Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди българи отбелязаха Деня на независимостта на гара Трапезица във Велико Търново

Хиляди българи от цялата страна се събраха вчера на гара Трапезица във Велико Търново, за да посрещнат ретро влака „Корона експрес“, от който за възстановка на събитията от преди 115 години за провъзгласяването на независимостта на България слязоха княз Фердинанд и министрите от правителството на Александър Малинов.

115 години по-късно княз Фердинанд отново слезе от княжеския влак на търновската гара „Трапезица“, и беше посрещнат с химна „Шуми Марица“, от тогавашния кмет на старопрестолния град Иван Вителов, и войниците от 18-и Етърски пехотен полк.  

Княз Фердинанд прочете манифеста: 

„Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък. В това направление нищо не бива да спъва България. Нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. С благословението на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септември 1885 година България за независимо българско царство!“ 

„Аз, Христо Славейков, председател на Народното събрание, се обръщам към Вас, княже, Ваше височество, с обявяване независимостта на България вие изпълнихме най-съкровеното желание на българския народ. От името на народното представителство Ви моля да приемете да станете български цар“.


„Аз, Александър Малинов, министър-председател на България, се обръщам към Вас. Ваше Величество, държавните интереси, народният патриотизъм ви продиктуваха решението да обявите в това свято историческо място България за независимо царство. От името на правителството Ви моля да приемете да бъдете български цар“.  

В ролята на Фердинанд се превъплъти великотърновският актьор Милен Иванов, който заяви, че с огромно уважение към персонажа си се включва във възстановката на паметните събития, случили се в старопрестолно Търново на 22 септември 1908 година: 

„Ако трябва да бъде откровен, ако аз трябваше да вземам такова решение, също бих се затруднил, дори повече, от колкото е бил той в онзи момент. Моят Фердинанд е такъв, какъвто го чувствам в сърцето си при обявяването на този акт. Мисля, че е изпълнен с вълнение, с гордост, с радост и някакъв лек страх от неизвестното, което предстои“.  

Манифестът, който княз Фердинанд прочита на два пъти в Търново преди 115 години в църквата „Св. 40 мъченици“ и на хълма Царевец, е написан във влака на гара Две могили от министър-председателя Александър Малинов. Неговият образ пресъздаде актьорът Иван Митев: 

„Това е човек, който прави всичко възможно да се случи случката. Даже, когато Фердинанд се колебае, той е човекът, който казва: Не, това трябва да се случи, трябва да се направи. Всеки опит на Фердинанд да каже, ама текстът не е готов, той отговаря – готов е, ето тук трябва да се чете, това трябва да се направи. Ето такова нещо е бил“.  

Днешните парламентаристи има много да работят, за да стигнат класата на държавните мъже от преди 115 години, коментира актьорът Детелин Кандев, който изпълни ролята на тогавашния председател на Народното събрание Христо Славейков: 

„От едната страна е била Турската империя, от другата страна е Европа и нашите парламентаристи, за да имаме тази независимост, както се казва на днешен език, са били мъжки момчета. 


Мъжки момчета ли са днес българските парламентаристи? Не във всеки момент се отстояват интересите на държавата“.  

Активни участници във историческата въстаника на гара Трапезица бяха членовете на клуб „Традиция“ и курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“: 

„Владимир Бразов – какво е усещането, най-вече величие и чувство на гордост за това, което са направили нашите прадеди и тези дни да си зададем въпроса независимостта тогава какво е било и днес какво е и как да я пазим. Сложно е, комплексно, нямам как да е да или не. По различен начин се разбира и всеки го възприема по различен начин. Аз се чувствам независим“. 

„Надежда Николова – усещането е уникално, още повече, когато сме на търновска земя. За съжаление, още не сме толкова независими, колкото ни се иска да бъдем, и си пожелавам дано вече да я имаме тази независимост. Да сме свободни, независима държава и сами да си решаваме проблемите“. 

„Курсант старшина Матиас Атанасов – за мен това е уникално чувство, което не всеки ще има тази възможност да изпита като нас, курсантите. Това са хубави възстановки, с които ние, младите, се запознаваме какво е било едно време, специално тези паметни събития. Курсантите, които сме сега, трябва да носим традициите и да ги спазваме, както е било преди. За честа и бойната слава!“.  

Много патриотизъм и приповдигнато настроени завладяха многохилядната публика на гара Трапезица: 

„Ние вярваме в нашата славна история и затова сме тук, за да предадем за децата си какво е било“. „Много хубаво и много дълбоко чувство изпитвам, защото за България е голямо нещо. От Германия сме“. „Някак си като истински цар беше. Влакът много ме впечатли също“. „почувствах се причастен, това е най-важното. Развълнува ме ентусиазмът и общото настроение, което се създаде у зрителите“. „Много се радвам, че правят такива представления за може би едно от най-важните от българската история събития“. „За мен това е много вълнуващ момент да си припомня историята и да ес насладя на това, което е била България, и сега се надявам да бъде“.  

Днес е важно да погледнем назад, за да можем да продължим напред уверени в собствените си сили и да си припомним думите на Стефан Стамболов, изречени преди повече от век: “Съединението прави силата, силата прави Независимостта”.  

Възстановка-край – 1908 година – българската независимост е плод на усилието и жертвоготовността на поколения военни, политици, писатели…да построят онази България, за която са мечтали и предците ни. 

Репортаж на Здравка Маслянкова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

публикувано на 11.05.24 в 14:03
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33