Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пхенян, Пекин и Москва се поддържат взаимно вече не само политически, но и материално"

Джени Таун: Вървим към мащабна Студена война

"Доставки на севернокорейски оръжия и боеприпаси биха помогнали на Русия да удължи войната си срещу Украйна"

| Интервю
Владимир Путин и Ким Чен-ун
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи сензационно в началото на седмицата, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще посети този месец Русия за среща с руския президент Путин. И че двамата ще договорят доставки на севернокорейски боеприпаси и оръжие за нуждите на руската армия. За разлика от Китай Ким открито подкрепя руската агресия срещу Украйна. Това ще е второто му посещение във Владивосток, като този път ще е в по-изгодна позиция от Путин, смята Джени Таун - старши анализатор от вашингтонския център „Стимсън“. В интервю за БНР тя споменава историческото споразумение миналия месец от Кемп Дейвид за задълбочаване на тристранното сътрудничество за сигурност между Съединените щати, Япония и Южна Корея.
Единственото досега посещение на Ким Чен Ун в Русия беше преди 4 години. През 2019-а той посети Владивосток с бронирания си влак и се срещна там с Владимир Путин. Тогава определено севернокорейският лидер имаше по-голяма нужда от такава среща - трябваше му подкрепа в противопоставянето със Съединените щати за ядрените му оръжия. За кого е по-необходима новата среща Путин-Ким?

"Сегашната геополитическа ситуация се различава в огромна степен от тогавашната. Тристранното сътрудничество между Съединените щати, Южна Корея и Япония се развива със значителни темпове и това предизвиква тревога у Китай, Русия и Северна Корея. Те са притеснени от разрастването досами границите им на сътрудничеството между регионалните съюзници на Запада в областта на сигурността. В отговор Пхенян, Пекин и Москва се поддържат взаимно вече не само политически, но и материалноОчевидно е, според мен, че Русия отчаяно иска да се възползва от материалната и политическата подкрепа, която й предлага Северна Корея. А това отваря възможност пред Пхенян да извлече изгода за себе си. Определено към този момент Русия е тази, на която повече й трябва срещата между Путин и Ким."

Какви оръжия и боеприпаси може да предложи Северна Корея на Русия и колко?

"Северна Корея има значителни запаси от артилерийски боеприпаси и леко стрелково оръжие. По непотвърдена информация част от тези запаси вече са били засичани в зоната на бойните действия в Украйна. Под въпрос обаче е качеството им. Доста оплаквания има, че много от снарядите им не експлодират. Все пак обаче доставки на севернокорейски оръжия и боеприпаси биха помогнали на Русия да удължи войната си срещу Украйна. Севернокорейското въоръжение е подобно на съветското и руснаците лесно биха го използвали. А няма да се учудя, ако Пхенян предложи и жива сила."

Как би се отплатила Русия на Ким за услугата?

"Русия може да предложи много неща, въпреки тежките затруднения, които самата тя изпитва - продоволствена помощ, петрол, природен газ. Бартерни сделки също могат да бъдат договорени. Спекулира се също, че Москва може да се съгласи да окаже техническа помощ за програмите на Пхенян за оръжия за масово поразяване, но аз лично се съмнявам. Едва ли Русия ще предостави на севернокорейците готови ракетни системи. По-реалистично е да се договорят за експертни и научни консултации в производството на оръжейни системи в бъдеще. Но това ще зависи от ролята, която Русия ще иска и ще може да играе на глобалната сцена, когато войната в Украйна спре."

Не е ли странно докато се опитва да задълбочи сътрудничеството си с Русия, Пхенян да я подлага на агресивен кибершпионаж, както разкриха от "Майкрософт"?

"Въобще не е странно. Северна Корея определено има какво да научи от Русия в областта на технологиите. Отдавна се предполага, че руснаците помагат за напредъка на Пхенян във въоръжаването, макар и в много случаи без да знаят, че го правят. Северна Корея шпионира и Русия, и Китай, и американците, и южнокорейците. За нея няма значение кои са мишените - приятели или противници."

И Северна Корея, и Русия са подложени на тежки санкции и в различна степен са изолирани от Запада. Защо тогава Ким Чен Ун би се притеснил от заплахата на Съединените щати, че ще си плати, ако снабди Путин с оръжия и боеприпаси?

"Цената за Ким няма да е толкова висока, колкото Съединените щати биха искали да бъде. Заплахата обаче според мен е насочена по принцип повече към Русия, защото тя има повече да губи, ако се ангажира с оръжейни сделки и оръжейно сътрудничество със севернокорейците. На тях можем да наложим ограничения върху търговията - за корабоплаването например. Но потоците от стоки от Северна Корея и без това са ограничени. Тя, а също и Русия, са толкова низвергнати вече, че наистина е трудно да се намерят нови начини да бъдат накарани да задълбочават военното си сътрудничество."

Какво би означавало близко военно сътрудничество между Русия и Северна Корея за баланса на силите в Североизточна Азия?

"Сътрудничеството им по отношение на войната в Украйна не може по никакъв начин да бъде фактор за решаваща промяна в краткосрочен план. Кампанията на Русия срещу украинците може и да бъде удължена със севернокорейска помощ, но не много. Трябва обаче да погледнем в бъдещето - след две, три, четири или пет години, когато ще е факт прегрупирането на идеологическите блокове. Ясно ще е разграничението между водените от Съединените щати и Запада демокрации и "недемокрациите" Китай, Русия и Северна Корея. Колективните действия на тези отделни блокове ще са нещо не само допустимо, но и нормално на регионално ниво."

Смятате ли, че Китай би се впуснал с готовност в тристранен блок с Русия и Северна Корея в противовес на договореното в Кемп Дейвид миналия месец засилено тристранно сътрудничество между Съединените щати, Япония и Южна Корея?

"В Пекин определено се тревожат от посоката, в която се развиват събитията в региона. Китай усеща необходимостта да разчита на Русия и на Северна Корея като партньори за сигурност заради тройния съюз на Америка с японците и южнокорейците. Русия и Северна Корея може и да правят много неща, които противоречат на китайските интереси, но за Пекин в момента е по-полезно да ги държи близо до себе си, отколкото обратното."

Смятате ли, че заради нагнетяването на напрежението в тази част на Азия светът навлиза в режим "студена война"?

"Много хора в региона вече се виждат в нова студена война. Севернокорейците определено смятат, че за тях тя вече е започнала. Според мен колкото повече Съединените щати наблягат на търговия, политика и отношения, основани на ценности, толкова по-трудно става да се пресекат идеологическите разделителни линии. Различията в нагласите закостеняватТака че - да. Мисля, че вървим към мащабна студена война, която носи много неясноти за бъдещето ни."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00