Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кантарджиев: Коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция

"Докато е хубаво времето и се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под контрол"

| Интервю
Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се увеличение на случаите на Covid-19 в София 5-6 пъти, но тъй като антигенните тестове в началото на инфекцията дават 50% фалшиви резултати, данните не са точни. Ето защо е важно при наличие на симптоми да се направи второ изследване.

Това обясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"Нищо драматично, нищо страшно не става. Докато е хубаво времето, докато се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под контрол."

Коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция, подчерта Кантарджиев. Преди 3 години беше смъртоносен, смъртността беше много висока, но вирусът се измени много, вече не убива така, допълни той.

Вариантът Пирола се характеризира с много голямото количество мутации – 35, което променя характеристиките на вируса по подобие на прехода между Делта и Омикрон, обясни специалистът. По думите му това означава, че серумният имунитет на преболедувалия и ваксинирания много по-слабо защитава, но "Т-клетъчният имунитет успява да защити организма до известна степен". 

"Ако си карал новите варианти, си защитен от Пирола-та."

Възможно е противогрипната ваксина да се сложи в комбинация с ваксината срещу коронавирус, но това да стане на двете ръце, уточни бившият директор на НЦЗПБ.

С увеличаването на възрастта на населението и намаляването на обществения имунитет има тенденция на ръст на инфекциите и тяхното хронифициране, отбеляза още Тодор Кантарджиев.

Той посъветва да се носят маски на места, където има струпване на хора и да не се прекалява с имуностимулантите.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради израелската атака в Рафах

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание след израелската въздушна атака срещу град Рафах в южната част на Ивицата Газа, при която загинаха най-малко 45 души. Израел обяви, че случилото се е "трагичен инцидент", но критиките срещу страната се увеличават. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди въздушния удар на Израел..

публикувано на 28.05.24 в 04:13
Киър Стармър

Британски бизнес лидери в подкрепа на лейбъристите

Във Великобритания десетки бизнес лидери са подписали писмо, подкрепящо икономическите планове на опозиционната Лейбъристка партия преди общите избори на 4 юли, като казват, че е „време за промяна“. В писмото 121 основатели, изпълнителни директори и бивши ръководители в редица фирми за финансови услуги, търговия на дребно и производство..

публикувано на 28.05.24 в 03:56
Йоргос Герапетритис

Гръцкият външен министър настоя за незабавно спиране на военните действия в Близкия изток

За незабавно прекратяване на военните действия в Близкия Изток призова гръцкия външен министър Йоргос Герапетритис. Опозицията също настоява за мирни преговори. Позицията на Гърция по събитията в Близкия Изток е незабавно прекратяване на военните действия, освобождаване на заложниците и отваряне на допълнителни хуманитарни коридори, заяви гръцкият първи..

публикувано на 28.05.24 в 03:48
Крепостта Ряховец край Горна Оряховица

Отварят за посещения средновековна крепост край Горна Оряховица

Средновековната крепост Ряховец над Горна Оряховица за първи път ще бъде отворена за посещения.  Инициативата ще се проведе на 30 май е на Историческия музей и на местната власт за празника на града. С деня на отворени врати се цели популяризиране на символа на най-ранната горнооряховска история, както и районът на крепостта, богат на..

публикувано на 28.05.24 в 03:38
Френският президент Еманюел Макрон жестикулира, докато изнася реч в Дрезден, Германия, 27 май 2024 г.

Да изградим силна, суверенна и хуманна Европа, призова Макрон в Дрезден

Европа ще трябва да помисли за собствената си отбрана и сигурност, заяви в реч в Дрезден президентът на Франция Еманюел Макрон. По думите му  европейците не могат да разчитат на гаранциите за сигурност от САЩ.  По-малко от две седмици преди европейските избори френският президент Еманюел Макрон произнесе пламенна реч в Дрезден в подкрепа на укрепването..

публикувано на 27.05.24 в 22:58
Вътрешният министър Калин Стоянов.

Министърът на вътрешните работи ще открие РУ - Вършец, чиято дейност се възстановява

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще открие Районното управление във Вършец утре, чиято дейност се възстановява почти две години след като беше затворено.  През последните близо две години полицейското управление във Вършец функционираше, като участък към Районно управление Берковица. Със заповед на вътрешния министър Калин Стоянов от 22..

публикувано на 27.05.24 в 22:43
Соня Ганева

В община Плевен започнаха демонстрации на машинното гласуване

В община Плевен започнаха демонстрации на машинното гласуване за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент.  Две от общо осемте машини в областта са предоставени на община Плевен. Къде може пробно да се гласува, обясни Соня Ганева, секретар на Общината: "От днес започва пробното гласуване с демонстрационните..

публикувано на 27.05.24 в 22:33