Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Няма да се купуват нови машини за изборите, ще се гласува на досегашните

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова
Снимка: БГНЕС

До момента ЦИК не получава отговор от държавата относно предложението да се разработи нов български софтуер за машинното гласуване, за да няма чуждо участие. Това коментира по време на изслушване за надеждността на машинното гласуване в парламента председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Камелия Нейкова уточни, че със софтуера за гласуване, придобит в началото на 2021 година въз основа на договор, не може да се предприеме нито едно техническо решение без участието на създателя на софтуера "Смартматик интернешънъл холдинг". 

Нейкова подчерта, че в изборите за местната власт ЦИК е обявила две обществени поръчки, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки, свързани с осигуряването на машинното гласуване и с надграждане на софтуера. За гарантиране на надеждността на изборния процес, тя посочи, че ЦИК е предвидила по-високи мерки и изисквания чрез въвеждане на допълнителни мерки за сигурност.

Председателят на ЦИК добави, че са извършени и редица проверки и тестове, като основната е удостоверяване на съответствието на типа устройство за гласуване.

Нейкова отбеляза, че за изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини да гласуване, а гласуването ще се извършва с вече закупените. "Всички машини се съхраняват в частен склад, тъй като към настоящия момент не е осигурен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс", съобщи тя.

Председателят на ЦИК уточни и че в изборния ден не се извършва замяна на машина за гласуване, ако е възникнал някакъв проблем, гласуването на машина се преустановява и избирателите гласуват с хартия.

Нейкова припомни, че през ноември 2021 г., когато имаше избори 2 в 1, избирателят гласува с една карта, която му се предоставя от СИК, за да може да се стартира машината за гласуване. Тя уточни, че така ще бъде и на местните избори.

"ЦИК в стремежа си да обезпечи провеждането на честни избори многократно се е опитвала да ангажира органите, които са натоварени със сигурността в държавата, да се включат и с експертиза и с мерки за сигурност", обясни още Нейкова и добави, че отговорът, който получават, е, че не са им предоставени тези правомощия. 


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жордан Бардела

"Национален сбор" и "Републиканците" ще се стремят към мнозинство в новото Национално събрание на Франция

Ръководителят на крайнодесния "Национален сбор" Жордан Бардела потвърди намерението си да сключи пакт с консервативната партия "Републиканците" преди парламентарните избори във Франция на 30 юни, съобщава Франс прес. Чрез пакта двете формации ще се стремят да постигнат мнозинство в новото Национално събрание. Предсрочните избори бяха свикани от..

публикувано на 11.06.24 в 22:59

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, одобрен снощи от Съвета за сигурност на ООН, но с допълнения, съобщават агенциите Франс прес и Ройтерс. Във формално изявление пред посредниците от Катар и Египет, "Хамас" и друга екстремистка групировка - "Ислямски Джихад", изразяват готовност за позитивен подход и прекратяване на войната...

публикувано на 11.06.24 в 22:55
Карл Нехамер

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември, съобщи канцлерът Карл Нехамер, цитиран от Франс прес. Датата ще бъде утвърдена на утрешното заседание на правителството. Фаворит от сега е крайнодясната Партия на свободата. Тя спечели вота за Европарламент миналата неделя с 25% от гласовете, а анкетите за изборите след 3 месеца ѝ предричат..

публикувано на 11.06.24 в 22:26

Неизвестности в разпределението на мандатите в 10 МИР в Кюстендил

Големи са неизвестностите по разпределението на 4-те мандата в 10 МИР в Кюстендил, коментират в местните партийни щабове. Спорен е четвъртият мандат - дали ще бъде взет от ГЕРБ като втори мандат от района, или от сензационно представилата сe като резултат партия "Величие".  Три от мандатите изглеждат ясни - бившият вътрешен министър Христо..

публикувано на 11.06.24 в 22:10

Трамвай дерайлира в София

Трамвай е дерайлирал в София и за малко не ударил уличен стълб.  Инцидентът е станал във вторник вечерта на булевард "Константин Величков". "Пред мен стана и такъв трясък се чу и се вдигна прахоляк", сподели очевидец на случката.  За щастие при инцидента няма пострадали.  Кадри от местопроизшествието показват, че релсовият..

публикувано на 11.06.24 в 22:00
Снимката е илюстративна

Голям пожар бушува на западното крайбрежие на Кипър в област Пафос

Голям пожар бушува извън контрол на западното крайбрежие на Кипър, в област Пафос. Кипър активизира Националния план за действие при изключително сериозни инциденти и поиска международна помощ по Европейския механизъм за гражданска защита /RescEU/ за осигуряване на допълнителни въздушни средства за гасене на огъня. Пожарът е избухнал в ранния следобяд,..

публикувано на 11.06.24 в 20:24
Маргаритис Схинас

Маргаритис Схинас е уверен за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас е оптимист за резултатите от изборите за Европейски парламент.  В интервю за гръцките медии Маргаритис Схинас заяви, че както десните, така и левите партии, които влизат със свои депутати в Европарламента, са политически сили, които гарантират успешно развитие на Евросъюза в..

публикувано на 11.06.24 в 20:15