Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горан Георгиев: Не изключвам тя да се кандидатира за позицията генерален секретар на НАТО

Какво ни каза Урсула фон дер Лайен в последната си реч за състоянието на ЕС?

доц. Мирела Велева: Прави заявка за втори мандат

| Интервю
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Урсула фон дер Лайен прави заявка за втори мандат.

Това мнение изрази пред БНР историкът доц. Мирела Велева от Катедра "Европеистика" в СУ "Климент Охридски" след последната реч на председателката на Европейската комисия за състоянието на Съюза в рамките на настоящия мандат на ЕК.

"Тя заявява, че Комисията се е справила с историческо предизвикателство. Казва – ние отговорихме на призива на историята."

Според доц. Велева председателката на ЕК е обърнала акцентите в речта си, като е подредила приоритетите в последователност екологична, цифрова, геополитическа Европа.

доц. Мирела Велева и Горан Георгиев


"Под "геополитически играч" аз разбирам и военни тематики, разлика във воденето на външната политика на Съюза", посочи в предаването "Хоризонт до обед" Горан Георгиев, специалист по европейско право, анализатор в програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията.

"Цялата реч се върти около парадигмата дали наистина Съюзът се е превърнал в геополитически играч. Това е много трудно, защото бива дърпан в много различни посоки от страните членки. За мен е спорно дали ЕК е станала или се налага да бъде такава под външен натиск. Докато не се случи голямо събуждане в Германия, на Комисията ще ѝ е трудно да действа отвъд това."

Европа е пионер в чистите производства, в постигането на неутрална, зелена икономика, отбеляза доц. Мирела Велева. "Само че за мен остава въпросът тя с кого по-точно се състезава, дали останалите участници спазват същите правила", изтъкна тя, като изрази съмнения, че САЩ и Китай правят това.

По темата за Шенген и приемането на България и Румъния Горан Георгиев коментира, че основното съпротивление за това идва от самите страни членки, последно от Австрия и Холандия, докато европейските институции са единодушно "за".

Относно Китай като една от темите в речта Георгиев отчита, че е била предпочетена стратегията за намаляване на риска, пред тоталното отвързване на Европа от Китай. Според него позицията на Германия по този въпрос е противоречива.

"Има непрекъснати дилеми, където си противоречим във външната политика. Ще дойде момент, в който да изберем на коя маса седим."

Случаят с Шенген показва ограниченията на ЕК да бъде геополитически играч, защото не може да пробие години наред позицията на някои от страните членки, смята доц. Велева.  

По думите ѝ "ЕК много трудно успява да се пласира в области, свързани с устойчивост на демокрацията" и нейният инструментариум в тази сфера е ограничен.

Не чухме нищо за НАТО, което е интересно на фона на нарастващите приказки за автономност на Европа, посочи още Горан Георгиев. Според него Фон дер Лайен има шанс да оглави пакта.

"Приоритетът на Европа в момента е спорно дали е Русия, или Китай. Очевидно ЕС и САЩ имат различни приоритети. Ако САЩ е силно насочен към Китай, към Тихия океан, ЕС е насочен основно към Русия. Мисията за геополитически ЕС далеч не е довършена."

Анализаторът подчерта, че се усеща липсата на темата за разширяването на ЕС и направи прогноза, че гласът на Източна Европа ще бъде чуван по-силно в ЕС през следващите десетилетия. 

Последната реч на Урсула фон дер Лайен е по-дълга, с нискорисков език и без засягане на прекалено чувствителни теми, обобщи той.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 6 май военни смениха трибагреника в местността "Усойката" край Смолян

Огромен трибагреник е спуснат за 6 май от Орлова скала в местността "Усойката" край Смолян. Това е традиция, която изпълняват за празника на армията военнослужещите от 101-ви Алпийски полк. Спуснатият национален флаг е с размери 20 на 10 метра. Всяка година военните алпийци го заменят с нов преди Гергьовден. По повод празника..

публикувано на 06.05.24 в 08:11

Руски атаки с дронове в североизточната Сумска област на Украйна

Украйна съобщи за масирани руски атаки с дронове през нощта в Сумска област. След силна експлозия в региона са започнали проблеми с електричеството, предаде агенция УНИАН.  Командването на Военно-въздушните сили е предупредило за заплахата малко преди полунощ, след което е отчетено движение на дронове "Шахед" през Сумска област и взрив в..

публикувано на 06.05.24 в 07:59
Офисът на

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас". Преговорите в Кайро за примирие в Газа не дадоха резултат. ООН защити медийната свобода след решението на Израел да..

публикувано на 06.05.24 в 07:53

Форум ЕС - Украйна обсъжда сътрудничеството в отбраната

Над 350 представители от европейските институции, правителства, европейски и украински индустрии в областта на отбраната, страни ключови партньори и организации ще се съберат, за да обсъдят укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна в Брюксел. Целта на форума е да се укрепи сътрудничеството между..

публикувано на 06.05.24 в 07:41

Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 07:32

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия. Георги бил смел и..

публикувано на 06.05.24 в 07:19
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена", каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата..

публикувано на 06.05.24 в 05:02