Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старинен Пловдив открива Националните есенни изложби

Националните есенни изложби в Старинен Пловдив и тази година се очаква да провокират интереса на ценителите на съвременното изкуство. Ден преди откриването в експозиционните пространства на три от емблематичните възрожденски къщи вече са подредени творбите на деветимата художници, поканени да се включат в това издание от куратора проф. Галина Лардева, а свързващият изложбите надслов е "Функции на състоянието“. Какво изследват, пресъздават, откриват през въображението си творците? 

През септември Старият град на Пловдив има особено привлекателно излъчване, а за това неизменно допринасят и Националните есенни изложби, подготвяни концептуално от проф. Галина Лардева, която е и декан на факултета "Изобразителни изкуства" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.  

Емануела Ковач, която е сред изявените български графици и преподавател в Националната художествена академия в София, е провокирана да се отдаде на експеримента:

"За първи път представям фотография върху алуминиева плоскост. ... Не съм избягала много от графиката, просто един друг поглед".  

Експериментът на Силвия Митовска изследва начините на насочване на съзнанието въз основа на сетивното уподобяване на форми пропорции и цвят. В една от експозиционните зали на къща Хиндлиян посетителите ще се изправят пред шоколади, мъфини, френски макарони, целувки и кексчета, изработени от фин и едрозърнест шамот, бяла и черна глина в съчетание с камък, мед и месинг.  


И тъй като ароматът също е неразделна част от емоционален спомен, реших чрез ароматната памет - "Ефектът на Пруст", да потърся и аналог между сладкарството и карамиката. Разбира се, тук зрителната памет също оказва влияние, каза още Силвия.  

Следвайки надслова на проекта, Силвия подчерта:

"Моето състояние е състоянието на наслада. Функцията му е тя да бъде споделена. Моята изложба е споделена наслада".

Най-младият участник в Националните есенни изложби - Йордан Велков разказа за подхода си към темата:

"Винаги съм се спирал на градската и индустриалната тематика, на човешката фигура, на човека в действие, в униформа. Работите ми интегрират състоянието на обекта като негова функция".

Йордан Велков

Националните есенни изложби ще бъдат открити на 1-ви септември, когато официално стартира и Есенният салон на изкуствата в Пловдив. Изкушените от съвременния прочит на изящните изкуства могат да видят експозициите до 30-и септември.  

Репортаж на Кремена Данева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Кремена Данева

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34

Наградите "Аскеер" - за 33-ти път

публикувано на 24.05.24 в 07:30
Снимката е илюстративна

Минисериалът на БНТ "Дарителите" - истории, разказани със сърце

В продължение на четири дни от 22.30 ч. БНТ ще излъчи минисериалът "Дарителите". Началото е в понеделник, 27 май, по Канал 1 на обществената медия. Как се разказват истории за дарители от миналото, които да вдъхновяват днес? " Разказват се със сърце . Ако темата те вълнува, ако искаш да приближиш публиката до нея, правиш всичко по силите..

публикувано на 23.05.24 в 11:57

Международният фестивал на камерната музика в Пловдив чества 60-годишнина

В неделя, 26 май, в Пловдив започва 60-ото издание на Международния фестивал на камерната музика.  То ще продължи до 16 юни. Историята му се преплита с тази на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, която също закръгля шест десетилетия през тази година. Артистичен директор на фестивала е..

публикувано на 22.05.24 в 21:17

Соня Йончева: Списание "Български артист" ще бъде трибуна за тези, които милеят за културата

Световноизвестната българска оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ Соня Йончева ще добави още едно амплоа в биографията си – на издател.  На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. То..

публикувано на 22.05.24 в 20:28
Златомир Фунг

Златомир Фунг с дългоочакван дебют в България

Името на Златомир Фунг неслучайно звучи толкова екзотично. 24-годишният американец е израснал в семейство на българка и китаец, затова всички деца в семейство Фунг имат български имена – Десислава, Пламен, Кая. Златомир е на три, когато му връчват играчка виолончело. И оттогава не се е разделял с музиката – учи, развива се и израства като една от..

публикувано на 22.05.24 в 19:12

"Софийски музикални седмици" започват за 55-и пореден път

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" ще започне по традиция в навечерието на светлия празник 24 май.  В четвъртък, 23 май, Софийската филхармония ще открие 55-ото издание с концерт в зала "България" под диригентството на Ернст Хьотцл, а солист ще бъде 24-годишният американски виолончелист с български и китайски корени Златомир Фунг -..

публикувано на 22.05.24 в 18:32