Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личен лекар от Монтана: В последната година няма желаещи да се ваксинират за Covid-19

Субвариантът на Омикрон - Пирола, се разпространява бързо. Ентусиазъм за ваксини няма

Проф. Радка Аргирова: Не мога да разбера защо хората се отнасят толкова скептично

Снимка: БГНЕС

От днес започва поставянето на новата ваксина срещу Covid-19. РЗИ - Монтана разполага с 2880 дози от новата ваксина. Регионалната инспекция е провела разяснителна кампания. 

Ваксината е предназначена за лица над 12-годишна възраст, пояснява Елена Тодорова, главен инспектор в Дирекция "Надзор на зараните заболявания" в РЗИ. По думите ѝ "ваксината осигурява защита срещу настоящите доминиращи и нововъзникващи щамове" и може да се поставя в медицински центрове в Монтана и Лом, както и от личните лекари.

"Няма някаква промяна. Препоръчително е за всички хора с хронични заболявания да го направят, както и по-възрастните, защото имунитетът трябва да се поддържа допълнително активен", съветва общопрактикуващият лекар д-р Людмил Джурджов. Според него се забелязва ръст в броя на заболелите, като симптомите са познати от предишните варианти – температура, дразнене в гърлото, парене на очите, кашлица.

д-р Людмил Джурджов  Снимка: Любо Андреев

"През последната година, последните няколко месеца няма преминал желаещ да се ваксинира за Covid. Има единични случаи, в които проявяват интерес – само като информация, не като желание за ваксиниране", уточнява личният лекар.

Жители на Монтана изразяват скептицизъм към новата ваксина:

"Няма да се възползвам от ваксините, защото за мен тези ваксини са в процес на изпитване. Това, което съм чел е, че минималният срок за изпитване на една ваксина е 4-годишен. Предните ваксини много бързо се пуснаха на пазара. От моето семейство никой няма да се възползва от ваксините."

Радка Аргирова  Снимка: БГНЕС

Covid-19 започва да се завръща, но не в степента, която беше преди. Пирола е най-разпространеният субвариант на Омикрон, вече го има в цяла Европа, поясни в предаването "Хоризонт до обед" проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. По думите ѝ субвариантът се разпространява много бързо.

Въпреки че симптомите, които възникват в резултат на Пирола, са много по-слабо изразени в сравнение с първоначалната картина на вируса, те могат да се окажат твърде сериозни, дори фатални за определи групи пациенти, коментира проф. Аргирова пред БНР. Има и висок брой на новозаразените сред децата, допълни тя.

Според Аргирова "хората нямат достатъчно здравна култура": 

"Не мога да разбера защо толкова скептично хората се отнасят. Тази ваксина е изпитана вече, защото се знаеше много добре кои са вариантите, които ще се получат."

От 1 октомври започва и националната програма за поставяне на противогрипни ваксини за лица на и над 65-годишна възраст.

Може да се постъпи по два начина – поставянето на двете ваксини: срещу грип и Covid-19, да стане или през интервал от 2 седмици, или едновременно - на всяка ръка по една ваксина, посочи вирусологът.

Очаква се сериозна грипна епидемия. Възможно е и комбинирано заразяване с двата вируса, каза още Радка Аргирова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Расте напрежението в университетските кампуси в САЩ, а и в Европа

Полицията започна да разчиства пропалестински палатков лагер в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Медии във Вашингтон съобщиха, че някои от пропалестинските протестиращи са пръскани с лютив спрей, когато..

публикувано на 08.05.24 в 17:07
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева, като изплащането започва седмица по-рано от планираното, обясни още Тахов: "Едното направление..

публикувано на 08.05.24 в 16:45
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на бюлетините, с които партиите ще се явят на изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът "2 в 1" ще се състои на 9 юни.  Жребият беше публичен и излъчен на фейсбук страницата на ЦИК. На него право да присъстват..

публикувано на 08.05.24 в 16:32
Пламен Димитров

Предстои среща на работодатели с останалите без работа 160 служители на ТЕЦ "Марица-изток 3"

След преструктуриране на бюджетните разходи служебното правителство ще осигури средствата за тази година за "Мини Марица-изток".  В това са уверили по време на срещата си с лидера на КНСБ Пламен Димитров премиерът Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.  С решение на последното НС, непосредствено преди разпускането му,..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Костадин Филипов прогнозира 58 места за ВМРО-ДПМНЕ в парламента на РСМ

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде - по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак и маме някакъв партньор в Скопие , с когото може да се работи. Тази си надежда сподели в интервю пред БНР Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие,..

публикувано на 08.05.24 в 16:20
Изглед към сградата на британския парламент.

Британски депутат напусна управляващата Консервативна партия и премина към лейбъристите

Във Великобритания Натали Елфик, която е депутат от управляващата Консервативна партия, премина към опозиционната Лейбъристка партия, заявявайки, че "торите са се превърнали в нарицателно име за некомпетентност и разделение".  Лошите новини за премиера Риши Сунак не спират след катастрофалното представяне на торите на местните избори. Сунак..

публикувано на 08.05.24 в 16:18