Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алберто Фейхоо ще разговаря с Педро Санчес за съставянето на стабилно правителство

Алберто Фейхоо, лидер на испанската Народна партия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на опозиционната консервативна Народна партия Алберто Фейхоо ще се срещне днес с премиера на Испания и лидер на управляващата социалистическа партия Педро Санчес в Конгреса. Двамата ще обсъдят вариантите за съставяне на стабилно правителство след провеждането на предсрочните парламентарни избори на 23-ти юли, на които Народната партия взе най-много гласове, но все още няма достатъчно подкрепа в Конгреса.

Срещата ще се проведе в 10 часа испанско време и е по искане на Фейхоо, който е изпратил SMS на Санчес с предложение да се чуят по телефона. Премиерът обаче е прехвърлил подробностите около уреждането ѝ на началниците на кабинети, което според испанските медии е ясен знак, че Санчес няма да се съгласи с настояването на Фейхоо, лидерът на партията, получила най-голяма подкрепа на изборите, да бъде подкрепен от останалите политически формации дори и да няма мнозинство в Конгреса. 

Засега Фейхоо може да разчита със сигурност на 172 гласа от депутатите при необходими минимум 176, а Санчес на 152. И двамата ще разчитат на гласовете на малките партии, част от които поставят трудно приемливи условия. След като крал Фелипе Шести връчи мандат за съставяне на правителство на Алберто Фейхоо, той обяви, че започва политически консултации в търсене на подкрепа. 

От Националистическата баска партия и от Републиканската лява партия на Каталуния на регионалния премиер сепаратист Пере Арагонес обаче отказаха да се срещнат с него с аргумента, че няма да подкрепят никоя партия, която се е съюзила с крайнодясната Вокс. Отказ за среща Фейхоо получи и от няколко регионални премиери, след като обяви, че планира да се види с всички тях. 

Докато Фейхоо провежда политически консултации, преди Конгреса да гласува кандидатурата му на 26-и и 27-и септември, Санчес води тиха дипломация със сепаратистките партии, опитвайки се едновременно да получи подкрепата им и да не наруши Конституцията с изпълняването на поставените условия за амнистия на избягалите политици и референдум за независимост на Каталуния. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Испанският крал Фелипе VI

Кралят на Испания приключва консултациите с партиите

Кралят на Испания Фелипе VI приключва днес кръга от консултации с политическите партии. Те започнаха в понеделник с тези, които имат най-малко депутатите и свършват днес с лидерите на Вокс, Испанската социалистическа работническа партия и Народната..

публикувано на 22.08.23 в 13:31
Фелипе Шести

Кралят на Испания Фелипе Шести номинира Алберто Фейхо за премиерския пост

Кралят на Испания Фелипе Шести номинира лидера на консервативната Народна партия Алберто Фейхо за премиерския пост, съобщи Ройтерс. Решението дойде след консултации с парламентарните сили почти месец след изборите на 23 юли, които не излъчиха категоричен..

публикувано на 22.08.23 в 22:38

Алехандро Поланко: Испания подкрепя България за Шенген

Испания категорично подкрепя присъединяването на България към Шенген и работи активно в тази посока в качеството си на председател на Съвета на Европейския съюз от юли до края на декември т.г. Това заяви посланикът на Испания в България Алехандро Поланко..

публикувано на 24.08.23 в 17:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени..

публикувано на 29.06.24 в 19:42