Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Голямото жури" в Джорджия препоръча повдигане на обвинения срещу републиканския сенатор Линдзи Греъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специален състав съдебни заседатели в щата Джорджия e препоръчал повдигане на обвинения срещу двама бивши и един настоящ американски сенатори, в допълнение към обвиненията срещу Доналд Тръмп и членове на екипа му, за предполагаем опит за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г. в щата.

Върховния съд на щата публикува днес окончателния доклад на така нареченото "Голямо жури", след като председателстващият панела на съдебните заседатели, съдия Робърт Макбърни, нареди той да бъде оповестен публично.

Докладът препоръчва повдигане на обвинения срещу повече от 35 души, като 21 от тях още не са обвинени от прокуратурата. Сред тях са имената на сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина, както и на бившите сенатори от Джорджия Дейвид Пердю и Кели Льофлър.

Според американските медии докладът на съдебните заседатели по делото за предполагаем опит за отмяна на резултатите от президентските избори в щата показва, че голямата част от тях считат, че един или повече свидетели може да са дали лъжливи показания, и препоръчва на прокурорите да повдигнат обвинителни актове срещу тях, ако бъдат намерени убедителни доказателства.

Специалното голямо жури, конституирано по законите на щата Джорджия, няма правомощията да повдига обвинения, но трябваше да направи препоръки на прокурор Фани Уилис, която след това може да повдигне обвинения чрез традиционно голямо жури. Всички лица, срещу които Уилис повдигна обвинения миналия месец заедно с Тръмп, бяха в списъка, съставен от специалното голямо жури.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Димитров

Китаристът Георги Димитров - Жожо с рецитал на Баховия фестивал в Лайпциг

Младият класически китарист Георги Димитров гостува днес със самостоятелен концерт на престижния Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря нова страница за българските артисти в дългата история на форума, тъй като български изпълнител не е имал самостоятелна изява там повече от 20 години. Георги Димитров-Жожо е сред най-обещаващите..

публикувано на 14.06.24 в 10:19
Васил Божков

Отложиха разпоредителното заседание по "хазартното дело" срещу Божков

Заради пропуск на съдебния състав, разпоредителното заседание по т. нар. хазартно дело срещу Васил Божков беше отложено за началото на юли. Освен него, овинени по делото са още 9 души. Очаквайте подробности!

публикувано на 14.06.24 в 10:09
Марин Георгиев

Марин Георгиев: Моите спомени са моите рани

"Аз не пиша, аз се изповядвам в тази книга. Моите спомени са моите рани." Това каза за книгата си "Заговорът на мъртвите" литературният критик, поет, преводач и журналист Марин Георгиев. Той обясни, че обхванатият в книгата период се простира от 1967 г. до 2023 г. "Най-добрият жанр е без жанр. Мемоарното, пластичното, анализът на текста..

публикувано на 14.06.24 в 09:56

НБУ ще вдъхновява млади таланти в областта на дизайна, рекламата и пиара

Нов български университет организира "Рекламно междучасие" - проект, който насърчава младежи в областта на дизайна, рекламата, комуникациите, пиара и маркетинга.  Няма по-важна мисия за един университет от това да вдъхновява младите хора , каза пред БНР доц. Кристиян Постаджиян.  "В една от най-търсените области на знание - комуникацията,..

публикувано на 14.06.24 в 09:53

Очакват екстремни жеги в Кипър - 45-46 градуса

В Кипър днес ще е най-горещият ден тази седмица. Обявен бе първият за годината "червен код" за екстремни температури, с очаквани рекордни стойности от 45 градуса. Училищата днес са с намалени часове. Червеният код е в сила от 11 до 17 ч. 45 градуса се очакват днес във вътрешността на страната, като не е изключено да бъдат измерени и 46..

публикувано на 14.06.24 в 09:35

Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител във ВМА

Ден на отворените врати се провежда днес в центъра по трансфузионна хематология във ВМА. За 20-и път там отбелязват Деня на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Броят на безвъзмездните кръводарители се увеличава , съобщи кап. д-р Елисавета Грънчарова. По думите ѝ, много хора започват да даряват заради това, че техен родител е..

публикувано на 14.06.24 в 09:32
Александър Джартов

Александър Джартов: Към момента няма критични участъци

" Към момента няма критични участъци . В София има няколко сигнала за паднали дървета основно. Няма усложнения и произшествия ".  Това заяви пред БНР главен комисар Александър Джартов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  "Нямаме сигнали за усложнена обстановка. Имаме 8 сигнала за паднали дървета и..

публикувано на 14.06.24 в 09:24