Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 2-18 септември 2023

11
Шабан Мустафа
Снимка: Личен архив

Шабан Мустафа спечели две световни титли в планинското бягане - това се случи в края на миналата седмица на Световното първенство за мастери в Мадейра, Португалия. 45-годишният българин стана първи в дистанциите 9 км (44:03 минути) и 32 км (2:11:52 часа) в групата на ветераните. Много добро представяне записа и другият български участник в състезанието на "майсторите" - в по-малката възрастова група 40-годишният Иво Андреев зае шестото място по 9-километровото трасе (49:54 минути) и 4-о на 32 км (2:28:19 часа). 


Иво Андреев (вляво) и Шабан Мустафа в Португалия

Снимка: Иво Андреев


Кирил Николов - Дизела победи в "Pirin Extreme", състезанието, което няколко години беше кръг от Световните серии по скайрънинг. То се проведе за поредна година в рамките на планинския ултрамаратон "Пирин Ултра". Дизела измина предизвикателното 38-километровото трасе, с 3300 м изкачване за 5 часа и 6 мунити. Второто място също беше заето от българин - Тенчо Жеков, който пристигна на финалната арка на площада в Банско 3 минути след Дизела. 

Кирил Николов - Дизела

Снимка: Фейсбук страница на "Пирин Ултра" 


“Пирин Ултра” се проведе между 8 и 10 септември, като тази година събра 550 участници, половината от които дойдоха от чужбина, за да мерят сили в красивата и трудна за бягане българска планина. При жените в 38-километровото трасе победи полякинята Кинга Квятковска - 6 часа и 35 минути, а българката Верадина Начева стана трета, 7 часа и 2 минути. 

В най-дългата дистанция - 160 км, с 11000 м Д+ първи пресече финала Димитър Атанасов. Той измина тежкото трасе за 29 часа и 12 минути, като постави нов рекорд - с 21 минути по-добър от предишния, на Божидар Антонов. При дамите най-бърза беше Хана Вачова от Чехия. Освен тези 2 старта, имаше отново и на 66 км - там първите места бяха заети от Тимотей Шали (9:31:48), Словакия, а при жените - от полякинята Марта Начик (11:17:33).


Pirin Extreme 38K

Снимка: Vladislav Rusev Photography


Пирин Галов успя да финишира един от най-тежките планински ултрамаратони в света - Tor de Geants, в Италианските Алпи. Българският бегач измина трасето, дълго 330 км, с 24000 м изкачване, за 96 часа и 42 минути. Това му отреди 36-ото място сред 1100 стартирали бегачи. Половината от тях обаче не успяха да финишират.


Пирин Галов

Снимка: Личен архив на Пирин Галов


“А времето беше прекрасно - дъжд, суграшица, мъгла...”, пошегува се Пирин. “Много народ сдаде багажа от преохлаждане и ходила, целите в мазоли. На мен ми е второ участие. Миналата година спрях на 250 км, след като обърках пътя и загубих мотивацията си. Но за сметка на това, тази година, 7 дни преди старта изкачих Пунта Гнифети по ръба Сигнал и три дни преди старта - Матерхорн по италианския ръб, та емоционално си наваксах”, разказа Галов пред БНР.


Гледка от маршрута Crista Signal в района на Монте Роса


"Това е от загрявката за TOR-a - по тур "Cresta Signal", на 300-400 м под най-високата хижа в Европа, "Маргарита" - обясни Пирин, известен не само със своя борбен, но и приключенски дух. Снимка: Личен архив на Пирин Галов


На 2 септември край Приморско се проведе ултра крос триатлонът “Лъвско сърце”. Състезанието включваше 3 км плуване в открито море, 116 км планинско колоездене в Странджа и 21 км бягане в пресечен терен. Победи Данаил Велинов, който успя да запише общо време 7:27:29 часа. Мишел Георгиева спечели първото място при жените с време 9:41:16 часа.


Старт на плуването в

Снимка: KrisoK Photography


На 9 септември пловдивчанинът Николай Русев стана първият българин, изкатерил в стил “онсайт” маршрут с категория на трудност 8b. Линията се нарича “Helikopter v omaki” и се намира в Словения, където българинът беше на състезание с националния отбор по спортно катерене. Въпреки високата влажност и горещото време, Русев е успял да премине маршрута с характерните туфи от първи опит, а негови съграждани се пошегуваха в социалните мрежи, че е бил добре подготвен за това заради традиционните жеги, в които пловдивските спортисти се налага да катерят.


Николай Русев

Снимка: Владимир Пеков


Във финландската столица Хелзинки се проведе Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината “трудност”. Участваха 250 млади катерачи от 29 страни, сред тях и 9 българи. Най-добре се представиха Валисия Мей, която постигна най-доброто си класиране досега на европейско първенство и зае 5-ото място, Слав Киров стана седми, а Боян Киров - 20-и. Това беше и последният европейски шампионат за годината за младите катерачи, след който беше обявена ранглистата за комбинацията “боулдър и трудност”. В нея българските състезатели имат 2 трети места - Слав Киров, при юношите U20, и Боян Киров, при юноши U18. 


Слав Киров

Снимка: @andyfin9

Заради дъждовното време традиционната Катерачна среща, която е и Държавно първенство по скално катерене, беше отложена за 23 и 24 септември. Тазгодишното й, 13-о издание ще се проведе на скалите край село Брезе, община Своге, където се очаква да се съберат катерачи от различни клубове и краища на страната.


Българските спасители, които участваха в мащабната акция в пропастта Морджа в Турция, се завърнаха у насТе достинаха най-ниската част в “спасителния коридор” за изваждането на пострадалия американски пещерняк, а ето как се развиха събитията:

На 2 септември 40-годишният мъж получава кръвоизлив в стомаха, докато изследва дълбоката 1276 м пещера в най-ниската й част. Два дни по-късно до него стигат първите унгарски спасители и лекар. След още два дни двама българи пренасят кръв в лагера на -1040 м, за да се направи кръвопреливане. На 7 септември трима от българския екип инсталират в най-ниската част от пещерата въжените системи за изваждането на американеца. След още два дни вече 7 българи, украинка, турчин, заедно с хърватските и полските си колеги, успяват да изнесат носилката с пострадалия до -680 м, откъдето американецът е поет от другите екипи. Минути след полунощ на 12 септември Марк Дики (Mark Dickey) е успешно изваден на повърхността. В акцията участват над 200 души, сред които 17 от България. Това разказа за БНР пещернякът Теодор Кисимов, участвал в изледването на Морджа в продължение на 3 години - 2018-2020 г. Благодарение на това, че русенецът познава много добре както пещерата, така и турските си колеги, потеглянето на българския екип в помощ на пострадалия е значително ускорено.

“8 души събрах аз с личния си бус и 5 тръгнаха ден след нас с 2 коли, така и се върнахме”, обясни Кисимов. Четирима от българския екип заминават за Турция с чартърен полет, платен от спонсор. На връщане билетите са платени от “Националната асоциация на доброволците в Република България”. 

Пещерните спасители у нас използват за акциите, в които участват, лична екипировка и лични средства. В страната ни няма Закон за доброволчеството, който да регулира дейността на доброволците, отношенията им с работодателите, застраховките и пр.


Част от спасителите в Турция

Снимка:Emre AFAD

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

19.05.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 19 май 2024 г. Водещ : Даниела Якова

публикувано на 19.05.24 в 09:17
Линията на спускане от Голямата кула на Транго

Екстремните спортове 13 - 18 май 2024

Трима американци осъществиха първото спускане със ски от Голямата кула на Транго (Great Trango Tower) в Пакистан. Джим Морисън, Кристина Лъстенбергер и Шантел Астрога са изкачили стръмната скална кула, висока 6286 м, а след това са се спуснали със ските си по Западната й стена. Това се е случило на 9 май и се определя като "едно от най-големите..

публикувано на 18.05.24 в 18:34
Траверс към кулоара на Хорнбайн, Еверест

Стипе Божич: Преживях кошмара на всеки алпинист в Хималаите

Родителите му одобряват странното му хоби едва когато научават за постиженията му от вестниците. През 1979 г. той е един от петимата алпинисти, които правят първото изкачване на Еверест по Западния гребен, т.нар. Жесток път. На слизане му се налага да прекара нощта на 8300 м височина - на открито, при минус 40 градуса температури. През 1989 г...

публикувано на 18.05.24 в 18:13
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23