Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Комисията по отбрана на НС одобри да изпратим ракети за С-300 на Украйна

Зенитно-ракетна система С-300, репетиция за парада на 6 май 2019 г.
Снимка: БГНЕС

С 11 гласа "за" и 4 "против" Комисията по отбрана на Народното събрание прие Проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна.

Предлага се страната ни да дари неизправни зенитно-управляеми ракети от противовъздушната отбрана и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с отпаднала необходимост.

Вносители на проекта са депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а сред подписалите са Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев защити предложението:

"Тука въобще не става въпрос за освобождаване от зенитно-ракетни комплекси от какъвто и да е вид, а предложението, което аз видях тази сутрин, даже не много рано - преди 3 часа, е ние да дадем ракети, които не подлежат на ремонт, да предоставим такива ракети на Украйна, не става въпрос за предоставяне на зенитно-ракетни комплекси", каза Тагарев.

И още: "Едно такова решение и предоставянето на неизправни ракети на друга страна по никакъв начин няма да накърни боеспособността и боеготовността на Българската армия. По никакъв начин, ние не можем да ги използваме, правени опити да се възложат ремонти, всичките са неуспешни. До момента не намираме, така ме убеждават експертите, че няма начин как тези ракети да бъдат ремонтирани". 

От опозицията реагираха остро. Според тях предоставянето на ракетите е стъпка към лишаване изцяло от зенитно-ракетните комплекси на страната.

От БСП отново поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Борислав Гуц