Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва програма за разрушаване или ремонт на опасни жилищни сгради

Кипър
Снимка: Pixabay

Програмата на правителството на Кипър за разрушаване или ремонт на опасни жилищни сгради и финансово подпомагане на семействата в тях навлиза в етап на практическо изпълнение. Днес в Официалния вестник на републиката ще бъде публикувана обявата за първия търг, съобщиха от вътрешното министерство.

Пет жилищни блока в Никозия са първите, които ще бъдат съборени. От днес текат сроковете за предстоящите дейности. Офертите по търга се подават до 22 септември, две седмици ще продължи тяхното разглеждане и оценяване, така че разрушаването на първите сгради се очаква да започне в средата на октомври, уточниха от вътрешното министерство.

С одобрената през април програма правителството се опитва да реши дългогодишния остър проблем с крайно лошото състояние на блоковете, построени от държавата за кипърските гръцки бежанци от северната част на острова след турската инвазия през 1974 г.

В първата ѝ фаза са включени 43 рискови сгради, 20 от които са обявени за "непосредствено опасни". За участие в плана досега са подадени близо 180 заявления. Правителството предоставя еднократна безвъзмедна финансова помощ на хората от тези сгради. Включилите се в проекта ще получат субсидия от 20 000 до 50 000 евро, а личната им вноска за новопостроеното жилище е от 10 000 до 75 000 евро.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Никос Христодулидис

Кипър е домакин на среща с участието на лидерите на Гърция и Израел

Кипърската столица Никозия е домакин днес на тристранна среща на върха Кипър-Гърция-Израел. Очакват се важни решения от разговорите на президента на Кипър Никос Христодулидис и министър-председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Израел Бенямин..

публикувано на 04.09.23 в 01:11
Бенямин Нетаняху, Никос Христодулидис и Кириакос Мицотакис

До 3-6 месеца Израел, Кипър и Гърция ще решат за експлоатацията на регионалните газови находища

В следващите от 3 до 6 месеца Израел, Кипър и Гърция трябва да вземат политически решения за експлоатацията на газовите находища в Източното Средиземноморие и износа на горивото за Европа. Това стана ясно след проведената днес в Никозия среща на..

публикувано на 04.09.23 в 17:19

В Кипър ще гонят рекорд за най-много пържени картофи

В Кипър се опитват да поставят нов Рекорд на Гинес за най-много пържени картофи. Амбициозното начинание ще се състои днес в първия ден на двудневния „Международен фестивал на големия картоф 2023“. Жителите на най-голямото кипърско картофено село Ксилофагу..

публикувано на 07.09.23 в 03:59

В Пафос осъдиха 74-годишна кипърка за смъртта на българско момиче при пътен инцидент

Окръжният съд в кипърския град Пафос осъди на 15 месеца затвор 74-годишна кипърка за причиняване на смъртта на 10-годишно българско момиче при пътен инцидент, беше обявено днес. Трагичният случай е от ноември 2019 г. Наложената присъда е за причиняване на..

публикувано на 07.09.23 в 16:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гражданската инициатива „Даная за живот” внася в Министерския съвет исканията за 6 конкретни спешни реформи в детското здравеопазване.

"Даная за живот" внесе в МС близо 12 000 подписа с искане за реформи в детското здравеопазване

Година след смъртта на 15-годишната Даная Кулева в болница "Пирогов", нейната майка Ани Стоянова и съмишленици поискаха от държавата спешни реформи в детското здравеопазване. Те внесоха близо 12 хиляди подписа в подкрепа на исканията в Министерския..

публикувано на 09.05.24 в 12:15
Димитър Главчев

Главчев отказва отстъпки пред РСМ, призова за изпълняване на изискванията за ЕС

Повече отстъпки няма накъде да правим, каза служебният премиер и външен министър Димитър Главчев пред журналисти относно изборните резултати в Република Северна Македония и европейския път на развитие на страната.  Главчев призова да се изчака..

публикувано на 09.05.24 в 12:10

Плевен се възстановява след снощната буря

Плевен постепенно се възстановява след снощната буря с обилен дъжд и градушка, която нанесе материални щети. Мобилизирани са всички институции, за да се нормализира ситуацията в града. Силна градушка връхлетя Плевен (галерия) Спешно заседание..

публикувано на 09.05.24 в 11:57

Перничанин е задържан за домашно насилие над съпругата му

56-годишен перничанин е задържан и привлечен като обвиняем за домашно насилие над съпругата му. Сигналът е подал 18-годишният им син. Жената е освидетелствана и е установено, че има пукната носна костица и множество кръвонасядания в областта на..

публикувано на 09.05.24 в 11:51

ИИ - между регулациите и свободата да се развива

Бизнесът е "за" регулации за изкуствения интелект, но настоява за гаранции, че глобалните правила ще гарантират развитието на технологията . Ако законодателната среда се усложни , това ще забави скоростта, с която излизат на пазара технологии,..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Къща-паметник на културата, в която е живял Иван Гешов

Пожар горя в къщата на Иван Гешов в столицата

Пожар горя тази сутрин в къщата на бившия министър-председател Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата. Сигналът е получен в пожарната в 7 часа, на мястото са изпратени два екипа, които са потушили огъня. Къщата, която е..

публикувано на 09.05.24 в 11:24
Владимир Путин на Червения площад в Москва, 9 май 2024 г.

Путин: Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност

В речта си на традиционния военен парад на Червения площад в Москва по случай 79-ата годишнина от Деня на победата руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изкривяват истината и забравят уроците на Втората световна война...

публикувано на 09.05.24 в 11:16