Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците определиха като изключителен успех за страната отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новината, че Механизмът за проверка отпада, предизвика положителни реакции от страна на българските политици и институции.

Решението на ЕК да прекрати Механизма, по който наблюдава върховенството на закона в България, премиерът Николай Денков определи като успех и за сегашното Народно събрание. Според Денков стъпката е показателна за предприетите от новото управляващо мнозинство законодателни промени, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията:

"Европейската комисия ясно си дава сметка, че в момента ние сме тръгнали по правилния път, ускоряваме приемането на тези закони, които се очакват и които биха помогнали на хората да живеят по-добре".

Като "една от най-добрите новини напоследък" я определи вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Албания. Според нея Механизмът е бил използван като политически аргумент от най-големите недоброжелатели на България и Румъния, за да спъват блокиране на приемането им в Шенгенската зона без гранични проверки:

"За претенции по отношение на опазване на граници и още други аргументи, които нямаха в крайна сметка нищо общо с техническите критерии за Шенген. Много се радвам,че с официализирането на това становище на Комисията този аргумент ще отпадне. И страни като Австрия, като Нидерландия няма да го използват повече когато обосновават отрицателното си решение за нашето членство в Шенген".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова изрази надежда, че прекратяването ня Механизма за сътрудничество и проверка ще помогне за приемането ни в Шенгенската зона без гранични проверки:

"Това, че ЕК оценява напредъка на България и Румъния и в годишното си слово председателят ан ЕК изрично подчерта готовността ни, ни прави оптимисти".
 
С призив към Австрия и Нидерландия да спрат да блокират България и Румъния за Шенгенскта зона излезе съпредседателят на ПП Кирил Петков:

"Присъединете се към Европейския консенсус. Време е да подкрепите България да влезе в Шенген, и Румъния, защото, само когато тези две страни са вътре в шенгенското пространство, наистина ще стане зона на сигурност". 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски изрази оптимизъм по темата:

"Надявам се вече да си изпълним нещата, които са и по границите, мигрантския натиск, и съвсем скоро да имаме добрата новина, че сме в Шенген. Надяваме се до декември да се случи". 

От своя страна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи прекратяването на наблюдението като "своеобразен кредит на доверие към България":

"България започва полека да излиза от ролята на обичайния заподозрян като най-корумпирана страна. Нашите партньори виждат, че България има политически елит, способност да следва дневен ред, да си поставя приоритети амбициозни и на база на това реформира управление, което да стабилизира политическата обстановка. Колкото и да е висока цената, предстои ни много работа. Предстоят ни амбициозни сериозни промени в Конституцията, които трябва да доведат до избор на Висш съдебен съвет, инспекторат и на главен прокурор, които наистина да са убедителни фигури, защото само тогава и българското общество, и нашите партньори ще видят изпълнението на този кредит, който в момента ни се дава".

Като най-категорично опровержение на твърденията, че назначените от президента Румен Радев служебни правителства са отдалечавали България от Европа – така секретарят на държавния глава по правни въпроси и бивши служебен министър на правосъдието Крум Зарков коментира решението на Европейската комисия за прекратяването на механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния:

"Оказа се точно обратното. Именно десетмесечните усилия на тези правителства доведоха до там, че България реализира най-големия си интеграционен успех от 2007 г. насам. В самото прессъобщение на Европейската комисия е отбелязано, че работата е свършена през юни месец 2023 г. Оттук нататък обаче този успех трябва да се използва. Във външен план той трябва да се използва, за да убеди скептичните държави, за да влезем в Шенген. Във вътрешен план той трябва да се използва от новото правителство да задълбочи и продължи реформите, а не да ги замразява или да отстъпва".

Относно очакванията за членството на страна ни в Шенген Зарков заяви, че дипломацията ни трябва да си свърши работата и че реформите в сектор правосъдие трябва да продължат и да бъдат ускорени.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото издание на Фестивала на розата. Досието на "Розова вода от Агрос" – селото в планината Тродос,..

публикувано на 18.05.24 в 19:50

Фондът за социално осигуряване на Кипър - жизнеспособен поне до 2080 г.

Фондът за социално осигуряване на Кипър е устойчив и финансово жизнеспособен поне до 2080 г., показват резултатите от извършеното от Международната организация по труда /МОТ/ актюерско проучване. За дългосрочната му стабилност допринасят със заплатите и вноските си и многото българи, които работят на острова. Приходите във фонда от осигурителни..

публикувано на 18.05.24 в 19:46
12-годишния тогава Александър, който изчезна в района на Перник, трогна цяла България

Сашко от Перник отново се изгуби, откриха го за по-малко от час

Сашко от Перник, който през 2022 г. се изгуби за 9 дни в гората, беше издирван отново от полиция и жандармерия. За щастие, момчето бе намерено за по-малко от час. Това съобщи БиТиВи. Сигнал е получен в 17:45 часа от бащата на Сашко, че при разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир детето се е загубило. В 18:40 часа Сашко е..

публикувано на 18.05.24 в 19:42

Певец, печелил "Санремо", е новият носител на наградата Amnesty International Italia

Носител на наградата Amnesty International Italia за 2024 г. е певецът Диодато, който спечели „Санремо“ през 2020-а година. Диодато е носител на наградата на Amnesty International Италия заради песента си La mia terra (Моята земя). Композирана е за филма Palazzina LAF на режисьора Микеле Риондино.  По тази линия, Диодато е и носител на..

публикувано на 18.05.24 в 19:36
За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

465 плажа в Италия получиха "син флаг"

465 плажа в Италия получиха син флаг тази година, който е най-разпространеното и общопризнато международно отличие за качеството на крайбрежните зони в целия свят Отличени са 14 италиански морски курорта. Син флаг ще се развява на 465 плажа, принадлежащи на 236 общини - един рекорд в сравнение от преди 3 години, когато тези плажове бяха само 201...

публикувано на 18.05.24 в 19:22
Пропалестинска демонстрация в Лондон, архив.

Голяма пропалестинска демонстрация в Лондон

В Лондон е в ход голяма пропалестинска демонстрация, която съвпада с отбелязването на 76-тата годишнина от "Накба" - дума на арабски, която означава "катастрофа" и се използва от палестинците, за да опишат възникването на Израел.  Кампанията за палестинска солидарност (PSC), която организира протеста, заяви, че походът, започнал близо до сградата на..

публикувано на 18.05.24 в 19:07
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние, който беше приет на фона на масови протести. Ветото обаче има по-скоро символичен характер предвид съотношението на силите в парламента. В телевизионно изявление Саломе Зурабишвили обясни, че е наложила вето на закон, който противоречи на..

публикувано на 18.05.24 в 18:54