Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В Германия за пореден месец има много ниски стойности на бизнес климата в индустрията. По-зле са, отколкото признават"

Цветослав Цачев: Държавите харчат прекомерно много пари. Пазарът ще изчисти това

Фалитът на Гърция изглежда съвсем малък проблем в сравнение с това, което може да се случи с Италия, предупреди финансовият анализатор

| Интервю
финансовият анализатор Цветослав Цачев
Снимка: БНТ

Тъмните облаци над европейската икономика се сгъстяват, предупредиха тази седмица първо Европейската комисия с междинната си прогноза, а след това и от Европейската централна банка - с десетото поредно увеличение на основните си лихвени проценти в битка срещу упоритата инфлация. Еврокомисията снижи очакванията си за икономическия ръст в еврозоната и в съюза като цяло, като един от най-големите проблеми се очертава германската икономика, която Брюксел очаква да се свие с 0,4 на сто тази година. Даже списание Economist припомни скандализирало Берлин преди близо 25 години свое заглавие - "Дали Германия не е отново болният човек на Европа?" За индекса на потребителските цени ЕЦБ очаква годината да завърши на ниво 5,6 на сто - доста над целевите 2 процента в средносрочен план. Увеличението на лихвите с 25 базисни пункта обаче беше донякъде неочаквано, потвърди пред БНР икономистът и финансов анализатор Цветослав Цачев.

"Рядко банката прави изненади. Рядко централните банки правят изненади. Всеки се стреми да бъде предсказуем в това отношение. Централните банкери сега не са склонни да сложат край на повишаване на лихвата, защото това би изглеждало по-притеснително. Щом приключвате с повишаването на лихвата, това означава, че икономиката тръгва надолу. Това е посланието, което инвеститорите и икономистите не искат да чуят. Повишаването на лихвите има за цел да спре икономиката, да я забави до такава степен, че безработицата да тръгне нагоре и да спре инфлацията. Това, което сега банкерите се опитват да ни кажат, е, че икономиките вървят към меко приземяване, че няма да се получи най-негативният сценарий. Алтернативата е икономическа рецесия", коментира Цветослав Цачев в предаването "Събота 150".

По думите му сега най-важното е "очакванията за инфлация да бъдат спрени, задушени веднъж завинаги".

ЕЦБ трябва да избира между това да бъде централна банка на Германия, Франция, Белгия, Холандия – северните страни като много близки в това отношение, или централна банка на Италия и Испания, смята експертът. За страните от юга и периферията повишаването на лихвите е много сериозна тежест, отбеляза той.

Парите се обезценяват, защото инфлацията в еврозоната – над 5% през август, си остава факторът, който изяжда спестяванията. Това иска да спре ЕЦБ, изтъкна Цачев.

В Германия за пореден месец има много ниски стойности на бизнес климата в индустрията, подчерта той.

"Реално от последните две десетилетия в толкова лоша ситуация в индустрията Германия се е намирала в рамките на няколко месеца. Това са кризите около ковид и 2008 г., ипотечната криза. Толкова зле индустрията е била за съвсем кратки периоди и след това много бързо започва да се възстановява, защото е имало стимули, които сега не стоят на дневен ред. Това е голямата разлика. Затова казват "болния човек на ЕС". Германия не е болната икономика. Сега там виждаме конкуренцията от Китай, виждаме "Тесла" от САЩ, която показва как трябва да се правят автомобили, поглед 21 век, и икономиката не успява да се адаптира явно. Газ, суровини, материали. Доста по-евтиният внос на стомана в Турция прави продуктите от метал, които Турция внася в ЕС, много по-конкурентни."

"Не знам период в историята, когато Германия да не е завличала единната икономика на Европа нагоре или надолу. В Германия са по-зле, отколкото си признават", изказа мнение Цветослав Цачев.

"Винаги е най-тъмно преди изгрев. Още не е може би най-тъмното. Може би изгревът ще дойде с много голямо забавяне заради монетарната политика, но ще се случи."

Структурната промяна в движението на стоките и суровините ще остане, дори войната утре да свърши, посочи още анализаторът.

"Не виждам как трупането на държавни дългове, необмислените харчове, ще спре", изтъкна Цачев и очерта големия според него проблем - държавите харчат прекомерно много пари, налице са огромна задлъжнялост, евтини кредити и инвестирането им в неефективни производства. Политиката на безсмислено големи правителствени разходи не може магически да се промени за 1-2 години, допълни експертът и даде примери – във Франция над 55% от икономиката минава през държавата - "това не е пазарно стопанство", а САЩ плащат повече лихви по дълга си от размера на огромния им военен бюджет.

"Пазарът ще намери начин да изчисти това неравновесие. Ако държавите и политиците в Европа не измислят правилния начин, по който да стане това постепенно, то ще се случи по неприятен начин. Лихвите ще останат високи, държавите ще се сблъскат с повече големи разходи, ще доведе отново до фалити, на които никой няма да може да помага. Фалитът на Гърция за 300 милиарда изглежда съвсем малък проблем в сравнение с това, което може да се случи с Италия."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09