентиран в наредбата - 2 лева на работен ден за храна, или 1 лев на смяна за ободряващи напитки.

Липсата на максимална сума дава възможност на работодателите да бъдат по-гъвкави и да стимулират служителите в зависимост от техните нужди. Предоставянето на ваучери дава възможност на служителите сами да изберат откъде да си купят необходимите стоки и напитки от широката мрежа магазини и ресторанти, които приемат този начин на плащане.

Ваучерите за храна и по двете наредби са доказан метод за мотивация на персонала и често са социална придобивка, която служителите очакват да получават. Предоставянето им прави работодателите по-атрактивни за нови служители и също така им помага да задържат хората, които вече работят при тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване алармира: В сгради на училища и детски градини у нас все още има азбест

В страната все още има сгради, в които азбестовите материали, използвани в строителството им, не са премахнати . Това сочи проучване на частна фирма, която се занимава с демонтаж и обезвреждане на азбест и азбестосъдържащи материали. Те са силно канцерогенни и вредни за здравето . Вдишването на миниатюрни азбестови влакна и прах може да причини..

публикувано на 25.09.25 в 06:59
Милен Митев

Милен Митев: Радиото вече е много повече от звук и ефир

Българското национално радио стартира конкурс за двама водещи на ново предаване на български жестов език . Това е уникално събитие, защото става въпрос за предаване за глухонеми.  В деня на жестовите езици – БНР обявява конкурс за ново предаване на жестов език "На първо четене може би звучи малко странно радио или радио предаване,..

публикувано на 24.09.25 в 15:12
Зорница Христова

Зорница Христова: Витоша присъства в културното въображение на българина, не само на софиянеца

" Витоша е градска планина само, доколкото е до София, а разбира се, иначе тя е съвсем сериозна планина, една от големите в България и не бива да бъде подценявана ". Това коментира пред БНР писателят и преводач Зорница Христова : "Това че се нарича парк, говори за защитения ѝ статут, а не я прави безопасна, но има много истории, защото това е..

публикувано на 24.09.25 в 12:27

Ескейп стая на колела - в капана на трафикантите

Ескейп стая на колела ще премине през 11 града у нас . Инициативата се осъществява съвместно между нидерландска фондация и Националната комисия за борба с трафика на хора. Локациите са консултирани с МВР и не са произволно избрани. Идеята: повече гласност и превенция срещу трафика на хора. Преживяването: клаустрофобично, целящо да..

публикувано на 24.09.25 в 10:55
Проф. д-р Веселка Дулева

Проф. Веселка Дулева: Препоръчваме минимум между 6 и 8 чаши вода на ден

"Нашите наблюдения през годините при проведени много национално представителни проучвания установяваме, че  българинът не следи хидратацията си и не се обръща достатъчно внимание на прием на достатъчно количество течности , като за да компенсираме загубите в рамките на деня, които са за средностатистическия индивид в умерен климат при умерено ниво на..

публикувано на 24.09.25 в 10:37

Атанас Василев, председател на УС на НСБЛ: Искаме браншът ни да се изсветли

"Тъй като в закона, който предвиждаше нови ограничения за производството на домашен алкохол, има много спорни текстове към него, със сигурност нямаше как да няма негативна реакция от всички нас ". Това заяви пред БНР Атанас Василев,  председател на Управителния съвет на Националното сдружение на българските лозари: "Това е един нелеп опит на..

публикувано на 24.09.25 в 10:21
Иван Комита

"Ахимса” - новата книга на Иван Комита

"Ахимса” е заглавието на новата книга на Иван Комита . "Този творчески хибрид , както го нарекох аз в обръщението ми в социалните мрежи, реших да го създам, защото олицетворява мен, вътрешната ми същност". Това сподели пред БНР авторът:  "Като бивш моден мениджър и човек, който е работел в светските среди, човек, боготворил материалното и..

публикувано на 23.09.25 в 19:38