Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Илиев увеличи парите за ученическите игри

Димитър Илиев
Снимка: Архив / Снимка: БТА

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев утвърди Правила за организиране и провеждане на Ученически игри за ученици от V до ХІІ клас през учебната 2023/2024 г. и финансов план за тяхното осигуряване със средства в размер на 1 084 730 лева. С увеличаването на средствата от предстоящата учебна година учениците от ХІ и ХІІ клас ще могат да участват и да се състезават и в индивидуалните спортове, а не само в колективни.

За реализиране на Ученическите игри за учениците от V до ХІІ клас през учебната 2023/2024 г. от бюджетите на Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката са осигурени общо 1 521 610 лева, което е почти 50% повече от предоставените средства за изминалата учебна година. Предприетите действия са част от активностите по изпълнението на един от водещите приоритети за екипа на министър Илиев за насърчаването на масовия спорт.

С цел повишаване качеството на провеждане на ученическите игри Министерството на младежта и спорта увеличи с 30% средствата за хонорари на главното ръководство, съдиите, длъжностните и медицинските лица, обслужващи състезанията. Осигурени са също допълнителни средствата за организационни разходи, в т.ч. за командировъчни за съдийските състави и за лицата, осъществяващи организационна дейност при подготовка и провеждане на състезанията. 

С финансовите планове, утвърдени от министъра на младежта и спорта и министъра на образованието и науката, са осигурени повече средствата за храна и пансионат на участниците във финалните състезания, като увеличението е съответно от 20 лева на 40 лева и от 60 лева на 80 лева.

С утвърдените от министъра на младежта и спорта правила се дава възможност за учениците в първите три етапа на игрите да участват в повече от един вид спорт, като при съвпадение на датите на провеждане на състезанията, учениците сами избират спорта, в който да се състезават. Единствено във финалния етап на игрите, където състезанията се провеждат по едно и също време за всички спортове, учениците ще участват само в един спорт. 

Правилата са съгласувани с българските спортни федерации по видовете спорт, включени в програмата на ученическите игри, след като заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева проведе работна среща с тях за обсъждане на организационни и спортно-технически въпроси. С тяхна помощ и със съдействието на регионалните съдийски комисии ще се осигуряват съдиите за провеждане на състезанията от отделните етапи.

Ученическите игри са най-масовата спортна проява за ученици с приблизително 80 000 участници годишно от три възрастови групи – V-VІІ, VІІІ-Х и ХІ-ХІІ клас. Провеждат се в четири етапа – вътрешноучилищен и общински, областен, зонален и финален, по пол и дисциплини от 8 вида спорт - волейбол, баскетбол, хандбал, футбол 7, лека атлетика, бадминтон, тенис на маса и шахмат, като до момента за учениците  от V до Х клас състезанията се провеждаха по всички посочени спортове, а за ХІ и ХІІ клас само в колективните.

Правилата за организиране и провеждане на Ученическите игри за ученици от V до ХІІ клас през учебната 2023/2024 г. и финансовите планове ще бъдат публикувани на сайтовете на Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клод Гонсалвеш

Бившият халф на Лудогорец Клод Гонсалвеш ще продължи кариерата си в Легия Варшава

Полският гранд Легия Варшава представи новото попълнение Клод Гонсалвеш. Бившият халф на Лудогорец подписа за три години с поляците. 30-годишният португалец пристигна във Варшава като свободен агент, след като договорът му с Лудогорец не бе подновен. "Много съм щастлив. С Легия бих искал да спечеля титлата. Обичам да играя под напрежение. Присъединих..

публикувано на 16.06.24 в 11:25

Сърбия срещу Англия във фокуса на европейското първенство по футбол

Европейското първенство по футбол в Германия ще продължи днес с нови три мача. В четвърта група, в Хамбург, от 16 часа съперници ще бъдат съставите на Полша и Нидерландия.  Следващите два мача са от 3-та група. От 19 часа в Щутгарт, Словения - Дания. Един от отборите, сочени сред фаворитите за европейската титла - Англия, започва участието си на..

публикувано на 16.06.24 в 07:44
Дерой Дуарте

Лудогорец привлече нов полузащитник

Лудогорец си осигури услугите на още един полузащитник.  Това е халфът на нидерландския  Фортуна Ситард Дерой Дуарте.. Дуарте е национална Кабо Верде и пристига като свободен агент, след като договорът му с Фортуна изтече.  24-годишният футболист вече е преминал медицински прегледи, след което е парафирал за 4 години. Дуарте е сложил подписа си под..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Италия започна защитата на европейската си титла с победа срещу Албания

Отборът на Италия победи Албания с 2:1 във втората среща от втора група на европейското първенство по футбол. В Дортмунд, Албания поведе в резултата още в първата минута с попадението на Байрами. Италианските футболисти отвърнаха бързо и с два гола на Бастони в 11-тата и Барела в 16-тата минута обърна резултата. В първата среща в групата Испания -..

публикувано на 15.06.24 в 23:56
Испания-Хърватия 3:0

Испания стартира на Евро 2024 с убедителна победа срещу Хърватия

Отборът на Испания също стартира много силно на Евро 2024, като победи тима на Хърватия с 3:0 в дебюта си на Олимпийския стадион в Берлин пред близо 40 хиляди хървати на трибуните. Испанците вкараха всичките си попадения преди почивката, като точни бяха таранът Алваро Мората, халфът Фабиан Руис и защитникът Дани Карвахал в добавеното време. Хърватите..

публикувано на 15.06.24 в 21:28
Елвира Краснобаева

Титла за Елвира Краснобаева в многобоя на турнира Гран При в Бърно

Елвира Краснобаева спечели титлата в многобоя на турнира по художествена гимнастика от веригата Гран При в Бърно (Чехия). След изключително силна игра въз питаничката на Светлана Юриевна доказа класата си като  извоюва златото с  актив от 135.800 точки. Състезателката  на варненския клуб "Грация" получи 34.500 точки за изпълнението си с  обръч, 35.200..

публикувано на 15.06.24 в 20:16
Григор Димитров

Специалист на трева ще бъде съперник на Григор Димитров на тенис турнира в Куинс

Французинът Адриан Манарино ще бъде съперникът на българина Григор Димитров в първия кръг на турнира на трава в Куинс Клъб в Лондон, който главният подгряващ преди "Уимбълдън". Поставеният под номер 3 в схемата Димитров нямаше особен късмет при жребия, тъй като 35-годишният Манарино е тесен специалист в играта на трева, като две от петте му титли са..

публикувано на 15.06.24 в 16:46