Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грант Шапс планира да изпрати британски войски в Украйна

Грант Шапс
Снимка: АП/БТА

Британският министър на отбраната Грант Шапс ще изпрати войски в Украйна, пише "Сънди телеграф". Британски военни ще обучават украинската армия на място, а британският флот може да навлези в Черно море, става ясно от интервю на Шапс за вестника.

Грант Шапс, който неотдавна замени на поста Бен Уолъс, посочва в интервюто, че британски войски ще бъдат разположени в Украйна за първи път съгласно планове, които се обсъждат с военното ръководство. Обсъдено е преместване на официално ръководената от Великобритания програма за обучение в Украйна, вместо да се разчита на бази на Обединеното кралство и други членове на НАТО. 

Шапс също така призовава повече британски фирми в сферата на отбраната да разкриват заводи в Украйна. 

След пътуване до Киев миналата седмица министърът на отбраната разкрива също, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски за това как британският флот може да играе роля при защитата на търговски кораби от руски атаки в Черно море. Всичко това би било голямо увеличение на участието на Обединеното кралство в защита на Украйна срещу настъплението на Владимир Путин. Като част от ръководената от Великобритания операция "Интерфлекс" (Interflex) повече от 20 000 новобранци от въоръжените сили на Украйна преминаха обучение в Обединеното кралство от началото на 2022 година в бази като "Солсбъри Плейн" (Salisbury Plain), които Шапс посети в петък.

Но членовете на НАТО, включително Обединеното кралство, избягват официалното разполагане на войски в Украйна поради риска западният персонал да бъде въвлечен в битка с Русия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бивш шеф във "Вагнер" ще сформира доброволчески отряди срещу Украйна

Бившият началник на щаба на руската частна военна компания "Вагнер" Андрей Трошев е натоварен със сформирането на доброволчески отряди за войната срещу Украйна. Месец след гибелта на Евгений Пригожин и още двама от лидерите на "Вагнер" в самолетна..

публикувано на 29.09.23 в 18:26
Междувременно в клоновете на Български пощи започна изплащането на еднократните помощи от 375 лева на украински бежанци. В централния клон на Балчик в първия ден близо 140 души получиха парите си при списък от 550.

Започнаха разплащания по програмата за хуманитарно подпомагане на бежанци от Украйна

Министерството на туризма започна разплащания към кандидатите по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени от Украйна, получили временна закрила в България. Разплащанията се извършват след прието решение № 594 на Министерски съвет. Одобрената..

публикувано на 29.09.23 в 20:00

Компромисен вариант за финансиране на правителството в САЩ не включва помощ за Украйна

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри компромисен вариант на законопроект, който ще позволи финансиране на правителството и след 1 октомври. В него обаче не се включва предвидената помощ за Украйна. . 335 конгресмени гласуваха “за”,..

публикувано на 30.09.23 в 22:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота

Преразглеждане на Зелената сделка в полза на българската енергетика, пълноправно приемане в Шенген и равни субсидии за родните земеделци. Това ще са задачите на представителите на БСП в Европейския парламент, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова,..

публикувано на 02.05.24 в 11:58

Всенародно поклонение по повод годишнината от Априлското въстание се проведе в местността Оборище

В историческата местност Оборище над Панагюрище се проведе всенародно поклонение по повод 148-вата годишнина от Априлското въстание. На мястото, превърнало се в символ на българския парламентаризъм , бе отслужен молебен за здравето и..

публикувано на 02.05.24 в 11:36

По-малко разрешителни за строеж през първото тримесечие на годината

С близо 20 % намаляват разрешителните за строеж през първото тримесечие на годината спрямо предходното, сочат данните на Националния статистически институт.  Броят на планираните за строеж жилища намалява с 37,5 на сто. Спрямо първото тримесечие на..

публикувано на 02.05.24 в 11:31

Пиян зад волана и с 2 деца в колата си блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново

Водач с близо 3 промила алкохол е предизвикал катастрофа с 4 паркирани автомобила във великотърновския квартал "Зона В". В колата, причинила инцидента, са пътували две деца.  На паркираните автомобили са нанесени значителни материални щети, а..

публикувано на 02.05.24 в 11:29

Фондация "Заедно в час" с призив за подкрепа на "Училище за пример"

Време е всички в обществото да сме ангажирани с каузата за по-качествено образование , апелират от Фондация "Заедно в час" и отправят покана да подкрепим майската им кампания за набиране на средства за програмата "Училище за пример" . Програмата..

публикувано на 02.05.24 в 11:14

Високи остават цените на агнешкото и на бензина в Гърция

До 19 евро за килограм достигна цената на агнешкото месо в специализираните магазини. От Асоциацията на потребителите съобщават, че тази година хранителните стоки за великденската трапеза са с 20% по-скъпи. Гърците търсят по-евтини стоки, за да..

публикувано на 02.05.24 в 11:12
Валентина Васильонова

Валентина Васильонова: Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина . Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.  "Темата за сезонния труд в ЕС и в частност..

публикувано на 02.05.24 в 10:31