Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царево след потопа - картината след наводненията

| Интервю
Снимка: БГНЕС

В Бургаско са отменени прояви за днешния празник в знак на съпричастност с бедстващите населени места след вчерашните наводнения.

Ситуацията в Община Царево остава тежка. Днес доброволци ще влязат в наводнените райони. За прием на доброволци е обявен телефон 0590 55 018.

"След като дъждът спря, нощта мина спокойно, но без електричество. От самото начало децата в една от почивните бази, които бяха на лагер, бяха приютени. Нахранени са, не са лишени от нищо. Осем-девет деца заедно с един родител и ръководители. Все още имаха вчера батерии, заредени, на телефоните. В едната част на къмпинга има пуснат ток. Предполагам, че днес до обяд ще бъде възстановено електричеството. Всички бяхме уплашени вчера – за толкова кратко време тази вълна да наводни целия къмпинг."

Това разказа в предаването "Преди всички" Борислав Петков, собственик на почивна база "Синьо лято", която се намира в съседство с къмпинг "Нестинарка". Там по време на приливната вълна е имало деца на летен лагер.

Снимка: БТА

Един от собствениците на къмпинга, в който са били настанени децата, е събирал с кану багажа, допълни Петков.

Представители на институциите все още не са посещавали наводнените райони на къмпинга, уточни собственикът, който стопанисва мястото от 27 години.

Според него основна причина за бедствието е интензивният валеж – над 300 литра на квадратен метър.

"Другата основна причина – непочистените дерета и корита", категоричен е Борислав Петков. По думите му, почистване не е правено от години, а върху едно от големите дерета пък има построен хотел.

Снимка: БГНЕС

"Към момента времето и хубаво, не вали. Събираме се пред щаба. Има общо 6 екипа. До тази сутрин има места, където водата доста се е отдръпнала и е намаляла."

Това каза Георги Влайков от Аварийно спасяване – Пловдив, който е част от екипа спасители в региона на Царево.

"Можем да евакуираме хора – това ни е приоритет, за това сме екипирани. С покъщнина, кал – ще се занимаваме идните дни", посочи Влайков и отбеляза, че заедно с тях ще работят от Аварийно спасяване – София и екипи от Пазарджик с офроуд линейка и високопроходими автомобили.

Той призова желаещите да помагат да изчакат официална информация от щаба, защото има КПП-та, които допускат само автомобили със специален режим и "може да стане хаос".

Залети бунгала, блокирани автомобили – такава беше ситуацията на къмпинг "Арапя".

"Ще се събираме доброволци за почистване на плажа, което започна още снощи. Имаше изваден автомобил, успяха да го издърпат. Нямаме ток от вчера. Сигналът ни е изключително лош", описа ситуацията Милена Генадиева, която се намира там.

"Заваля дъжд, който не спря да вали. Със силна буря, светкавици и гръмотевици. Не говорим за запушена канализация. Нито една шахта не прелива. Преля една рекичка, която лятото е баричка. Около нея има много каравани и водата от рекичката избута караваните към морето. Морето не е заливало караваните. Тези коли във водата са по същия начин – от реката. Няма човешка намеса. Неистовото количество дъжд е причината", подчерта Генадиева.

"Къмпингът е семеен. Тук има много деца." 

Равносметката – около 20 повредени каравани, някои в раздробен вид, както и няколко автомобила. Има два автомобила в морето, които се виждат.

Снимка: БГНЕС

На този етап има мост, който е компрометиран, в участъка Царево – Синеморец. Има и участък на същия път край Синеморец, който все още е залят от водите на река Велека. На мястото на разрушения мост днес ще бъде монтирано временно съоръжение, което да осигури проходимостта, увери пред БНР инж. Десислава Паунова от АПИ.

"От Бургас до Царево пътят е отворен за движение във всички негови части. Единствено на река Караагач ще бъде въведена временна организация. Безопасно е съоръжението, през него се минава. Има създаден обходен маршрут, който се обследва. От Синеморец в момента хората не могат да преминат към Царево."

"Бедствието беше много страшно. Щетите са доста, но това е поправимо, но жалко за хората. Говори се за четирима, липсващи, от село Лозенец", свидетелства от място арх. Ивайло Леков, който летува там. Той разказа, че валежите са започнали вчера по обед, били са изключително интензивни и около 15 часа следобед на места водата е достигала 2 метра. Има автомобили под вода, а подземните паркинги са наводнени.

"Бедствие. След потоп – ужасно е. Всичко още е залято. Имуществата, къщите, стопанствата са много зле. Две безсънни нощи. Къщи залети, приземни етажи. На първите етажи има вода", описа обстановката Венко Георгиев от село Кости.

"Постоянни приливни вълни. Има дерета, свързани с притоци на Велека. На интервали. Помощта си е в нас, в ръцете ни. Каквото можем, правим", каза още Той и припомни, че преди две години отново е имало наводнение в селото.

В момента има пътища, които са изровени по 1,50, коловоз, посочи Георгиев, който очаква "държавата да вземе адекватни мерки". 

Всички реки, стопанисвани от "Напоителни системи", клон Бургас, са с покачени, но не критични нива, поясни пред БНР Снежина Динева, изпълнителен директор на дружеството.

"В района на бедствието нямаме стопанисвани от нас язовири. Става дума за обилен валеж от 329 литра на квадратен метър. Не става въпрос за непочистени реки и неподдържани язовири."

Язовир "Ясна поляна" е поел голям обем от река Дяволска, стана ясно от думите на Динева.

Работи отводнителна помпена станция край Приморско. 

Снимка: БТА

Екипи на БЧК са на терен, в районите на наводненията в община Царево.

"Първите 650 хранителни пакета са доставени още през вчерашния ден. БЧК е договорила чрез корпоративни дарители 10 тона минерална вода. Предоставя се логистика. Правят се лъчове до населените места, където бедстват хора. В момента водата не е годна за пиене. Призоваваме всички да не ползват водата за пиене", поясни за БНР Виолета Радева от Българския червен кръст - Бургас.

Тя увери, че водата ще стигне достатъчно бързо до бедстващите населени места.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
Снимки: БГНЕС, БТА

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32