Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производителите на олио обвиниха държавата, че изкривява пазара

Снимка: БГНЕС

Производителите на олио обвиниха държавата, че изкривява пазара и толерира един сектор за сметка на друг. Според тях настояването да бъде продължена забраната за внос на украински слънчоглед ще доведе до спиране на преработвателни предприятия в България, но няма да помогне на зърнопроизводителите и няма да повиши изкупната цена на слънчогледа. 

Спорът между производители на слънчоглед и преработвателите му няма да доведе до промяна в цената на олиото - смятат от бранша. 

Забраната за внос на украински слънчоглед създаде абсурдна ситуация у нас - български слънчоглед стои по складовете, а преработвателните предприятия спират работа заради липса на суровина, казват от Сдружението на производителите на маслопродукти у нас: 

"Те не искат да продават на цената, която е международната. Ние предлагаме международната цена, нека да е ясно. Доставено до пристанище Варна, ценовото равнище е около 800 лева".

Преработвателите подозират, че държавата играе в полза на един от пазарните играчи и така изкривява пазара: 

"Тези действия, забраната, искането за удължаване на забраната, са продиктувани основно от идеята някак си да се постигне изкривяване на вътрешния пазар, да можем ние да бъдем притиснати, буквално принудени да плащаме по-високи цени, които не съответстват на международните".

Преработвателите се надяват забраната за внос на украински слънчоглед да не бъде удължавана след 15 септември. Цената на олиото за вътрешния пазар няма да се повлияе от всички тези проблеми, категорични са те.

Репортаж на Веселина Миланова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КейФОР, ЕУЛЕКС и косовската полиция ще проведат съвместно учение

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС) и косовската полиция ще проведат днес съвместно учение "Златна сабя 2024", предаде БТА. КейФОР съобщи днес, че учението, което ще се проведе в лагера Врело, ще тества уменията за изпълнение на съвместни процедури при управление на кризи и..

публикувано на 07.05.24 в 08:33

В Кипър започва да действа "електронна кошница“ за плодове и зеленчуци

В Кипър започва да действа "електронна кошница" за плодове и зеленчуци по инициатива на земедеското министерство в страната. Според негово проучване, по-голямата част от тях се продават в магазините на двойни цени спрямо тези на производителите. Целта на електронната кошница е да се постигне предлагане на висококачествени продукти на..

публикувано на 07.05.24 в 08:23

Британският премиер все още с надежда за добър резултат на общите избори

Британският премиер Риши Сунак заяви, че резултатът от общите избори не е предрешен, въпреки катастрофалните резултати от местните избори. Премиерът каза, че е твърдо решен да се бори в предизборната кампания, за да покаже, че правителството променя живота на хората по въпроси, включително икономиката и миграцията. Въпреки че бунтарите сред..

публикувано на 07.05.24 в 08:12
Владимир Путин

Путин започва петия си президентски мандат

На третата година от войната, която започна срещу Украйна, Владимир Путин официално ще встъпи в петия си президентски мандат. Тържествената церемония в Големия дворец на Кремъл ще започне в 12:00 часа и ще трае около час. Поканени са членовете на правителството, депутатите от двете камари на парламента, съдиите от Конституционния съд,..

публикувано на 07.05.24 в 08:12
Белодробна болница в Троян

Безплатни прегледи в Белодробната болница в Троян

По повод Световния ден на астмата Белодробната болница в Троян организира от днес до 10 май безплатни профилактични прегледи за пациенти, които са в риск от астма и такива, които вече страдат от заболяването. Прегледите ще се извършват в специализираните кабинети на лечебното заведение от 8.00 до 16.00 ч.,поясни управителят на болницата д-р..

публикувано на 07.05.24 в 08:08
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска Снимки: БГНЕС

Ден за размисъл в РСМ преди втория тур на президентските избори

В Република Северна Македония е Ден за размисъл преди утрешния балотаж на изборите за президент. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. Едновременно ще се проведат и парламентарни избори,..

публикувано на 07.05.24 в 08:02
Ива Лазарова

Ива Лазарова: ДПС през последните години е формацията с най-стабилен електорат

Изборите все повече приличат на футболен мач, в който партиите се включват, за да получат няколко мандата повече . Това заяви пред БНР Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. "Но не намират общ език или допирни точки, за да съставят редовно управление".  В рамките на проекта си "Отворен парламент" от института припомнят как се..

публикувано на 07.05.24 в 07:56