Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След края на протеста на миньорите и енергетиците земеделците ще бъдат пред МС

При протестиращите земеделци в Долни Богров край София пристигна ресорният министър Кирил Вътев

Протестиращите земеделски производители от различни краища на България са строили земеделската си техника на входа на София в района на Долни Богров - 19 септември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

От Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщиха, че след 14:00, след приключване на протеста на миньорите и енергетиците, протестиращите земеделци ще бъдат пред Министерския съвет.

Малко преди 13:00 часа на място при протестиращите в Долни Богров край София пристигна министърът на земеделието Кирил Вътев. 
Земеделците носят плакати "Не убивайте българските фермери", а животновъдите изляха цяла цистерна с мляко, за да демонстрират какво се случва с българското земеделие при неконтролирания внос на селскостопанска продукция.
Министър Кирил Вътев покани протестиращите земеделци в Министерския съвет на среща, в която ще се включат премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев.

Няма възможност за забрана на вноса от Украйна, но страната ни има месец, за да договори условията, вида и количеството стоки, които ще внасяме оттам, каза земеделският министър:

"На 15-ти до колко късно продължиха преговорите в Европейската комисия за това трудно решение. Това не е лесно решение, не е просто решение. Далеч е по-сложно е от това, което искаме сега и веднага.

И аз искам сега, веднага, ама много повече от вас искам. За да не стоим тука по този начин, а да решаваме същинските проблеми на земеделието, които са трупани през 30 години".


Протестиращите отговориха, че ще отидат всички, а решенията, които управляващите предложат, ще бъдат приети само след одобрение от всички протестиращи:

"Ще дойдем на среща, но това, което бъде представено като решение на проблемите, и въпросите ще бъдат гласувани на площада от тези хора.

Ако тези хора приемат това, което ни се предлага, ще бъде добре. Защото ние не сме дошли да показваме кой колко е красив, умен, какво има или какво няма.

Ние сме дошли да защитим заедно българското земеделие", каза Радослав Христов, представител на протестиращите.
Снимка: БГНЕС
Днес протестиращите стигнаха до центъра на столицата с личните си автомобили и ако преговорите в Министерски съвет днес не дадат резултат, утре сутринта фермерите ще се върнат в центъра на София с тракторите, като между 5:00 и 7:00 сутринта ще бъдат придвижени машините по бул. "Тодор Александров".

В 10:00 протестиращите ще тръгнат от площада пред храм "Св. Александър Невски" към Министерския съвет.
А във връзка с блокадите на пътища МВР съобщи, че са отворени пътят Плевен - Долни Дъбник, в района на с. Ясен, както и Русе  -Силистра, при кръстовището на с. Старо село. Остава затворен пътят Силистра - Добрич, на изхода при с. Калипетрово.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност води до смъртта на 4 милиона и 950 хиляди души годишно. Новата политическа декларация , подписана..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше прекъснато, след..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с висока скорост.  Пристигналият на мястото медицински екип само е могъл да констатира смъртта на шофьора...

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията трябва да продължи.  Около това становище се обединиха на среща днес в СЕМ членовете на..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така, включително Китай, винаги, когато Путин размахва "ядрената си сабя".  Първият дипломат на Съединените щати..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия.  Според Микула удържането на града под украински контрол е нереално, като се имат предвид ресурсите и..

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на "Република“.  Протестът е срещу собственика Джон Елкан, президент на футболен клуб "Ювентус",  а..

публикувано на 26.09.24 в 19:48