Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 28%, най-много са от сирийци и афганистанци

Снимка: архив

Броят на мигрантите, подали молби за убежище в ЕС, е скочил с 28% през първата половина на тази година в сравнение със същия период на миналата година, сочат официални данни, предаде АФП.

От януари до края на юни тази година в 27-те държави от блока и асоциираните страни Швейцария и Норвегия са подадени 519 000 такива молби, съобщи Агенцията на Европейския съюз за убежище (АЕСУ).

По този начин ЕС е на път да приеме повече от един милион лица, търсещи убежище през тази година - най-големият брой от 2015-2016 г. насам, когато беше регистриран огромен приток, предимно на сирийци, бягащи от войната в страната си.

През 2015 г. блокът получи 1,35 млн. молби за убежище, а след това през 2016 г. имаше още 1,25 млн. молби.

Броят им спадна през 2017 г., след като ЕС сключи сделка с Турция, за да я накара да затегне контрола върху незаконното преминаване на границите, както и по време на разгара на пандемията от Ковид през 2020 и 2021 г., когато бяха въведени ограничения за пътуване.

Оттогава насам броят им се е увеличил, като през 2022 г. се наблюдава 53-процентно увеличение на заявленията, което поставя много държави от ЕС "под натиск", заяви АЕСУ.

В много случаи настаняването и подкрепата вече са претоварени, тъй като няколко държави от ЕС приемат четири милиона украински бежанци, които се ползват със статут на закрила, различен от убежище, заради войната на Русия срещу страната им.

Сирийците и афганистанците съставляват почти една четвърт от молбите за убежище, получени досега тази година.

Следващите основни националности, търсещи закрила в Европа, са тези от Венецуела, Турция, Колумбия, Бангладеш и Пакистан.

Германия, която прие повечето сирийски бежанци през 2015-2016 г., продължава да бъде водещата дестинация в ЕС за търсещите убежище, главно от Сирия и Афганистан.

През първата половина на 2023 г. Германия е получила 62% от всички молби за убежище от сирийци в ЕС.

Испания е основната дестинация за венецуелците, търсещи убежище, на които обикновено се предоставят хуманитарни визи, а не статут на убежище, когато случаите им оправдават закрила.

Като цяло 41% от кандидатите са получили или статут на бежанец, или друга форма на закрила, позволяваща им да останат, но има вариращи резултати, свързани с различните националности.

Сирийците и афганистанците, които са засегнати от конфликти и репресии у дома, по-често получават такъв статут, докато турците по-често получават отказ.

АЕСУ заяви, че броят на руснаците и иранците, получили закрила в Европа, се е увеличил в сравнение с последните предходни години.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама са кандидатите за кмет на с. Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин. Частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни . Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно прекратени. Това стана, тъй като Антонов не бе закрил в срок своя фирма, регистрирана през 2005..

публикувано на 02.06.24 в 13:25

С поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Ботев

С поклонение пред Паметника на Булаирци, Монумента на 13-и Рилски пехотен полк, с поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Христо Ботев и четата му и на падналите герои за България. Преди това стотици край пл. "Велбъжд" и по улиците на града застанаха при воя на сирените да почетат 2 юни. На поклонението бяха кметът на..

публикувано на 02.06.24 в 13:08

Мерки срещу домашното насилие в Гърция

Властите в Гърция взеха сериозни мерки срещу проявите на домашно насилие. Създадени бяха центрове в помощ на застрашени и пострадали от такива престъпления. От днес работят 65 центъра за борба срещу домашното насилие, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Те са разположени в полицейски участъци. В тях работят..

публикувано на 02.06.24 в 13:01

ЕК проверява популярна китайска платформа за онлайн търговия

Европейската комисия е започнала проверка на една от най-популярните китайски платформи за търговия в интернет. Това става след сигнал от Европейската потребителска организация  BEUK  заради съмнения за предлагане на фалшиви продукти и прилагане на нелоялни практики, обяви основателят на българската платформата за информация и съвети "Ние,..

публикувано на 02.06.24 в 12:59

Японци се включиха в черешовия туризъм в кюстендилското с. Пиперков чифлик

Японци от Осака, водени от техни приятели от София, посетиха в неделния ден кюстендилското с. Пиперков чифлик. На черешов туризъм - влязоха в една от градините да си наберат от вкусните плодове Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам" Групата влязла в градината на бившия директор на Института..

публикувано на 02.06.24 в 12:53

Проучване: Гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение..

публикувано на 02.06.24 в 12:40
Снимката е илюстративна, архив.

Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 02.06.24 в 12:39