Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Използването на електронни бележки ще спести 24 часа труд на класните за година"

Проф. Галин Цоков: Търсим възможност оценяването да се ориентира към формирането на умения и компетентности

"От следващия месец ще започне проект за въвеждане на компетентностния модел в българското училище"

| Интервю
проф. Галин Цоков
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разясни пред БНР целите и предизвикателствата, пред които е изправена ръководената от него институция в началото на новата учебна година. Той посочи и какъв ще бъде ефектът от въвеждането на електронни извинителни бележки в училище от началото на следващия месец. 

"При изписване на рецепта лекуващият лекар ще има възможност да напише и електронна бележка. Тя автоматично ще се получи в училище. Диагнозите няма да бъдат видими за всички. Ще има сериозен ефект за самите класни ръководители. Ще се спести около едно денонощие труд на всеки класен ръководител от едногодишното използване на електронни извинителни бележки. Това означава, че той ще може допълнително да работи с децата и родителите, а не да отмята и преглежда хартиени бележки". 

Проф. Цоков обясни още, че реформите в образованието няма как да се случат, ако не се промени учебното съдържание

"Нашият екип продължи един процес, при който десетки педагогически специалисти са извели промени в учебните програми от 1. до 10. клас, които през юли отворихме за обществено обсъждане. Направихме го с идеята да има приемственост между екипите в МОН. Идеята е в някаква степен да отпадне фактологичната натовареност на учениците, без да има по-сериозни размествания и преструктуриране на учебното съдържание, за да няма необходимост от нови учебници. Това ще облекчи учителите да ориентират обучението не само към овладяване и възпроизвеждане на знания, а и към формирането на уменията и компетентностите на учениците. С това реформата в учебното съдържание няма как да приключи. Това е един етап. Другият е как да се промени учебното съдържание, така че то да е по-компетентностно ориентирано".

Идеята да не се дават домашни на учениците не е стояла във фокуса на промените, предложени в Наредба 11, отбеляза министърът в предаването "12+3".

"Предложихме промени, свързани с регулирането на броя на самостоятелните или екипни работи на учениците, които се оценяват. Оценяването на проекти може да се извърши от двама или трима учители съвместно. Търсим възможност оценяването да се ориентира към формирането на умения и компетентности на ученицитеа не само към възпроизвеждане на знание". 

В Наредба 11 записахме, че самостоятелните работи могат да се дават и за възприемане на нови знания, посочи той.

"Учителите могат да използват и модела на обърната класна стая, при който ученикът вкъщи получава новото знание чрез определено видео или с дигиталната раница, дискутира в клас и стига до разбиране и формиране на умения. Все повече методи от т.нар. "формиращо оценяване" трябва да се използват в нашето училище".

Министърът обясни и причината за наблюдавания спад в учебните постижения след началния училищен етап

"Ключовият клас е 5. Там отделните дисциплини се преподават от различни учители. Знанието е много по-структурирано и трябва да се усвоява по-системно и последователно. Важно е учебните програми след 5. клас да са ориентирани към формиране на умения и компетентности. Така учителите ще могат да работят и екипно. Това е в основата на мотивирането и успеха на учениците".

От следващия месец ще започне проект за въвеждане на компетентностния модел в българското училище, отбеляза проф. Цоков.

"В отделни училища ще се осъществи целенасочено обучение за формиране на ключови компетентности. След това да може да се мултиплицира в цялата образователна система". 

Увеличението на учителските заплати има благоприятен ефект и върху висшето образование, посочи министърът.

"Нарасна конкуренцията за тези специалности. Вдигна се и средният успех на обучаващите се в тях". 

Проф. Цоков обясни, че се работи и за увеличение на заплатите на университетските преподаватели

"На заседание на МС приехме решение да се прехвърлят 16 милиона лева на 33 висши училища. Това ще позволи началните заплати на асистентите да се увеличат от 1500 на 1810 лева. Това е с 110 лева повече от най-ниската заплата на учителите". 

Все още се ремонтират няколко десетки училища, каза той.

"През учебната година също ще има ремонти. По ПВУ ще започнат ремонт над 116 образователни институции в цялата страна. Това са детски градини, училища и ученически общежития". 

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Галин Цоков в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски, Русия иска да покаже, че именно тя определя какво ще става по-нататък във войната:  "Фактически..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония. Вчера потенциалният македонски..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11
На Седемте езера все още има сняг, а най-горните - Окото и Сълзата, не са се размразили

Отбелязаха Европейския ден на "Натура 2000" на Седемте рилски езера

Европейският ден на "Натура 2000" беше отбелязан на Седемте рилски езера, съобщават от дирекцията на Национален парк "Рила". По циркуса все още има снежна покривка, а най-горните от езерата - Сълзата и Окото, не са размръзнали все още напълно, което си е атракция в този дял на планината. Еколози, планинари, туристи направиха..

публикувано на 17.05.24 в 19:58