Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никос Христодулидис заминава за Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Никос Христодулидис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипърският въпрос ще бъде поставен на най-високото международно ниво през следващата седмица – на провеждащото се в Ню Йорк Общо събрание на ООН. Президентът на Кипър Никос Христодулидис заминава днес за участие в него, като в кулоарите му ще има поредица от важни контакти за възобновяване на преговорите.

Промяна на основата на решението на Кипърския проблем е изключена и това е позицията не само на Кипър, но и на международната общност, заяви президентът Никос Христодулидис в навечерието на отпътуването си. Той подчерта, че пред международния форум отново ще представи волята на Никозия за подновяване на преговорите и излизане от сегашната задънена улица. 

Най-важната му среща за обсъждане на тези перспективи е с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, която ще се състои на 22 септември. 

В същото време лидерът на кипърските турци Ерсин Татар, който заминава за Ню Йорк в неделя, обяви в петък, че няма да отстъпи от новата си политика по Кипърския въпрос. Тя е насочена към признаване на суверенното равенство и равния международен статут на кипърската турска общност. 

Към момента в програмата в Ню Йорк не е предвидена съвместна тристранна среща на лидерите на двете кипърски общности с генералния секретар на ООН поради несъгласие на Ерсин Татар. Провеждането й бе една от целите на Никозия като възможност да се даде тласък на преговорния процес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху, Никос Христодулидис и Кириакос Мицотакис

До 3-6 месеца Израел, Кипър и Гърция ще решат за експлоатацията на регионалните газови находища

В следващите от 3 до 6 месеца Израел, Кипър и Гърция трябва да вземат политически решения за експлоатацията на газовите находища в Източното Средиземноморие и износа на горивото за Европа. Това стана ясно след проведената днес в Никозия среща на..

публикувано на 04.09.23 в 17:19

ЕП зове Турция да се откаже от позицията си за решаване на Кипърския въпрос

Европейският парламент призовава Турция да се откаже от неприемливата си позиция за решаване на Кипърския въпрос чрез създаването на две държави на острова. Това се заявява в доклада за Турция, дебатът по който е днес в пленарната зала на..

публикувано на 12.09.23 в 08:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Товарен влак ударил лек автомобил в Русенско

Товарен влак е ударил лек автомобил рано тази сутрин. Инцидентът е станал малко  преди 8:00 часа в междугарието Моруница - Бяла, Русенско. Товарната композиция е ударила автомобила,който е пресичал линията при задействан прелез. Няма пострадали,..

публикувано на 26.06.24 в 13:04

Продължава израелската офанзива в района на Рафах

Израелската армия продължава офанзивата в района на Рафах. Тази нощ са нанесени удари и в северната част на Ивицата Газа. Интензивни престрелки са избухнали в западния квартал Тел ас-Султан на Рафах. Бойци на "Хамас" и "Ислямски джихад" са..

публикувано на 26.06.24 в 12:51

Собственици на фотоволтаични централи на протест при плевенското с. Ясен

Протестиращи собственици на фотоволтаични централи затвориха тази сутрин за 20 минути пътя София - Русе при плевенското село Ясен. Те настояват КЕВР да промени методиката за изчисление на цената на тока, който добиват, с мотива, че тя ги обрича на..

публикувано на 26.06.24 в 12:38
Пламен Тончев в НС, 26 юни 2024 г.

Пламен Тончев: ДАНС работи и по сигнал на премиера за решението за изграждане на болница "Мама и аз"

Председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев беше изслушан от Народното събрание за действията на службата около искането на частна фирма да строи частна педиатрична клиника, докато държавата се бави със своя проект за..

публикувано на 26.06.24 в 12:24
Галин Цоков, министър на образованието

МОН: Десетокласниците показват по-високи резултати по БЕЛ, по математика изостават

Българските десетокласници показват по-високи резултати по български език и литература, но по математика изостават. Това показва анализът на националното външно оценяване. Преведени в оценки, средните резултати на десетокласните се движат между 3..

публикувано на 26.06.24 в 12:22

Природният газ ще поевтинее незначително през юли

През следващия месец природният газ ще поевтинее с малко над процент и един киловатчас ще струва около 58,80 лева за мегаватчас. Това потвърди изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов по време на общественото обсъждане на цените...

публикувано на 26.06.24 в 11:48
Марк Рюте

Следващият генерален секретар на НАТО ще е Марк Рюте

Постоянните представители на страните от НАТО избраха за следващ генерален секретар на Алианса премиерът на Нидерландия Марк Рюте. Той ще наследи на поста Йенс Столтенберг от 1 октомври, когато изтича неговия мандат. До избора на Рюте се..

публикувано на 26.06.24 в 11:34