Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите одобри компромиса за финансиране на правителството на САЩ

Само няколко часа преди очакваното спиране на работа на правителството на САЩ републиканците и демократите в Конгреса сключиха изненадваща сделка за финансиране на администрацията. 

Изненадващо в събота Камарата на представители гласува с огромно мнозинство от двете политически партии консенсусен законопроект за краткосрочно финансиране, който ще позволи на администрацията да продължи работа за още 45 дни. Законопроектът беше подкрепен с гласовете на 209 демократи и 126 републиканци, а против него се обявиха 90 конгресмени от републиканската партия и един демократ, който обясни вота си с липсата на помощ за Украйна. 

"Беше трудно, но се справихме", каза след гласуването председателят на Конгреса Кевин Маккарти. Той допълни, че законопроектът включва 16 милиарда долара федерална помощ за справяне с щетите от бедствията, която президентът Байдън поиска през лятото. Проблемите с финансирането на правителството дойдоха, след като републиканците в Камарата на представителите се опитаха безуспешно да приемат законопроект за временно финансиране, който съдържа елементи от консервативната политика по отношение на сигурността на границите и съкращенията на разходите. 
Националният дълг достигна 33 трилиона долара за първи път в историята по-рано през септември, което засили опасенията сред консерваторите, че държавните разходи са извън контрол. 

По публикацията работи: Мария Петрова - Гълъбова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Компромисен вариант за финансиране на правителството в САЩ не включва помощ за Украйна

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри компромисен вариант на законопроект, който ще позволи финансиране на правителството и след 1 октомври. В него обаче не се включва предвидената помощ за Украйна. . 335 конгресмени гласуваха “за”,..

публикувано на 30.09.23 в 22:51

Правителството на САЩ спира работа?

По-малко от 24 часа остават до евентуалното спиране на работа на американското правителство, а американският Конгрес засега не намира съгласие за осигуряване на така необходимото краткосрочно финансиране. Предложението на двупартийния Сенат..

публикувано на 30.09.23 в 12:07

Федералната администрация на САЩ се подготвя за спиране на работата

Правителството на САЩ уведоми официално федералните служители да се подготвят за спиране на дейността им, след като в американския Конгрес не беше постигнато съгласие по отношение на финансирането. Милиони държавни служители са заплашени да спрат да..

публикувано на 29.09.23 в 07:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение . Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов преди дни. И това на фона на скорошното решение на парламента, според..

публикувано на 06.05.24 в 13:17

Два фестивала събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград

Два фестивала - един на Общината, а другият - на сдружението "Глас", събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград, разказаха за БНР наши сънародници оттатък границата. И в сръбската община 4 дни са почивни. И днес в Босилеград продължава..

публикувано на 06.05.24 в 13:12
Маестро Найден Тодоров

Нови дигитални записи на химните на България и на Европа

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха в края на април нови дигитални записи на химните на България и на Европа.  Новите записи са направени в зала "България".  Според Тодоров през 21-ви век - времето на интернет..

публикувано на 06.05.24 в 13:05

Русе отбелязва своя празник

На 6 май Русе отбелязва своя празник. Началото на тържествата бе дадено с литургия в храма "Св. Георги", където се съхранява частица от мощите на светеца-покровител на града. Треньорът по бокс Илия Сяров получи тържествено званието "Почетен гражданин на..

публикувано на 06.05.24 в 13:01
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Сигналът за частната детска болница ще бъде изпратен утре до ДАНС и прокуратурата

Сигналът по случая с частната детска болница "Мама и аз" ще бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата утре – в първия работен ден след празниците, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той заяви, че в момента, когато неговото правителство е..

публикувано на 06.05.24 в 12:29

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас..

публикувано на 06.05.24 в 12:25

Израел започна мащабна евакуация на палестинци от Рафах

Израелската армия започна евакуация на около 100 хиляди палестинци от град Рафах в южната част на ивицата Газа. Мярката беше определена от Тел Авив като временна и част от "операция с ограничен мащаб" за унищожаването на ислямистката групировка..

публикувано на 06.05.24 в 12:02