Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 210 хил. нарушения за превишена скорост са отчетени от началото на годината в София

Николай Крушарски
Снимка: БГНЕС

Над 210 хиляди нарушения за превишена скорост са отчетени от началото на годината в София от Пътна полиция. Дрогираните водачи ,които са заловени в столицата за първите осем месеца са 680. Това съобщи в интервю пред БНР, комисар Николай Крушарски, началник на Пътна полиция в СДВР. 

С близо 50 хиляди са водачите, карали с превишена скорост по пътищата на София, в сравнение с миналата година. Това обясни комисар Крушарски:

"На територията на Столичната дирекция на вътрешните работи са установени над 210 хиляди нарушения за превишена скорост".

Сериозни са и бройките на заловените след употреба на алкохол или наркотици зад волана в столицата:

"От началото на годината са съставени актове: 730  -  на водачи, на които са установени с положителни проби за алкохол, както и са отказали да бъдат тествани от служители на Пътна полиция със съответното техническо средство.

По отношение на тези водачи, които са си позволили да седнат зад волана под въздействието на наркотични вещества, статистиката казва, че сме установили 680 такива водачи."

От Пътна полиция обясниха, че водачът, предизвикал смъртта на 15-годишното момче в центъра на София, е познат на МВР, но към момента няма неплатени глоби за нарушения:

"Към момента нямаме данни същият да представлява тежък рецидивист на пътя. Има няколко наложени наказания, за които по административен ред е взето съответното отношение и финалът на наказанието завършва с плащане на съответната санкция", посочи комисар Крушарски.

Комисар Николай Крушарски допълни, че войната с дрогираните и пияни шофьори не е само на МВР, а трябва да бъде на цялото общество у нас.

Според него всички трябва да покажат нетърпимост спрямо тези водачи, дори като започнат да се подават повече сигнали за такива случаи от страна на гражданите.

Междувременно премиерът Николай Денков обяви, че за да бъде ускорена обработката на кръвни проби за наркотици, три лаборатории ще бъдат оборудвани със съвременна техника, която е в процес на купуване. 

Сформирана е и работна група, която преглежда подзаконовите документи по темата. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите лични карти са с по-сериозна лична защита

Новите лични документи, чието издаване започна днес, имат много по-сериозна защита. Това увери служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който получи първата лична карта от ново поколение. Той уточни, че до края на годината цените на личните документи остават като сегашните, но от следващата година ще бъдат променени: "Новите лични..

публикувано на 17.06.24 в 14:58
Д-р Силви Кирилов откри и първото заседание на 47-ото Народно събрание

Депутатът от ИТН Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ото Народно събрание

Бившият изпълнителен директор на Александровска болница и Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ия парламент в сряда, научи „Хоризонт“ от свои източници. 73-годишният медик е най-възрастен измежду народните представители и като доайен получава правото да води откриващото заседание. Той е част от ПГ на..

публикувано на 17.06.24 в 14:36
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Калоян Методиев "се появи" при регистрацията на листата на БСП

За правителство няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е  изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Това заяви Борислав Гуцанов от "БСП за България" в интервю пред БНР. "Не е възможно ревизия на решението, защото е конгресно - да не се участва в правителство на ГЕРБ" , категоричен е..

публикувано на 17.06.24 в 14:27
Румен Радев на посещение в Черна гора, 17 юни 2024 г.

Радев: Най-важното е парламентът да работи и затова го свиках възможно най-рано

От Черна гора, където е на посещение, президентът Румен Радев посочи аргументите си да свика новото Народно събрание още тази сряда: "В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси". На съвместна..

публикувано на 17.06.24 в 14:11
Проф. Димитър Недялков

Проф. Димитър Недялков: В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир

В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир. Това каза пред БНР проф. Димитър Недялков, боен пилот и преподавател по военно дело. Той подчерта, че  това е начална стъпка, а процесът на преговорите ще бъде доста продължителен и труден : "Хубавото на тази конференция е, че в крайна сметка в глобален мащаб и много..

публикувано на 17.06.24 в 14:07
Дмитрий Песков

Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение

От Кремъл окачествиха изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно ядрения арсенал на алианса като пореден опит от страна на Запада за трупане на напрежение. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Дмитрий Песков - прессекретарят на руския президент Владимир Путин, коментира на брифинг думите на..

публикувано на 17.06.24 в 14:04

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съонщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:50