Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди екоактивисти на протест в Ню Йорк

Снимка: БТА

Десетки хиляди хора излязоха на протест по улиците на Манхатън в Ню Йорк, настоявайки за повече действия срещу изменението на климата, два дни преди официалното откриване на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, предаде АФП, цитирана от БТА.

Демонстранти от около 700 организации и активистки групи се събраха в Ню Йорк, носейки плакати с надпис: "Байдън, сложи край на изкопаемите горива“, "Изкопаемите горива ни убиват“, "Не, аз не гласувах за пожарите и наводнения", "Спрете използването на изкопаеми горива", "Обявете извънредно положение за климата".

Американският президент Джо Байдън е в списъка със световни лидери, които ще пристигнат днес в Ню Йорк за 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, чието откриване е насрочено за утре.

"Ние сме тук, за да поискаме от правителството да обяви извънредна климатична ситуация“, каза Аналилия Меджия, директор на активистката група Център за популярна демокрация.

Един от протестиращите беше облечен като топящ се снежен човек, като своеобразно предупреждение за повишаването на нивата на океаните и моретата, посочва Ройтерс. Посланието към световните лидери беше да спасят планетата от използването на петрол и газ, за което се смята, че допринася за глобалното затопляне.

Според организаторите на протеста от Центъра за популярна демокрация в него са взели участие над 75 000 души, посочва АП.

Протестът е част от планирани едноседмични демонстрации по целия свят, организирани от "Климатичната група" - неправителствена организация, чиято цел е да мобилизира протести срещу измененията на климата и глобалното затопляне. Планирани са повече от 500 протеста в общо 54 държави, включително САЩ, Германия, Великобритания, Южна Корея и Индия, на които се очаква да се съберат повече от милион демонстранти по целия свят, отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35

ГЕРБ-СДС иска да се пребори за два мандата в Монтана на вота през юни

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана. След 9 мандата депутат от ГЕРБ Ирена Димова не е в листата и остава областен координатор: "Аз съм се..

публикувано на 06.05.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Опит за бойкот на стачката на журналистите от РАИ

В ход е 24-часовата стачка на журналистите от италианската обществена медия РАИ. Организирана е от синдиката на журналистите на медията UsigRai, основан преди 40 години. В момента има над 1600 членове от 2000 журналисти в медията. Стачка в РАИ Протестът преминава в особена атмосфера от сблъсъци на мнения от страна на управата на РАИ,..

публикувано на 06.05.24 в 19:13
Кирил Петков

Петков обвини бившите си съмишленици от "Да запазим Корал", че са станали "ДАНС-доносници"

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков честити днешния празник с пост във Фейсбук. Той публикува снимка на семейството си на плажа Корал и обвини бившите си съмишленици от сдружението "Да запазим Корал", че от "фейсбук рицари" накрая са се превърнали в "ДАНС-доносници". "Не е храброст да доносничиш на ДАНС. Там е мръсно, няма смисъл да се правите на..

публикувано на 06.05.24 в 19:05

Близо 1 млн. българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина

Близо 1 милион българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина по данни на Института за анализи и оценки в туризма. Днес е последният почивен ден и очакванията са хората да се завърнат. Хиляди са шофьорите, които се прибират в София.  Традиционно най-натоварените магистрали са "Тракия" и "Хемус". Очаква се движението да бъде..

публикувано на 06.05.24 в 18:53
Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон, вляво, и президентът на Китай Си Цзинпин и съпругата му Пън Лиюан позират на стълбите на Елисейския дворец, 6 май 2024 г.

Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори

Франция и Европа разчитат, че Китай ще използва всичкото си влияние върху Русия, за да допринесе за спирането на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след тристранната среща в Елисейския дворец заедно с френския президент Еманюел Макрон и китайския държавен глава Си Дзинпин. Урсула фон дер Лайен..

публикувано на 06.05.24 в 18:50
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров води листата на ДПС за евровота

Начело на листата на ДПС за Европейския парламент е съпредседателят на движението Джевдет Чакъров.  След него са досегашните евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.  Елена Йончева, която на миналите евроизбори през 2019 година беше избрана от БСП, сега е на пета позиция в листата на ДПС.

публикувано на 06.05.24 в 18:21