Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свалянето на ограниченията за украинското зърно и природните бедствия - световни акценти от седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Украйна благодари на България, че не е удължила ограниченията върху износа на нейното зърно след 15 септември. Страната ни свали мораториума единствена от петте засегнати държави още преди решението на Брюксел за отпадане на забраната.
Европейската комисия обяви, че окончателно приключва механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния, въведен през 2007-а.
А в годишната си реч пред председателката Урсула фон дер Лайен отправи призив двете страни най-после да бъдат приети в Шенген, без повече да се отлага. 
Австрия се противопостави на призива с аргумента: "Имаме нужда от повече граничен контрол, не от по-малко". Вътрешният министър Герхард Карнер настоя, че към настоящия момент няма смисъл от разширяване на зоната, защото заради засиления мигрантски поток някои страни членки и без това обсъждат допълнителен граничен контрол.
"Затварянето на Шенгенското пространство за Румъния и България нарушава договорите, тъй като приемането им е заложено в тях", възрази румънският евродепутатът Дачиан Чолош.
След решението на българския парламент да вдигне бариерите пред украинското зърно украинският президент Зеленски написа в социалната мрежа Екс, че България е дала пример за истинска солидарност.

От кабинета му също приветстваха София, която е показала "как зряла европейска демокрация взема решения въз основа на факти, а не на емоции и не смесва икономиката с политиката."  
Опровергано беше съобщението от Будапеша, че България е сред страните, които ще продължат ограниченията.
После беше уточнено, че четири държави ще продължат забраната за внос на украинско зърно - Унгария, Полша, Румъния и Словакия. За това се изказа и еврокомисарят по земеделие - полякът Януш Войчеховски. 
В Украйна президентът Зеленски наложи вето на Закона за електронните декларации заради клаузи, позволяващи избягване на отговорност при "забравени" доходи от чиновници. Допуска се отлагане на представянето на документите, както и на публичния достъп до тях.
Зеленски обеща действия на държавата в защита на обществото от онези, които поставят собствения си портфейл над социалните норми и правила и дори над войната.
Украйна разполага с малко повече от месец, докато сезонните промени във времето започнат да пречат на контранастъплението, коментира председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Марк Мили. 
Той обаче призна, че украинското настъпление се развива по-бавно от очакваното. В същото време припомни, че още в началото е прогнозирал, че това ще бъде продължителна и трудна кампания, която ще вземе много жертви.
На фона на зачестили украински атаки с дронове в Крим и гранични руски области и съобщения от Киев за военни успехи руският президент Владимир Путин заяви, че Украйна може да започне преговори за мир, едва когато нейните ресурси свършат. 
Путин е "приел с благодарност" поканата на Ким Чен-ун да посети Пхенян, съобщиха от Кремъл след визитата на севернокорейския лидер в Русия. 
Среща на Владимир Путин с Ким Чен-ун във Владивосток, 12 юни 2019 г.
Посещението разпали опасения в САЩ, че съживяването на оста Москва-Пхенян би могло да заздрави руските въоръжени сили в Украйна и да предостави на Ким съвременни ракетни технологии.
Трансферът на оръжия от Северна Корея към Русия би бил в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Няма да се поколебаем да наложим нови санкции, заявиха от Държавния департамент и отбелязаха:
През седмицата Путин се срещна с китайския вицепремиер Чжан Гоцин и констатира че отношенията между двете страни са достигнали историческо ниво. Според него Западът се опитва да възпре Китай, но ще се провали. 
В реч на пленарната сесия на Източния икономически форум във Владивосток Путин заяви, че западните държави разрушават системата на финансови и търговски отношения, в създаването на която са участвали. 
Информацията за времето и мястото на срещата на лидерите на Русия и Северна Корея не беше уточнена до момента, в който бронираният влак на Ким Чен-ун не пристигна на гарата на космодрума Восточний в Амурска област. 
Севернокорейският лидер заяви, че ще превърне в абсолютен приоритет двустранните отношения с Русия, която страната му поддържа в свещенната й битка със Запада:
Срещата на Восточний, символ на руските космически амбиции, беше предшествана от изстрелване на две севернокорейски балистични ракети. 
В информацията за развитието на отношенията със Северна Корея от Кремъл засегнаха тема, по която се говори рядко - подаръците, които са си разменили лидерите. 
С подарък от китайския лидер Си Дзинпин - сгъваем и непробиваем смартфон се похвали венецуелският президент. Николас Мадуро обяви, че страната може скоро да изпрати първите си астронавти на Луната с китайски космически апарат. По време на посещението в Китай венецуелският лидер подписа редица споразумения в различни области.
Николас Мадуро
Председателят на американския Конгрес Кевин Маккарти обяви, че е наредил няколко комисии да започнат формално разследване за евентуално отстраняване от поста на президента Джо Байдън. Разследването ще бъде насочено към обвинения в злоупотреба с власт, възпрепятстване и корупция. Вероятно е обаче по въпроса да бъдат разделени дори законодателите републиканци. Някои смятат, че може да има обратен ефект и да засили подкрепата за сегашния държавен глава. 
Също тази седмица три федерални обвинения за притежание на оръжие бяха повдигнати на сина на американския президент - Хънтър Байдън.
В Централна Гърция много хора дни наред бяха без питейна вода след катастрофалните наводнения. 

Жителите на Волос, чиито домове претърпяха големи щети от средиземноморския циклон „Даниел“, продължават да се опитват да изчистят огромните количества кал и боклуци. Големи икономически поражения търпи туристическият сектор.
През седмицата започна изплащането на обезщетенията на пострадалите от бедствието. Над 10 хил. граждани от всички пет засегнати региона в Централна Гърция са подали заявления за държавна финансова помощ. Субсидиите са до 10 хил. евро за домакинство.
Бурята "Даниел" причини мащабно бедствие и в Либия. 11 хиляди надхвърли броят на загиналите само в Дерна - най-тежко засегнатия град. Продължава издирването на оцелели след огромното наводнение, предизвикано от скъсването на стените на два язовира при проливни дъждове. Разрушената инфраструктура прави изключително труден достъпа на спасителни екипи и доставките. Наводнението в Дерна е било толкова опустошително, че  сякаш едновременно с него е имало и земетресение и са се срутили много сгради - така описват ситуацията от хуманитарните организации.
Според Световната метеорологична организация смъртта на много хора е можело да бъде предотвратена при нормално работеща система за ранно предупреждение. Либия обаче е в спирала на конфликти, откакто беше свален от власт Моамар Кадафи. Така в Триполи управлява международно признато правителство, а на изток има паралелна администрация.
Заместник-генералният секретар на ООН Мартин Грифитс заяви, че с бедствието климатът е напомнил безпощадно за себе си.  Организацията отправи апел за спешно набиране на 70 милиона долара в помощ на пострадалите.     
Хиляди жертви има и в Мароко след опустошителното земетресение в края на миналата седмица от 6,8 по Рихтер. Нужни са палатки, генератори, храна, дрехи и санитарни продукти. Спасителни екипи от Великобритания и Испания свидетелстваха, че ситуацията на място е катастрофална.

И в Мароко, както и в Либия, много хора са гневни и разочаровани, че не са получили никаква помощ от държавата. 
Земетресението се оценява като най-смъртоносното в северноафриканската държава от над 60 години и най-мощното от повече от век.
В Конгреса на Мексико за първи път официално беше обсъден въпросът за възможен извънземен живот.  
Изслушването предизвика смесица от изненада, недоверие и подигравка в социалните мрежи, споделяните клипове  бяха със заглавия от типа "марсианците пристигнаха".
Тейлър Суифт
"Лунен човек" беше само едно от отличията, с които суперзвездата Тейлър Суифт си тръгна от бляскавата церемония на видео музикалните награди на MTV. Суифт очаквано стана големият победител, след като водеше по номинации. Тя грабна топ отличието за видео на годината за клипа към хита "Anti-Hero" - водещ сингъл от албума й "Midnights". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" е приел предложение за прекратяване на огъня

Палестинската групировка „Хамас“ е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. От израелската армия обаче заявиха, че продължават с плановете си за операция в град Рафах на фона на призивите на международната общност за въздържане от страна на Тел Авив.  Пред телевизия "Ал-Джазира"..

обновено на 07.05.24 в 01:16

Безплатни изследвания на пушачи в София, Благоевград, Пловдив и Плевен

Безплатни изследвания на дишането при пушачи ще се проведат през месец май в София, Пловдив, Плевен и Благоевград в рамките на кампанията „За живот без тютюнев дим“. Инициативата е на Асоциацията за профилактика на белодробните заболявания и Института за здравно образование и е посветена на Световния ден без тютюнев дим - 31 май.  Прегледите ще се..

публикувано на 06.05.24 в 22:46

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл.  Игуменията на Граничкия девически манастир сестра Фотиния каза, че притежава диск с песнопенията с..

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35