Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СИРИЗА избира нов лидер

Стефанос Каселакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката опозиционна партия СИРИЗА избира днес своя нов лидер.

На балотаж са двама кандидати с напълно различни платформи и политическо поведение.

Започна гласуването на втория тур на вътрешнопартийните избори за лидер на СИРИЗА. Алексис Ципрас подаде оставка след загубата на парламентарните избори.

Право на глас днес имат всички граждани на възраст над 15 години, които са симпатизанти или членове на партията.

Гласуването се извършва в 570 избирателни пункта, като от чужбина може да се гласува по електронен път.

На балотажа останаха двама кандидати - бившият министър на труда Ефи Ахциоглу и бизнесменът Стефанос Каселакис, който се завърна от чужбина и за месец направи блестяща предизборна кампания. Той спечели и първия тур на вота.

Каселакис привлече фокуса на вниманието на политическата сцена, като медиите го определят като "висок, млад, енергичен и първият хомосексуален политик на гръцката политическа сцена. "Той няма поредица от провали зад гърба си и не носи тежестите на грешките от управлението на СИРИЗА. Според политическите анализатори Каселакис се опитва да създаде демократична партия, като американската, "в която ще бъдем центристи в някои отношения и много прогресивни в други", заяви той в предизборна реч.

Очаква се Каселакис да спечели вота на гърците днес.

Ефи Ахциоглу/ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Огнище на шарка по овцете е било открито в района на Серес в Гърция

Огнище на шарка по овцете е било открито в района на Серес, съобщават гръцките медии. Според Дирекцията по ветеринарна медицина в граничещата с България област Централна Македония заразата е потвърдена в община Емануил Папас. Изолирани са две зони - в радиус от 3 и от 10 километра от фермата, в която е установена заразата, както и допълнителна..

публикувано на 07.10.24 в 19:50
Държавен фонд

ДФ "Земеделие" утвърди близо 2 млн. лв. за компенсиране на щети от пожари

Управителният съвет на Държавния фонд "Земеделие" е утвърдил финансов ресурс в размер на 1 милион и 922 000 лева по помоща de minimis за компенсиране на щети, които са понесли 184-ма земеделски стопани от пожарите през лятото. Помощта е за частична компенсация за близо 3400 засегнати от огъня площи с трайни насаждения и полски култури, за над 850 пчелни..

публикувано на 07.10.24 в 19:48

Русия и Украйна си размениха удари с ракети и дронове

На днешния 7 октомври ракетни и дронови удари си размениха и Русия и Украйна - с различна успеваемост. На 72-ия рожден ден на Владимир Путин във Воронеж беше осъден 72-годишен американец, защото се сражавал като наемник на украинска страна. А руските държавни телевизия и радио бяха подложени на хакерска атака, за която неофициално отговорност пое Киев...

публикувано на 07.10.24 в 19:36
Военнослужещ от израелската армия.

"Хизбула" обяви, че продължава с ударите по въздуха срещу израелския град Хайфа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви втори за деня ракетен залп срещу израелския град Хайфа - на по-малко от 20 километра от ливанско-израелската граница. Информация за поражения и жертви засега няма. Израел не съобщава нищо за "големия", както твърди "Хизбула", залп. Информацията на израелската армия към момента е, че са неутрализирани 120 ракети..

публикувано на 07.10.24 в 19:27

Проверка на служебния премиер и министри: По оградата на границата няма компрометирани участъци

Няма компрометирани участъци на оградата по границата ни с Турция. Това е установила проверка на служебния премиер Димитър Главчев, служебните министри на вътрешните работи Атанас Илков и на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директора на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.  Служебният премиер..

публикувано на 07.10.24 в 19:19
Демонстрация в подкрепа на Израел във Вашингтон, САЩ

Светът отбелязва с церемонии, бдения и протести година от нападението на "Хамас" срещу Израел

Светът отбелязва с церемонии, бдения и протести една година от безпрезедентното нападение на палестинската ислямистка организация "Хамас" срещу Израел, което запали искрата на войната в Ивицата Газа.  В кибуца Реим - мястото на музикалния фестивал "Нова", където бяха убити най-малко 370 души, церемонията започна с минута мълчание в 6:29 сутринта, часът в..

публикувано на 07.10.24 в 19:19

Без конкретни решения на срещата по казуса "украинска помощ"

Тази вечер се проведе среща между представители на браншови организации със служебния министър на земеделието Георги Тахов, на която бяха обсъдени възможностите за изплащане на т.нар. украинска помощ . Стана ясно, че земеделците остават в готовност за протести, тъй като не е взето конкретно решение кога и по какъв начин да бъдат отпуснати част от..

публикувано на 07.10.24 в 18:35