Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Централите ще работят до 2038 година

Снимка: БТА

Приключи извънредното заседание на Министерския съвет, на което основна тема беше съдбата на въглищните централи. След края му премиерът Николай Денков заяви:

"Крайният срок да се изпрати пакетът документи до Европейската комисия е утре, събота, 30 септември. Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове - 3,5 милиарда лева - които могат да бъдат загубени, ако ние изпуснем този срок. В документите, които изпращаме, ясно е казано, че централите ще работят до 2038 година".

По думите му няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

"По икономически причини поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, защото икономически няма да бъде възможно да функционират повече. Именно затова е изключително важно да се създадат механизми, с които хората, които имат необходимата квалификация, могат да намерят реализация в същия регион. Вече работим по тази тема. Създаваме предприятие, което ще работи в същия регион, за превръщане на териториите на мините в зони, в които е подходящо да се развива икономическа дейност, например индустриални зони. Това предприятие няма да изземва функции от мините. То ще работи в сътрудничество, в координация с работата на мините, така че те да се допълват, а не да се конкурират и да си пречат. Създавайки такива територии, които са подходящи за инвеститори, ние очакваме там да се появят нови, модерни компании, които имат нужда от квалифицирана работна ръка, каквато е налична в този регион". 

Денков посочи, че интересът към тези региони от нови инвеститори е изключително голям

"Това е важно за ЕК, за да позволи тези инвестиции, които обсъждаме днес, да бъдат насочени към съответните региони". 

Новото предприятие ще бъде създадено тази година, допълни премиерът. 

"Днес, след разговори сутринта с ръководителите на двата основни синдиката, се договорихме, че ще има сериозни социални пакети по примера на водещите европейски икономики, когато има съществени сътресения в даден сектор... Моят призив, отново го повтарям към протестиращите, е: "Спрете с протестите. Вашите представители трябва да дойдат тук на преговори, защото това е начинът да се търсят решения. В следващите 2 месеца ние ще преговаряме с ЕК и това време е достатъчно, за да можем да специфицираме". 

След 30 ноември ЕК трябва да представи на всички държави членки това, което сме се договорили

"И до края на декември всяка членка на ЕС трябва да се е съгласила с това, което предлагаме. Ако това не се случи, средствата ще се изгубят и последствията за тези региони ще бъдат изключително тежки". 

Работата на територията на мините ще продължи 10 години след затварянето им, категоричен е премиерът:

"Работата в територията на мините - по тяхната рекултивация и трансформация, така че да бъдат използвани за развитие на бизнес, индустрия, нови технологии - ще продължи поне 10 години, след като бъдат затворени мините, така че всъщност работа за хората в този регион, с тази квалификация ще има още много години, след като бъдат закрити ТЕЦ-овете и мините като източник на въглища. При това няма проблем, ако те могат да изнасят. Например в момента мините изнасят към Сърбия. Няма никакъв проблем в това отношение, стига разбира се, сръбските ТЕЦ-ове да могат да издържат на конкуренцията". 

Денков призова онези, които решат да продължат протестите си "да го правят по законен начин".

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обстановката в Ловешко се нормализира

Обстановката в Ловешко постепенно се нормализира след падналия пороен дъжд, придружен с градсушка и бурен вятър. Буря нанесе значителни щети в Ловешко Все още се разчистват паднали дървета, а екипите на електроразпределителното дружество поетапно отстраняват авариите. Поройният дъжда, придружен със силен вятър и на места с градушка,..

публикувано на 03.06.24 в 20:42
Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори

Във Великобритаиня Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори. Само преди дни той заяви, че няма да се кандидатира, но сега не само, че промени мнението си, но взе и решение да оглави крайнодясната партия „Реформирай Обединеното кралство“. В изявление за медиите Найджъл Фарадж заяви: „Взех решение, промених мнениетоси..

публикувано на 03.06.24 в 20:16
Кристина Дунчева

Доживот без замяна за Кристина Дунчева, убила двете си деца

Доживотен затвор без замяна при първоначален специален режим присъди петчленен състав на Окръжен съд Благоевград на Кристина Дунчева, която в края на 2020 година уби двете си деца по особено жесток начин. Престъплението беше извършено в Сандански, в дома, в който Кристина живеела с децата си – момче на пет години и и момиченце на 3 годинки...

публикувано на 03.06.24 в 20:13

Трима души, сред които българин, са задържани за поставяне на ковчези пред Айфеловата кула

Трима мъже, един от които - българин, бяха изправени днес пред френски съд по подозрение, че са сложили в събота 5 празни ковчега с надпис "Френски войници от Украйна" в подножието на Айфеловата кула. Българинът е управлявал автомобила, превозващ ковчезите. Другите двама участници са германец и украинец, съобщиха от прокуратурата. Проверката на телефона..

публикувано на 03.06.24 в 20:11
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 213 са сигналите за купуване на гласове

213 сигнала за купуване на гласове има постъпили в структурите на МВР,  съобщи в Малко Търново ресорният министър Калин Стоянов. Той уточни, че до момента са образувани 80 досъдебни производства за нарушаване на изборните права на гражданите. " В днешния ден се работи на територията на Областната дирекция на МВР - Велико Търново. Няма нищо ново за..

публикувано на 03.06.24 в 20:02

Възстановено е движението по основните пътища в Ловешко

Възстановено е движението по пътя София-Варна в участъка между селата Микре и Сопот, където имаше паднали дървета след проливния дъжд и градушката, които се изсипаха в Ловешко. Вече е отворен за движение и пътят Ловеч - село Микре. Буря нанесе значителни щети в Ловешко Валежите в Ловешко бяха най-интензивните днес в страната ни - до 27 литра на..

публикувано на 03.06.24 в 19:39
Началникът на КАТ - Сливен главен инспектор Илиян Николов

В Сливен на магистрала "Тракия" зачестяват случаите на превишена скорост

През последната седмица в сливенския участък на АМ "Тракия" са засечени от полицейските камери за скорост трима водачи на леки автомобили да се движат с над 200 километра в час при ограничение от 140 километра в час. При последния случай от преди няколко дни скоростта на засечения автомобил е достигнала 221 километра в час. От КАТ..

публикувано на 03.06.24 в 19:32