Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ виждат известен напредък на Украйна в Запорожие

Джон Кърби
Снимка: БГНЕС

Съединените щати виждат "известен забележим напредък" от страна на украинските военни сили в южната част на Запорожие през последните 72 часа, съобщи в петък Белият дом, посочвайки отделно, че не може да потвърди съобщенията, че руски ракети "Сармат" са поставени на бойно дежурство.

"Забелязахме през последните 72 часа или повече известен забележим напредък на украинските въоръжени сили по южната линия на настъпление в района на Запорожие, като те са постигнали известен успех срещу тази втора линия на руската отбрана", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия Дом Джон Кърби, съобщава Ройтерс.

Говорейки пред репортери, Кърби каза, че зависи от Украйна как да се възползва от своя успех.

По-рано днес Украйна каза, че нейните войски са пробили първата отбранителна линия на Русия на няколко места, въпреки че след това са се натъкнали на още по-силно укрепени руски позиции.

Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр каза, че войските на Киев напредват в района на Запорожие.

"Има офанзива в няколко посоки и в определени райони. И на някои места, в определени райони, тази първа линия беше пробита. В някои райони не беше пробита, там ситуацията е различна", каза Маляр, цитиран от Ройтерс.

Тя добави обаче, че войските на Киев, които се борят да напреднат през силно минирани райони от почти три месеца, сега са се натъкнали на големи отбранителни руски укрепления.

"Където вече сме преминали към следващата линия... там врагът е много по-укрепен и освен минирането виждаме и бетонни укрепления, например под главните командни височини, и нашите въоръжени сили трябва да преодолеят много препятствия, за да продължим напред“, каза тя.

"Това не означава, че те не съзнават, че все още им предстоят тежки битки, докато се опитват да се придвижат още по на юг, или че Русия може да предприеме противодействие", добави той.

Джон Кърби също така каза, че не е в състояние да потвърди информациите от по-рано днес, че руските междуконтинентални балистични ракети "Сармат", способни да ядрени ракети, са били поставени на бойно дежурство.

Коментирайки разширяването на BRICS, той отбеляза, че САЩ не гледат на него като на "заплаха".

"Ние не виждаме BRICS като антиамериканска коалиция или каквато и да е враждебна организация“, каза Кърби пред репортери.

По-рано този месец BRICS обяви, че е решил да покани Саудитска Арабия, Аржентина, Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства да се присъединят към блока, докато Индонезия заяви в четвъртък, че също е сред страните, които ще се присъединят към организацията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09
Община Божурище

Бедствено положение в част от община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия. 

публикувано на 23.05.24 в 11:01

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-и май до 17.00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път, като в..

публикувано на 23.05.24 в 10:57

Опозицията в Гърция иска признаване на палестинската държава

В Гърция партии от опозицията настояват страната да признае палестинска държава. Вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка на 28 май.  Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина Педро Санчес обявява на коя дата страната му ще признае държавата Палестина Гръцката опозиция настоява..

публикувано на 23.05.24 в 10:51

3D празник на буквите тази вечер

3D мапинг – част от проекта "Скритите букви" на Фондация "Прочети София", ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" тази вечер от 21.30 часа до полунощ. "Решихме, че всичко ще бъде около буквите – изцяло графични решения, изцяло рисувани текстури на сградата, има много малко 2D анимация, почти..

публикувано на 23.05.24 в 10:49

Опасно време в Англия, загинал при кално свлачище

Продължаващите проливни дъждове във Великобритания представляват опасност за живота и водят до сериозни нарушения на пътуванията, след като кално свлачище причини смъртен случай вчера, предупредиха от Метеорологичната служба. Пороите ще продължат в части от Обединеното кралство и днес, като жълт и оранжев предупредителен код за дъжд остават в..

публикувано на 23.05.24 в 10:46

Деветима загинаха след срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико

Девет души загинаха, а над 50 са ранени при срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико. Проявата беше организирана от щаба на кандидат за президент, който е трети в сондажите преди изборите на 2 юни. Инцидентът е станал в северозападния щат Нуево Леон на проява, организирана от партия "Гражданско движение". Кандидатът за..

публикувано на 23.05.24 в 10:44