Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Небългари управляват България

| Коментар

По-често трябва да си припомняме Деня на независимостта или Съeдинението, защото те ни показват, че независимо от всичко, можем и сами. Днес се опитват да ни убедят, че ако искаме да постигнем нещо като държава, задължително трябвало да сме били членове на някакви блокове и съюзи и задължително трябвало да изпълняваме всичко, което ни нареди моментният световен хегемон. Грантовите анализатори и политици ни повтарят, че единствено послушанието води до успех. А истината е, че единственото, до което води послушанието, е създаването на слугински манталитет. Именно това лакейско поведение българските управляващи са усвоили особено добре. Застанали са в поза „винаги готов“, слушат и изпълняват. Даже понякога изпълняват, преди още да са чули какво се изисква от тях. Развили са свръхестествената способност да предугаждат какво ще поискат от тях чуждите началници и се втурват да го изпълняват, още преди нареждането да е официално формулирано.

Само хора с васално съзнание могат да призовават за промяна на датата на националния празник. Само хора без никакво чувство за независимост могат да предлагат в Конституцията ни да се запише, че сме членове на НАТО и ЕС завинаги. Само хора, за които българските национални интереси не значат нищо, могат да премахнат забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Добре ще бъде нашите управляващи да се поучат от поведението на Полша. Това е държава, в която нетърпимостта към Русия е издигната в култ. Поради редица исторически събития, поляците имат всички основания да бъдат русофоби. До съвсем скоро Полша подкрепяше Украйна във всичко. Но когато стана дума за интересите на полските земеделци, Варшава каза „Баста!“ Украинците са ни мили, но по-мили са ни собствените съграждани, казаха полските управляващи и оставиха забраната за внос на украинска продукция. А когато от Киев заплашиха, че ще съдят Полша за това, президентът Анджей Дуда сравни Украйна с удавник, който повлича съседите си към дъното. Освен това полският президент съвсем знаково отказа среща с колегата си Зеленски по време на Общото събрание на ООН. Да, Полша е русофобска държава, но омразата към Русия не заслепява нейните управници дотам, че в името на тази омраза да навредят на собствените си съграждани.

Да, обаче така могат да разсъждават управляващи, които, първо, имат достойнство, и, второ, не се държат като нискочели изпълнители на мръсни поръчки. Понякога ми се струва, че хората, които управляват в момента България, наистина не се чувстват българи. Приличат ми на подизпълнители на някакви чуждестранна корпорация, които са инсталирани на властови позиции отвън, при това за кратък срок, както и със задачата да разсипят колкото се може по-кардинално страната. А когато попиташ тези хора как си представят близкото си бъдеще, те съвсем откровено си признават как се виждат да си почиват на екзотични острови. Детето на ДС, което сега иска кмет на София да става, дори спомена конкретна дестинация – Бахамите. Е, как очаквате от такива политици да отстояват българската независимост!? Напротив, за да си осигурят безметежно съществуване на Бахамите или където и да било другаде, такива управляващи, без да се замислят, биха продали българските национални интереси.

Да бяха живяли преди 150 години, такива хора щастливо щяха да си живуркат сгушени в спарената прегръдка на падишаха, щяха да обясняват колко е прекрасно, че сме застанали на правилната страна на историята, тоест в завимост от Високата порта и щяха да искат във всички официални документи да бъде записано, че во веки веков сме част от Османската империя. За щастие, в началото на 20 в. управляващите в България са били коренно различни от днешните. Тогавашният политически елит наистина е искал страната ни да бъде независима. И е полагал много усилия, за да стане факт тази независимост. Единствените усилия, които днешните управляващи извършват, са свързани с желанието им страната ни да бъде колкото се може по-силно зависима от чуждите господари.

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

обновено на 04.05.24 в 09:20

Проливни дъждове в Бразилия, най-малко 39 жертви

Проливни дъждове в Южна Бразилия. Жертвите са най-малко 39, около 70 души са в неизвестност. Критична е ситуацията в щата Рио Гранди до Сул. Заради срутването на язовирна стена цели градове в долината на река Такуари бяха напълно залети. Семейства с деца очакват спасителните екипи по покривите на сградите. Хиляди хора бяха евакуирани. По данни на..

публикувано на 04.05.24 в 09:16

Наводнения в Тексас

Бури предизвикаха нови бедствия в района около американския град Хюстън, след като части от щата Тексас бяха наводнени тази седмица. Представител на един от окръзите описа положението като кастастрофално и заяви, че няколкостотин сгради там са застрашени от заливане. Над 20 души в окръга са били спасени. Властите в района затвориха училища и магистрали,..

публикувано на 04.05.24 в 09:12
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня"

Световната здравна организация предупреди, че израелска офанзива в град Рафах ще доведе до "кървава баня". От организацията написаха в интернет, че ако Израел предприеме сухопътна операция, това ще предизвика нова вълна на разселване и "ще ограничи още повече достъпа до храна, вода и здравни услуги и ще доведе до повече човешки жертви".   След..

публикувано на 04.05.24 в 09:07

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден. Туристи от цял свят,сред които и много българи, пристигнаха за днешния празник. Хиляди туристи са на остров Корфу, където по традиция днес оповестяват Възкресение, като хвърлят през прозорците делви, пълни с вода. Северноегейският остров Сирос привлича вниманието с традицията да посрещат..

публикувано на 04.05.24 в 08:54

Българите в Кипър ще посрещнат Великден с пасхална служба на български език

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена тази нощ на български език от български свещеник. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради опасността от пожари от великденските традиции в Кипър. Празничната Великденска литургия на български език ще отслужи българският свещеник отец Станислав..

публикувано на 04.05.24 в 08:48

Деца от различни националности ще боядисват яйца в София

Заедно ще боядисват великденски яйца деца от различни националности и семействата им от 10 до 14 ч. в Каньон парк в "Младост 3" до метростанцията "Александър Малинов". Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи. То се организира за трета поредна година от фондация "От нас зависи".  Мария Тончина от Фондацията обясни: "Всичко е осигурено -..

публикувано на 04.05.24 в 08:40