Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Кирилова: Хората даряват спонтанно и емоционално, когато има хуманитарни и природни кризи

| Интервю
Илюстрация: Георги Цветков

Винаги, когато има хуманитарни кризи и бедствия, хората откликват и даряват, заяви пред БНР Боряна Кирилова от Българския дарителски форум. В предаването "Хоризонт до обед" тя коментира данните от изследване на "Алфа Рисърч" за дарителството, което социологическата агенция направи по поръчка на Българския дарителски форум. Изследването не обхваща последното бедствие, но улавя трайни тенденции.

"Проучването показва, че има ръст около 10% на индивидуалните дарители. Този ръст ние го регистрираме именно в подкрепата за наводненията в Карлово през септември. В този смисъл хората някак спонтанно и видимо даряват, когато има хуманитарни кризи. Но виждаме, че дарителството започва да се различава като средство ние да реагираме на всякакви неща около нас, които се случват и не ни харесват. В този смисъл има лек ръст и на дарители и дарителство за каузи, които не са свързани с хуманитарни кризи и бедствия. Дори има лек ръст на дарителите за човешки права", коментира Кирилова. 

По думите й фондациите са основен дарител за каузи, свързани с човешките права. 

"Все пак този ръст от близо 2% на хората, които даряват за човешки права, на нас ни се струва окуражителен. Това е тема - приоритет за фондациите и компаниите".

Образованието също е топ приоритет за фондациите и компаниите, добави тя. 

Хората все още даряват спонтанно и емоционално, когато има хуманитарни и природни кризи, а също и за социални и здравни каузи, защото там пробойните са огромни, посочи още Боряна Кирилова. И добави:

"Но хората започват да имат сетива и за друг тип каузи - медийна грамотност, демократични ценности, защитаване правата на различните - има известно оживление в тази посока". 

По думите й най-много се даряват пари, след това се нареждат материалните дарения, както и време и труд. Експертният труд също е много важен ресурс, каза още тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително в София, ще отидат при възрастни хора

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително на Велика Събота в столичния квартал "Младост 3".  Организаторите на проявата от фондация "От нас зависи" съвместно с район "Младост" бяха предвидили и различни работилници за най-малките, както и музика, танци и спортни игри. Деца от различни националности ще боядисват яйца в София..

публикувано на 04.05.24 в 14:11

ВМРО регистрира листите си за изборите

ВМРО регистрира в ЦИК листата си за европейските избори и в Районната избирателна комисия - за извънредните парламентарни избори в София. Водач на листата за Европарламента е Ангел Джамбазки, на второ място е друг настоящ евродепутат - Андрей Слабаков.  Джамбазки е начело и в столичния 25 МИР. Листите в 23 и 24 МИР ще води общинският съветник Карлос..

публикувано на 04.05.24 в 13:59

Оркестър "Сияние" ще гостува "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е на живо, изпълнена от русенския оркестър "Сияние". В състава му..

публикувано на 04.05.24 в 13:32

Благотворителен базар в храм в Горна Оряховица събра 2000 лв. за операция на млада жена в Турция

Благотворителен великденски базар в храма "Свети Три светители“ в Горна Оряховица събра две хиляди лева. Парите са за лечението на млада жена, която има нужда от операция в Турция, за да ходи нормално.  27-годишната Силвия Пенева се нуждае от 19 500 евро за операция в Турция. У нас е претърпяла 17 операции на краката си: "Левият ми крайник..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Очертава се поражение за партията на Сунак на местните избори в Англия и Уелс

Продължава преброяването на гласовете в местните избори в Англия и Уелс, но вече се очертава катастрофално поражение за управляващата Консервативна партия на премиера Риши Сунак. Окончателните резултати от проведените в четвъртък избори ще станат известни едва утре късно вечер, но вече може да се каже, че консерваторите търпят най-тежкото си..

публикувано на 04.05.24 в 13:25
Рилски манастир

Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение

Стотици се очакват за Богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир Стотици миряни и посетители се очакват за богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир. Службата започва в 23 ч. и продължава докъм 3 часа след полунощ. През Великденските празници в района на Светата обител ще има засилено полицейско..

публикувано на 04.05.24 в 12:39
Трявна

За тревненските първомайстори и църковната архитектура

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В полунощ в храмовете в цялата страна ще бъде възвестено Христовото Възкресение. Църквата, която събира, е дело на прочути или пък неизвестни майстори и за техния усталък се разказват легенди, но сега ще наблегнем на фактите.  За..

публикувано на 04.05.24 в 12:29